Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Про порядок реєстрації реєстратора розрахункових операцій для філії (лист ДФС від 02.02.2018 р. № 453/6/99-99-08-02-01-15/ІПК)

Про порядок реєстрації реєстратора розрахункових операцій для філії (лист ДФС від 02.02.2018 р. № 453/6/99-99-08-02-01-15/ІПК)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 02.02.2018 р. № 453/6/99-99-08-02-01-15/ІПК

Про порядок реєстрації реєстратора розрахункових операцій для філії

Державна фіскальна служба України розглянула звернення щодо порядку реєстрації реєстратора розрахункових операцій для філії, та, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс), в межах повноважень повідомляє.

Господарським кодексом України визначено поняття суб’єкта господарювання, згідно з пунктом 2 статті 55 цього Кодексу суб’єктами господарювання є:

господарські організації - юридичні особи, створені відповідно до Цивільного кодексу України (далі - Цивільний кодекс), державні, комунальні та інші підприємства, створені відповідно до цього кодексу, а також інші юридичні особи, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані в установленому законом порядку;

громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані відповідно до закону як підприємці.

Згідно з підпунктом 14.1.30 пункту 14.1 статті 14 Кодексу поняття відокремлені підрозділи вживаються у значенні, визначеному Цивільним кодексом.

Згідно з пунктом 1 статті 95 Цивільного кодексу філією є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює всі або частину її функцій.

Філії не є юридичними особами. Вони наділяються майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення. Відомості про філії та представництва юридичної особи включаються до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань (далі - Єдиний державний реєстр) (пункти 1, 3, 5 статті 95 Цивільного кодексу).

Відповідно до підпункту 20 пункту 2 статті 9 Закону України від 15 травня 2003 року N 755-IV "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" із змінами в Єдиному державному реєстрі містяться дані про відокремлені підрозділи юридичної особи, зокрема, ідентифікаційний код відокремленого підрозділу, його найменування, місцезнаходження, види діяльності.

Правові засади застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі - РРО) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг визначає Закон України від 06 липня 1995 року N 265/95-ВР "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" (далі - Закон N 265).

Статтею 3 Закону N 265 встановлено, що суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг зобов’язані, зокрема, проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО, або у випадках, передбачених цим Законом, із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок.

Порядок реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовується для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги) розроблений відповідно до Закону N 265 та затверджений наказом Міністерства фінансів України від 14.06.2016 р. N 547, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 05.07.2016 р. за N 918/29048 (далі - Порядок N 547).

Главою 2 розділу II Порядку N 547, який поширюється на усіх суб’єктів господарювання, їх господарські одиниці та представників (уповноважених осіб) суб’єктів господарювання, які використовують РРО, визначено, зокрема, порядок та терміни реєстрації РРО.

Згідно з пунктом 3 глави 2 розділу II Порядку N 547, реєстрація РРО здійснюється в контролюючому органі за основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків.

Суб’єкт господарювання, який є платником податку на прибуток, може реєструвати РРО за місцезнаходженням своїх відокремлених підрозділів, які розташовані на території іншої, ніж такий суб’єкт, територіальної громади.

РРО за місцезнаходженням відокремлених підрозділів та господарських одиниць юридичної особи реєструються за кодом ЄДРПОУ юридичної особи.

Отже правові підстави для реєстрації РРО відокремленим підрозділом (філією) суб’єкта господарювання відсутні.

Відповідно до п. 52.2 ст. 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям