Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Про податок на додану вартість (лист ДФС від 24.05.2017 р. № 346/6/99-99-15-03-02-15/ІПК)

Про податок на додану вартість (лист ДФС від 24.05.2017 р. № 346/6/99-99-15-03-02-15/ІПК)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 24.05.2017 р. № 346/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Про податок на додану вартість

Державна фіскальна служба України розглянула звернення щодо порядку складання податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних при зарахуванні попередньої оплати за одним договором в рахунок оплати послуг за іншим договором та, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі - ПКУ), повідомляє.

Як зазначено у листі, підприємством - отримувачем послуг за договором N 1 було здійснено попередню оплату, на дату якої постачальником        було складено податкову накладну. Надалі між підприємствами було    досягнуто домовленість про припинення дії договору N 1 та  залік    попередньої   оплати за цим договором в рахунок оплати послуг за договором N 2 без повернення такої оплати на поточний рахунок отримувача послуг.

Згідно з пунктом 192.1 статті 192 ПКУ якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов’язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеному в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованому в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі - ЄРПН).

Відповідно до частини 2 статті 604 Цивільного кодексу України зобов’язання припиняється за домовленістю сторін про заміну первісного зобов’язання новим зобов’язанням між тими ж сторонами (новація).

Отже, якщо постачальником - платником ПДВ на дату отримання попередньої (авансової) оплати за договором N 1 були визначені податкові зобов’язання з ПДВ та надалі за домовленістю сторін дія договору припиняється та попередня (авансова) оплата зараховується в рахунок оплати послуг за договором N 2, то постачальник - платник ПДВ на дату досягнення такої домовленості має право скласти розрахунок коригування до податкової накладної, складеної на дату отримання такої попередньої (авансової) оплати, та зменшити нараховану суму податкових зобов’язань з ПДВ.

Складання такого розрахунку коригування здійснюється на дату підписання документа, на підставі якого кошти, отримані за договором N 1, будуть зараховані в рахунок оплати вартості послуг за договором N 2.

Такий розрахунок коригування до податкової накладної відповідно до пункту 192.1 статті 192 ПКУ підлягає реєстрації в ЄРПН отримувачем послуг. Зареєстрований в ЄРПН розрахунок коригування є для постачальника підставою для зменшення нарахованих податкових зобов’язань, а для отримувача послуг - підставою для зменшення податкового кредиту.

При цьому якщо за договором N 2 послуги уже були поставлені та на дату такої поставки ("першої події") постачальником було складено та зареєстровано в ЄРПН відповідну податкову накладну, то за фактом зарахування попередньої оплати за договором N 1 в рахунок оплати вартості послуг за договором N 2 податкова накладна постачальником не складається.

Якщо на дату підписання документа про зарахування попередньої оплати за договором N 1 в рахунок оплати вартості послуг за договором N 2 такі послуги за договором N 2 поставлені не були, то на дату підписання такого документа постачальник - платник ПДВ повинен визначити податкові зобов’язання з ПДВ та скласти податкову накладну на суму попередньої оплати за договором N 2 ("перша подія") і зареєструвати її в ЄРПН у встановлений ПКУ термін. Така податкова накладна є для отримувача послуг підставою для віднесення суми податку, зазначеної у ній, до податкового кредиту.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям