Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Про орендну плату (лист ДФС від 22.01.2018 р. № 245/6/99-99-12-02-03-15/ІПК)

Про орендну плату (лист ДФС від 22.01.2018 р. № 245/6/99-99-12-02-03-15/ІПК)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 22.01.2018 р. № 245/6/99-99-12-02-03-15/ІПК

Про орендну плату

Державна фіскальна служба України, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс), надає індивідуальну податкову консультацію на звернення Товариства щодо орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності.

Товариство повідомило, що у 2008 році між ним та Львівською міською радою були укладені договори оренди земельних ділянок комунальної власності (далі - Договори), після укладення яких органом місцевого самоврядування у визначеному законодавством порядку двічі затверджувалась нова нормативна грошова оцінка (далі - Оцінка). Товариство повідомило, що після змін Оцінки зміни до Договорів не вносилися. При цьому, Товариство зацікавлене в порядку визначення розміру орендної плати до моменту внесення змін в договір після змін нормативної грошової оцінки землі.

Підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є Договір такої земельної ділянки, яким встановлюються розмір та умови внесення орендної плати (п. 288.1, п.288.4 ст. 288 Податкового кодексу України (далі - Кодекс )).

Для обчислення річної суми орендної плати використовується Оцінка земельних ділянок та розмір орендної плати, встановлений договором оренди.

При цьому Оцінка земель є базою оподаткування орендною платою, а розміром орендної плати є відсоткова ставка, визначена Договором.

Статтею 15 Закону про оренду землі визначено, що однією з істотних умов договору оренди землі є орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату.

Типовий договір оренди землі затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 03.03.2004 р. N 220 (далі - Типовий договір).

Відповідно до п. 13 Типового договору у разі зміни Оцінки орендарі можуть звернутись до відповідного органу самоврядування для перегляду розміру (відсотка) орендної плати та укладання додаткової угоди.

Зважаючи на те, що положення типової форми договору оренди щодо обов’язковості внесення до тексту Договорів інформації про Оцінку набрала чинності лише у 2016 році, то з цього періоду для обчислення Зобов’язань, необхідно керуватися положеннями чинних Договорів, умови яких щодо Оцінки змінюються за взаємною згодою сторін або у судовому порядку.

Податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію (п. 52.2 ст. 52 Кодексу).

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям