Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Про надання податкової консультації щодо процедури повернення надміру сплачених коштів на окремий електронний рахунок платника акцизного податку (лист ДФС від 27.02.2017 р. № 4056/6/99-99-12-03-03-15)

Про надання податкової консультації щодо процедури повернення надміру сплачених коштів на окремий електронний рахунок платника акцизного податку (лист ДФС від 27.02.2017 р. № 4056/6/99-99-12-03-03-15)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 27.02.2017 р. № 4056/6/99-99-12-03-03-15

Про надання податкової консультації щодо процедури повернення надміру сплачених коштів на окремий електронний рахунок платника акцизного податку

 

За даними Товариства А ним на певну суму поповнено електронний акцизний рахунок і зареєстровано акцизні накладні для свого покупця (Товариство В), незважаючи на те, що акцизний податок був сплачений при придбанні товару (дизельне паливо у певному обсязі, приведеному до температури 15оС) у Товариства В.

Стосовно відсутності достатнього обсягу через те, що контрагентом не було зареєстровано акцизну накладну, то товариство не скористалося правом, передбаченим п. 231.10 ст. 231 Кодексу у разі порушення особою, яка реалізує пальне, порядку заповнення та/або порядку реєстрації акцизної накладної в Єдиному реєстрі акцизних накладних (далі – ЄРАН) отримувач пального має право протягом 60 календарних днів, що настають за днем реалізації пального, подати до контролюючого органу заяву із скаргою на таку особу, яка реалізує пальне. До заяви додаються копії первинних документів, складених відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», що підтверджують факт отримання такого пального. Надходження такої заяви із скаргою є підставою для проведення документальної позапланової виїзної перевірки зазначеної особи, яка реалізує пальне.

Платник акцизного податку з реалізації пального має право зареєструвати акцизні накладні та/або розрахунки коригування, а також коригування до заявок на поповнення обсягу залишку пального на обсяг реалізованого пального за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД (∑АНакл), обчислений за формулою п. 232.3 ст. 232 Кодексу. При розрахунку такого обсягу, зокрема, враховують отримані накладні та заявки на поповнення обсягу залишку пального.

Оскільки на момент реєстрації акцизних накладних, які були складені 18.06.2016 в системі електронного адміністрування реалізації пального (далі – СЕАРП), був відсутній достатній обсяг залишку пального Товариством А 02.08.2016 попередньо було сплачено на електронний рахунок акцизний податок у вказаній ним сумі та складено заявку на поповнення обсягу залишку дизельного палива у вказаному обсязі. Після чого вказані акцизні накладні були зареєстровані в СЕАРП.

Товариство А вважає вказану суму акцизного податку надмірно сплаченими грошовими зобов’язаннями, яка має бути повернутою йому в порядку, визначеному ст. 43 Кодексу, та просить надати роз’яснення щодо процедури повернення таких коштів на окремий рахунок платника акцизного податку.

Однак порядок реєстрації заявок на поповнення обсягу залишку пального в СЕАРП, який визначено п. 232.4 ст. 232 Кодексу та Порядком електронного адміністрування реалізації пального, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2016 року № 113 (далі – Порядок № 113), передбачають, що платник акцизного податку може зареєструвати заявку на поповнення обсягу залишку пального за умови наявності на обліковій картці сум коштів сплаченого акцизного податку, не менше ніж сума цього податку, розрахованого з обсягу пального у такій заявці.

Якщо обсяг, визначений відповідно до п. 232.3 ст. 232 Кодексу, є меншим за обсяг пального в акцизній накладній та/або розрахунку коригування, які платник податку повинен зареєструвати в ЄРАН, то платник податку зобов’язаний перерахувати до бюджету суму коштів у розмірі акцизного податку за відповідний обсяг реалізованого пального, самостійно розрахованого за ставками п.п. 215.3.4 п. 215.3 ст. 215 Кодексу, та зареєструвати заявку на поповнення обсягу залишку пального в СЕАРП (останній абзац п. 231.6 ст. 231 Кодексу).

Оскільки такі обсяги реалізації понад обсяги, що отримані від інших платників акцизного податку, що підтверджуються акцизними накладними, зареєстрованими в ЄРАН, то це є об’єктом оподаткування акцизним податком (п.п. 213.1.12 п. 213.1 ст. 213 Кодексу). Проте у Товариства А у поданій декларації акцизного податку за серпень 2016 року, зокрема, у додатку 1 до неї, відсутні такі обороти з реалізації та відповідно не задекларовані податкові зобов’язання.

Одночасно п. 26 Порядку № 113 передбачено, що помилково та/або надміру зараховані до бюджету кошти повертаються платнику в порядку, визначеному ст. 43 Кодексу.

Надміру сплачені грошові зобов’язання – це суми коштів, які на певну дату зараховані до відповідного бюджету понад нараховані суми грошових зобов’язань, граничний строк сплати яких настав на таку дату (п.п. 14.1.115 п. 14.1 ст. 14 Кодексу).

Помилково сплачені грошові зобов’язання – це суми коштів, які на певну дату надійшли до відповідного бюджету від юридичних осіб (їх філій, відділень, інших відокремлених підрозділів, що не мають статусу юридичної особи) або фізичних осіб (які мають статус суб’єктів підприємницької діяльності або не мають такого статусу), що не є платниками таких грошових зобов’язань (п.п. 14.1.182 п. 14.1 ст. 14 Кодексу).

Таким чином, діючий порядок реєстрації акцизних накладних при відсутності достатньої кількості залишків пального передбачає поповнення його залишків у СЕАРП тільки за умови сплати акцизного податку, відповідно така сума податку після реєстрації заявки на поповнення залишку пального не може вважатися помилково або надмірно сплаченою.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям