Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Про надання податкової консультації щодо оподаткування акцизним податком операцій з реалізації пального, складання акцизних накладних при реалізації пального (від 21.09.2016 р. № 20547/6/99-99-12-03-03-15)

Про надання податкової консультації щодо оподаткування акцизним податком операцій з реалізації пального, складання акцизних накладних при реалізації пального (від 21.09.2016 р. № 20547/6/99-99-12-03-03-15)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 21.09.2016 р. № 20547/6/99-99-12-03-03-15

 

Про надання податкової консультації щодо оподаткування акцизним податком операцій з реалізації пального, складання акцизних накладних при реалізації пального

 

Абзацом другим п.п. 14.1.212 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) надано визначення терміна „реалізація пального” – як будь-які операції з передачі (відпуску, відвантаження) пального на митній території України на підставі договорів купівлі-продажу, міни, поставки, дарування, комісії, доручення (у тому числі передача на комісійну/довірчу реалізацію), поруки, інших господарських та цивільно-правових договорів або за рішенням суду, іншого компетентного державного органу чи органу місцевого самоврядування, за плату (компенсацію) або без такої, які передбачають перехід права власності або права розпорядження, а також (відпуск, відвантаження) пального на підставі договорів про виробництво із сировини замовника. Не вважаються реалізацією пального операції з передачі (відпуску, відвантаження) пального на митній території України на підставі договорів зберігання.

Відповідно до п.п. 212.1.15 п. 212.1 ст. 212 Кодексу платником акцизного податку є особа, яка реалізує пальне. Такі особи підлягають обов’язковій реєстрації як платники податку контролюючими органами за місцезнаходженням юридичних осіб, місцем проживання фізичних осіб – підприємців, до початку здійснення реалізації пального (п.п. 212.3.4 п. 212.3 ст. 212 Кодексу).

Реалізація суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі пального – це фізичний відпуск з автозаправної станції та/або автомобільної газозаправної станції товарів, зазначених у п.п. 215.3.4 п. 215.3 ст. 215 Кодексу, незалежно від форми розрахунків (абзац третій п.п. 14.1.212 п. 14.1 ст. 14 Кодексу).

Відповідно до п.п. 212.1.11 п. 212.1 ст. 212 Кодексу платником акцизного податку є особа – суб’єкт господарювання роздрібної торгівлі, яка здійснює реалізацію підакцизних товарів. Такі особи підлягають обов’язковій реєстрації як платники податку контролюючими органами за місцезнаходженням пункту продажу товарів не пізніше граничного терміну подання декларації акцизного податку за місяць, в якому здійснюється господарська діяльність (п.п. 212.3.1 1 п. 212.3 ст. 212 Кодексу).

Тобто при отриманні суб’єктом господарювання пального шляхом заправки власних автомобілів через мережі АЗС, АГЗС та подальшого  використання у власній діяльності безпосередньо реалізація підакцизних товарів не відбувається (не здійснюються операції з реалізації пального в розумінні абзаців другого та третього п.п. 14.1.212 п. 14.1 ст. 14 Кодексу).

У разі реалізації суб’єктом господарювання пального в ємностях до 5 літрів вказані операції є реалізацією пального в розумінні абзацу другого п.п. 14.1.212 п. 14.1 ст. 14 Кодексу.

У випадках, зазначених вище, суб’єкт господарювання, що здійснює вказані операції, зобов’язаний зареєструватись у контролюючому органі за місцезнаходженням юридичної особи як платник акцизного податку з реалізації пального.

Отже, постачальник всіх видів пального, незалежно від напрямів його подальшого використання отримувачем, зобов’язаний надати такому суб’єкту господарювання акцизну накладну як платнику акцизного податку з реалізації пального (в такій акцизній накладній зазначені реквізити такого суб’єкта господарювання як отримувача пального, а в її верхній лівій частині вказано тип причини „0”).

На обсяги пального, використаного для власних потреб, суб’єкт господарювання в акцизних накладних повинен зазначити тип причини „3 – пальне відвантажено з метою власного споживання, у рядку „Особа - отримувач пального”  –„Неплатник”, а до рядка „юридична особа – код за ЄДРПОУ отримувача пального; для фізичної особи – прізвище, ім'я, по батькові та реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта” внести умовний код „1000000000”.

При реалізації пального в ємностях до 5 літрів суб’єкт господарювання зобов’язаний скласти акцизну накладну, у верхній лівій частині якої може бути зазначено тип причини „0”, якщо така накладна надається отримувачу, або „1 – отримувач не є платником акцизного податку з реалізації пального (кінцевий споживач та суб’єкти господарювання відсутні в Реєстрі платників акцизного податку з реалізації пального)”.

Щодо обов’язковості та термінів складання акцизних накладних

Відповідно до п. 231.1 ст. 231 Кодексу платник податку при реалізації пального зобов'язаний скласти в електронній формі акцизну накладну за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД реалізованого пального та зареєструвати її в Єдиному реєстрі акцизних накладних з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи.

Згідно з п. 231.3 ст. 231 Кодексу:

акцизна накладна складається платником податку в день реалізації пального при кожній повній або частковій операції з реалізації пального;

акцизна накладна може бути складена за щоденними підсумками операцій (якщо акцизні накладні не були складені на ці операції) за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД у разі здійснення реалізації пального за готівку кінцевому споживачеві (який не є платником акцизного податку), розрахунки за які проводяться через касу / реєстратори розрахункових операцій або через банківську установу чи платіжний пристрій (безпосередньо на поточний рахунок особи, що реалізує пальне).

Щодо пального, отриманого на закордонній АЗС, яке використовується для власних потреб

У визначенні терміна „реалізація пального”, наданого абзацом другим п.п. 14.1.212 п. 14.1 ст. 14 Кодексу, йдеться про операції з передачі (відпуску, відвантаження) пального на митній території України.

Оскільки при заправці транспортних засобів суб’єкта господарювання на закордонній АЗС пальним та його подальшому використанні цими транспортними засобами безпосередньо реалізація підакцизних товарів на митній території України не відбувається (не здійснюються операції з реалізації пального в розумінні абзаців другого та третього п.п. 14.1.212 п. 14.1 ст. 14 Кодексу), акцизні накладні на таке пальне не складаються.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям