Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Про необхідність створення акцизного складу (лист ДФС Лист ДФС від 14.06.2017 р. № 635/6/99-95-42-03-15/ІПК)

Про необхідність створення акцизного складу (лист ДФС Лист ДФС від 14.06.2017 р. № 635/6/99-95-42-03-15/ІПК)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 14.06.2017 р. № 635/6/99-95-42-03-15/ІПК

Про необхідність створення акцизного складу

 

Державна фіскальна служба України розглянула лист про надання індивідуальної податкової консультації щодо необхідності створення акцизного складу підприємством, що є морським терміналом та являє собою систему інженерних споруд і технологічних пристроїв, які забезпечують приймання, зберігання і транспортування нафти і нафтопродуктів, та надає послуги замовникам, які здійснюють експортно-імпортні та транзитні операції з нафтою та нафтопродуктами при їх транспортуванні з вивантаженням з одного виду транспорту (залізничні цистерни, нафтоналивні танкери), формуванням танкерних партій у власному резервуарному парку, перевантаженням на інший вид транспорту (залізничні цистерни, нафтоналивні танкери), та, керуючись   ст. 52 Податкового кодексу України (далі – Кодекс), повідомляє.

Згідно з абзацом першим п. 230.1 ст. 230 Кодексу акцизні склади утворюються з метою підвищення ефективності роботи із запобігання та боротьби із незаконним виробництвом і обігом, зокрема пального, посилення контролю за повнотою та своєчасністю надходжень до бюджету акцизного податку.

Підпунктом 14.1.6 п.  14.1 ст. 14 Кодексу встановлено, що  акцизний склад – це спеціально обладнані приміщення на обмеженій території, розташовані на митній території України, де розпорядник акцизного складу провадить свою господарську діяльність шляхом вироблення, оброблення (перероблення), змішування, навантаження-розвантаження, зберігання пального (крім скрапленого газу природного, бензолу, метанолу), за винятком приміщень для навантаження-розвантаження, зберігання пального виключно для потреб власного споживання пального розпорядником акцизного складу.

Відповідно до п.п. 14.1.224 п. 14.1 ст. 14 Кодексу розпорядник акцизного складу –  суб’єкт господарювання, зокрема, який здійснює виробництво, оброблення (перероблення), змішування, навантаження-розвантаження, зберігання пального (крім скрапленого газу природного, бензолу, метанолу), крім суб’єктів господарювання, які використовують приміщення, розташовані на митній території України, для навантаження-розвантаження, зберігання пального виключно для потреб власного споживання пального.

Таким чином, якщо юридична особа надає іншим особам послуги зі зберігання,  навантаження–розвантаження пального (крім скрапленого газу природного, бензолу, метанолу), вона повинна створити акцизний склад незалежно від того, хто є власником цього пального.

Крім того, відповідно до абзацу п’ятого п. 230.1 ст. 230 Кодексу акцизні склади, на території яких здійснюється виробництво, оброблення (перероблення), змішування навантаження-розвантаження, зберігання пального, повинні бути обладнані витратомірами – лічильниками та рівнемірами – лічильниками рівня таких товарів (продукції) у резервуарі, які зареєстровані в Єдиному державному реєстрі витратомірів – лічильників та рівнемірів – лічильників рівня пального у резервуарі. Відпуск пального без наявності витратомірів – лічильників та рівнемірів – лічильників забороняється.

При цьому згідно з п. 12 підрозд. 5 розд. ХХ «Перехідні положення» Кодексу норми п. 230.1 ст. 230 Кодексу щодо обладнання акцизних складів, на території яких здійснюється виробництво, оброблення (перероблення), змішування, навантаження – розвантаження, зберігання пального, витратомірами – лічильниками та рівнемірами – лічильниками застосовуються з 1 січня 2018 року.

 

Перший заступник Голови                                                             С.В. Білан

 

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям