Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Про оподаткування ПДВ (лист ДФС від 29.01.2018 р. № 307/6/99-99-15-03-02-15/ІПК)

Про оподаткування ПДВ (лист ДФС від 29.01.2018 р. № 307/6/99-99-15-03-02-15/ІПК)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 29.01.2018 р. № 307/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Про оподаткування ПДВ

Державна фіскальна служба України розглянула звернення щодо подвійного зняття з інтегрованої картки платника податку на додану вартість суми задекларованої до бюджетного відшкодування в рахунок зменшення податкових зобов’язань з податку наступних звітних (податкових) періодів, які залишились непогашеними станом на 01 лютого 2015 року, та, керуючись статтею 52 розділу II Податкового кодексу України (далі - ПКУ), повідомляє.

Відповідно до Порядку ведення органами Державної фіскальної служби України оперативного обліку податків і зборів, митних та інших платежів до бюджетів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 07.04.2016 р. N 422, інтегрована картка платника (далі - ІКП) - форма оперативного обліку податків, зборів, митних платежів до бюджетів та єдиного внеску, що ведеться за кожним видом платежу та включає перелік показників підсистем інформаційної системи органів ДФС, які характеризують стан розрахунків платника з бюджетами та цільовими фондами.

Інформаційна система органів ДФС після відображення облікової операції забезпечує автоматичне проведення в ІКП розрахункових операцій.

Після рознесення до ІКП інформації про суму відшкодування ПДВ на рахунок платника або зменшення такої суми за уточненим розрахунком, поданим до раніше поданої звітності, в ІКП платника зменшується залишок бюджетного відшкодування за відповідний звітний (податковий) період, а у разі його недостатності відбувається зменшення позитивного сальдо розрахунків платника з бюджетом в календарній черговості його виникнення, при відсутності позитивного сальдо виникає податковий борг.

Подвійне зняття суми з інтегрованої картки платника податку на додану вартість відбулося внаслідок помилкового декларування платником податку в таблиці 1 додатка 2 податкової декларації з ПДВ за березень 2015 року суми, задекларованої до бюджетного відшкодування в рахунок зменшення податкових зобов’язань з податку наступних періодів, які залишились непогашеними станом на 01 лютого 2015 року у розмірі 524 700 грн., яка була раніше відображена у таблиці 1 додатка 2 податкової декларації з ПДВ за лютий 2015 року.

Тобто, порушення платником податку порядку заповнення податкової звітності з ПДВ призвело до подвійного зняття суми з інтегрованої картки платника податку на додану вартість.

Внесення змін до податкової звітності здійснюється в порядку, визначеному статтею 50 ПКУ.

Відповідно до пункту 50.1 статті 50 ПКУ у разі, якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених статтею 102 Кодексу) платник податків самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених цією статтею), він зобов'язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.

Діюча на сьогоднішній день форма податкової звітності, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 28.01.2016 р. N 21 "Про затвердження форм та порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість", не передбачає можливості виправлення помилок у додатку 2 податкової декларації з ПДВ за березень 2015 року.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям