Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Про плату за землю (лист ДФС від 13.06.2017 р. № 620/6/99-99-12-02-03-15/ІПК)

Про плату за землю (лист ДФС від 13.06.2017 р. № 620/6/99-99-12-02-03-15/ІПК)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 13.06.2017 р. № 620/6/99-99-12-02-03-15/ІПК

Про плату за землю

Державна фіскальна служба України, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс), на запит Порту щодо плати за землю повідомляє.

Порт поінформував, що за умовами договору оренди землі від 13.10.2016 р. (далі - Договір), укладеного з Київською міською радою (далі - Рада, Орендодавець), має самостійно розраховувати та вносити орендну плату Орендодавцю за користування земельною ділянкою.

Порт, посилаючись на умови Договору в частині наявності права передавати орендовану земельну ділянку або її частину у суборенду, уклав договір суборенди з Товариством "X" та зобов’язав Товариство "X" самостійно розраховувати та вносити до бюджету в порядку, встановленому договором суборенди, відповідний платіж.

Порт має намір вирішити питання щодо наявності у нього обов’язку сплачувати орендну плату за земельну ділянку комунальної власності, якщо на підставі договору суборенди її фактично використовує Товариство.

Кодекс регулює відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема, визначає вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов’язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов’язки їх посадових осіб під час адміністрування податків, а також відповідальність за порушення податкового законодавства (п. 1.1 ст. 1 Кодексу).

Відносини, пов’язані з орендою землі, регулюються Земельним та Цивільним кодексами України, Законом України "Про оренду землі" (далі - Закон), іншими законами України та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також Договором (ст. 2 Закону).

Плата за землю справляється у формі земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності (пп. 14.1.147 п. 14.1 ст. 14 Кодексу).

При цьому розмір, умови та строки орендної плати за користування земельними ділянками державної або комунальної власності встановлюються відповідно до Кодексу (частина друга ст. 21 Закону).

Таким чином, платником орендної плати за земельну ділянку комунальної власності, яка передана у суборенду, є орендар такої земельної ділянки, а саме Порт.

Водночас Кодексом зобов’язано органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, які укладають договори оренди землі, надавати контролюючим органам за місцезнаходженням земельних ділянок переліки орендарів, з якими укладено договори оренди землі на поточний рік (частина друга п. 288.1 ст. 288 Кодексу).

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям