Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Про порядок оподаткування ПДВ (Лист ДФСУ від 13.07.2017 р. N 1176/6/99-99-15-03-02-15/ІПК)

Про порядок оподаткування ПДВ (Лист ДФСУ від 13.07.2017 р. N 1176/6/99-99-15-03-02-15/ІПК)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 13.07.2017 р. N 1176/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Про порядок оподаткування ПДВ

Державна фіскальна служба України розглянула звернення щодо порядку нарахування податкових зобов’язань з ПДВ відповідно до пункту 199.1 статті 199 розділу V Податкового кодексу України (далі - ПКУ) у разі придбання товарів/послуг, необоротних активів як з ПДВ, так і без ПДВ, та, керуючись статтею 52 розділу II ПКУ, повідомляє.

Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, регулюються нормами ПКУ (пункт 1.1 статті 1 розділу І ПКУ).

Згідно з нормами чинного законодавства платники податку зобов’язані самостійно декларувати свої податкові зобов’язання та визначати сутність і відповідність здійснюваних ними операцій тим, які перераховані ПКУ.

При цьому пунктом 44.1 статті 44 розділу II ПКУ визначено, що для цілей оподаткування платники податків зобов'язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов'язаних з визначенням об'єктів оподаткування та/або податкових зобов'язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.

Правові основи оподаткування ПДВ встановлено розділом V та підрозділом 2 розділу XX ПКУ.

Правила пропорційного віднесення сум податку до складу податкового кредиту визначено статтею 199 розділу V ПКУ.

Відповідно до пунктів 199.1 і 199.2 статті 199 розділу V ПКУ у разі якщо придбані та/або виготовлені товари/послуги, необоротні активи частково використовуються в оподатковуваних операціях, а частково - ні, платник податку зобов'язаний нарахувати податкові зобов'язання виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до пункту 189.1 статті 189 розділу V ПКУ, та скласти не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду і зареєструвати зведену податкову накладну в ЄРПН на загальну суму частки сплаченого (нарахованого) податку під час їх придбання або виготовлення, яка відповідає частці використання таких товарів/послуг, необоротних активів в неоподатковуваних операціях.

При цьому частка використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях визначається у відсотках як відношення обсягів з постачання оподатковуваних операцій (без урахування сум податку) за попередній календарний рік до сукупних обсягів постачання оподатковуваних та неоподатковуваних операцій (без урахування сум податку) за цей же попередній календарний рік. Визначена у процентах величина застосовується протягом поточного календарного року.

Отже, у разі якщо придбані та/або виготовлені платником ПДВ товари/послуги, необоротні активи призначаються для використання або починають використовуватися, частково в оподатковуваних ПДВ і частково в неоподатковуваних ПДВ операціях, то у такого платника податку виникає обов’язок щодо нарахування податкових зобов’язань з ПДВ за правилами, визначеними пунктом 199.1 статті 199 розділу V ПКУ.

При цьому податкові зобов’язання з ПДВ згідно з пунктом 199.1 статті 199 розділу V ПКУ платником ПДВ - покупцем не нараховуються, якщо при придбанні товарів/послуг платник ПДВ - постачальник таких товарів/послуг не нараховував податкові зобов’язання з ПДВ за операцією з постачання товарів/послуг (наприклад у разі якщо така операція звільнялася від оподаткування ПДВ або оподатковувалася ПДВ за нульовою ставкою) та відповідно у платника ПДВ - покупця товарів/послуг були відсутні підстави для формування податкового кредиту за такою операцією.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям