Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно взимания рентной платы за пользование недрами

Относительно взимания рентной платы за пользование недрами



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
    ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДФС у м.КИЄВІ
   
    ЛИСТ
   
   від 29.10.2015 № 16439/10/26-15-15-05-18

   Головне управління ДФС у м. Києві розглянуло звернення платника, зареєстрованого у Харківській області, з питань справляння рентної плати за користування надрами, та в межах компетенції повідомляє.
   
   Відповідно до пп. 252.1.1 п. 252.1 ст. 252 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI (зі змінами та доповненнями) (далі – ПКУ) платниками рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин є суб’єкти господарювання, у тому числі громадяни України, іноземці та особи без громадянства, зареєстровані відповідно до закону як підприємці, які набули права користування об’єктом (ділянкою) надр на підставі отриманих спеціальних дозволів на користування надрами (далі - спеціальний дозвіл) в межах конкретних ділянок надр з метою провадження господарської діяльності з видобування корисних копалин, у тому числі під час геологічного вивчення (або геологічного вивчення з подальшою дослідно-промисловою розробкою) в межах зазначених у таких спеціальних дозволах об’єктах (ділянках) надр.
   
   Платниками рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин є землевласники та землекористувачі, крім суб’єктів підприємництва, які відповідно до законодавства відносяться до фермерських господарств, що провадять господарську діяльність з видобування підземних вод на підставі дозволів на спеціальне водокористування (п.п. 252.1.4 п. 252.1 ст. 252 ПКУ).
   
   Податкові зобов’язання з рентної плати за користування надрами для підземних вод (далі – рентна плата) обчислюються платниками за ставкою 5 відс. вартості товарної продукції гірничого підприємства (далі – товарна продукція).
   
   Базою оподаткування рентною платою є вартість товарної продукції, яка обчислюється платником у порядку, визначеному п. 252.7 ст. 252 ПКУ і визначається за більшою з таких величин:
   
   фактичними цінами реалізації відповідного виду товарної продукції;
   
   розрахунковою вартістю відповідного виду товарної продукції.
   
   Розмір бази оподаткування рентною платою визначається за розрахунковою вартістю, як сума витрат, понесених надрокористувачем як на добування, так і на первинну переробку. Витрати на первинну переробку – витрати, що пов’язані з приведенням добутої підземної води до вимог стандартів та санітарних норм – товарної продукції.
   
   Суб’єкти господарювання, в тому числі ті, які не вважають себе гірничими підприємствами і здійснюють видобування корисних копалин, в тому числі підземних вод, обчислюють розрахункову вартість одиниці відповідного виду товарної продукції гірничого підприємства - видобутої корисної копалини (мінеральної сировини) за формулою, визначеною у п. 252.16 ст. 252 ПКУ, де витрати калькулюються в порядку, встановленому пунктами 252.11–252.15 ст. 252 ПКУ.
   
   Згідно листа Державної фіскальної служби України від 05.02.15 №3802/7/99-99-15-04-01-17 та листа Державної комісії України по запасах корисних копалин при Державній службі геології та надр України від 02.02.2015 №46/07, платники при обчисленні податкових зобов’язань з рентної плати у 2015 році для об’єктів надр, в межах яких здійснюється видобування підземних вод, але геолого-економічна оцінка запасів корисних копалин та належне визначення коефіцієнта рентабельності гірничого підприємства ще не виконані, застосовують прогнозний усереднений коефіцієнт рентабельності гірничодобувних підприємств 0,22.
   
   Враховуючи зазначене, суб’єкт господарювання, що здійснює видобування прісних підземних вод, має проводити обчислення рентної плати за користування надрами за розрахунковою вартістю видобутої води та у встановлений термін вносити її до бюджету, подавати відповідну податкову звітність.
   
   Аналогічні роз’яснення з зазначеного питання розміщено на офіційному WEB-порталі ДФС України (www.sfs.gov.ua) в банері «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» (категорія 130, під категорія 130.01).
   
   Одночасно ГУ ДФС у м. Києві пропонує звернутися до контролюючого органу за місцем державної реєстрації суб’єкта господарювання у разі виникнення додаткових питань.
   
   В.о. заступника начальника
   ГУ ДФС у м. Києві
Е.М. Пруднікова

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям