Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Про переведення на обслуговування платника з одного органу ДФС до іншого (взяття на облік/зняття з обліку) у зв'язку зі зміною місцезнаходження (місця проживання) платника податків, у день взяття на облік платника податків в органі ДФС за новим місцезнаходженням (місцем проживання)

Про переведення на обслуговування платника з одного органу ДФС до іншого (взяття на облік/зняття з обліку) у зв'язку зі зміною місцезнаходження (місця проживання) платника податків, у день взяття на облік платника податків в органі ДФС за новим місцезнаходженням (місцем проживання)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДФС У ХАРКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ

ЛИСТ

№ 505/ФОП/20-40-13-02-13 від 02.09.2016 року

Відповідно до статті 52 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI із змінами та доповненнями (далі –Кодекс), контролюючі органи надають консультації з питань практичного застосування окремих норм податкового законодавства та виключно з тих питань, що належать до їх повноважень.

Правові та організаційні засади забезпечення збору та обліку єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, умови та порядок нарахування і сплати та повноваження органу, що здійснює його збір та ведення обліку, процедуру нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі - єдиний внесок) страхувальниками, нарахування і сплати фінансових санкцій, стягнення заборгованості зі сплати страхових коштів Державною фіскальною службою України та її територіальними органами, а також порядок, строки подання звіту до фіскальних органів та його форму визначає та встановлює:

1. Закон України від 08.07.2010 №2464-VI "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (далі – Закон №2464);

2. Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджена наказом Міністерства  фінансів України  від 20.04.2015 №449, зареєстрована в Міністерстві юстиції України 07.05.2015 №508/26953 із змінами та доповненнями, внесеними наказом Міністерства фінансів України від              28 березня 2016 року №393 (далі - Інструкція);

3. Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 11.04.2016 №441, зареєстрованого Міністерством юстиції України 06.05.2016 №682/28812 (далі - Порядок).

Правові засади застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, а також справляння єдиного податку встановлено гл.1 р. ХІV Кодексу.

Відповідно до норм законодавства платник єдиного внеску зобов'язаний своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок.

З 01 січня 2016 року єдиний внесок нараховується в розмірі 22 відсотка на суму єдиного внеску, які фізичні особи – підприємці, що обрали спрощену систему, обчислюють для себе самостійно, та яка не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць, незалежно від отримання доходу (прибутку). Дана категорія платників сплачує єдиний внесок, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок.

Періодом, за який платники єдиного внеску на спрощеній системі оподаткування подають звітність самі за себе до контролюючих органів є календарний рік. Звіт формують та подають до 10 лютого року, що настає за звітним періодом, за формою згідно з таблицею 2 додатку 5 до Порядку.

Платник зобов’язаний подавати звітність та сплачувати єдиний соціальний внесок до органу доходів і зборів за своїм основним місцем обліку платника єдиного внеску.

Якщо платник єдиного внеску у звітному періоді змінює місцезнаходження, або місце реєстрації, або місце проживання (поза межами територіального обслуговування органу доходів і зборів, в якому він перебував на обліку), звіт за цей звітний період (з першого до останнього календарного числа звітного періоду) подається до органу доходів і зборів за новим місцем взяття на облік.

Відповідно до п. 295.4 ст. 295 Кодексу сплата єдиного податку платниками першої - третьої груп здійснюється за місцем податкової адреси.

Податкова декларація подається до контролюючого органу за місцем податкової адреси (п.296.4 ст.296 Кодексу). Податковою адресою платника податків - фізичної особи визнається місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків у контролюючому органі. Платник податків - фізична особа може мати одночасно не більше однієї податкової адреси (п. 45.1 ст. 45 ПКУ).

Відповідно до п. 294.7 ст. 294 Кодексу у разі зміни податкової адреси платника єдиного податку останнім податковим (звітним) періодом за такою адресою вважається період, у якому подано до контролюючого органу заяву щодо зміни податкової адреси.

Порядок ведення книги обліку доходів платників єдиного податку першої і другої груп та платників єдиного податку третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість, та Порядок ведення книги обліку доходів і витрат платників єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість, затверджені наказом Міністерства фінансів України від 15.12.2011 № 1637 (далі – Порядки).

Відповідно до п. 2 Порядків прошнурована та пронумерована Книга обліку доходів або Книга обліку доходів і витрат (далі – Книги) безоплатно реєструється в контролюючому органі за основним місцем обліку платників податку.

Дані Книги використовуються платником податку для заповнення податкової декларації платника єдиного податку (п. 7 Порядків).

Тобто у разі зміни податкової адреси (місця проживання), пов’язаної зі зміною адміністративного району, фізичній особі – підприємцю – платнику єдиного податку необхідно зареєструвати нову Книгу у контролюючому органі за новим місцем обліку.

Відповідно до пункту 49.18 статті 49 Кодексу, податкові декларації, крім випадків, передбачених цим Кодексом, подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює: - календарному року, крім випадків, передбачених підпунктом 49.18.4 та 49.18.5 пункту 49.18 статті 49 ПКУ - протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року (підпункт 49.18.3 пункту 49.18 статті 49 ПКУ);

При переведенні на обслуговування платника з одного органу ДФС до іншого (взяття на облік/зняття з обліку) у зв'язку зі зміною місцезнаходження (місця проживання) платника податків, у день взяття на облік платника податків в органі ДФС за новим місцезнаходженням (місцем проживання) відбувається автоматична передача картки особового рахунку платника з наявними в ній залишками.

Також повідомляємо, що відповіді на будь-які питання відносно законодавства, Ви можете отримати звернувшись до Інформаційно-довідкового департаменту ДФС (у режимі on-line за тел.: 0-800-501-007 з 8:00 до 20:00 (крім суботи та неділі) зі стаціонарних телефонів безкоштовно та Е-пошта: idd@sts.gov.ua (цілодобово).

Заступник начальника                                     Н.В. Свєтош

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям