Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Про порядок застосовування касового методу податкового обліку за операціями з виконання підрядних будівельних робіт (лист ДФС від 01.02.2018 р. № 408/6/99-99-15-03-02-15/ІПК)

Про порядок застосовування касового методу податкового обліку за операціями з виконання підрядних будівельних робіт (лист ДФС від 01.02.2018 р. № 408/6/99-99-15-03-02-15/ІПК)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 01.02.2018 р. № 408/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Про порядок застосовування касового методу податкового обліку за операціями з виконання підрядних будівельних робіт

Державна фіскальна служба України розглянула звернення платника щодо порядку застосовування касового методу податкового обліку за операціями з виконання підрядних будівельних робіт та, керуючись статтею 52 Податкового кодексу (далі - Кодексу), повідомляє.

Відповідно до пункту 187.1 статті 187 Кодексу за операціями з виконання підрядних будівельних робіт суб’єкти підприємницької діяльності, починаючи з 19 січня 2012 року (дата набрання чинності Законом України від 22 грудня 2011 року N 4220-VI "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності та вдосконалення державного регулювання у сфері містобудівної діяльності", яким внесені зміни до пункту 187.1 статті 187 Кодексу) можуть застосовувати касовий метод податкового обліку відповідно до підпункту 14.1.266 пункту 14.1 статті 14 Кодексу.

Касовий метод для цілей оподаткування згідно з розділом V Кодексу - метод податкового обліку, за яким дата виникнення податкових зобов'язань визначається як дата зарахування (отримання) коштів на банківський рахунок (у касу) платника податку або дата отримання інших видів компенсацій вартості поставлених (або тих, що підлягають поставці) ним товарів (послуг), а дата виникнення права на податковий кредит визначається як дата списання коштів з банківського рахунку (видачі з каси) платника податку або дата надання інших видів компенсацій вартості поставлених (або тих, що підлягають поставці) йому товарів (послуг) (підпункт 14.1.266 пункту 14.1 статті 14 Кодексу).

Загальні засади регулювання будівельного підряду встановлені у Цивільному кодексі України (далі - ЦКУ). Зокрема, за договором будівельного підряду підрядник зобов’язується збудувати і здати у встановлений строк об’єкт або виконати інші будівельні роботи, відповідно до проектно-кошторисної документації, а замовник зобов’язується надати підрядникові будівельний майданчик (фронт робіт), передати затверджену проектно-кошторисну документацію, якщо цей обов’язок не покладається на підрядника, прийняти об’єкт або закінчені будівельні роботи та оплатити їх (статті 875 ЦКУ).

Договір будівельного підряду укладається на проведення нового будівництва, капітального ремонту, реконструкції (технічного переоснащення) підприємств, будівель (зокрема житлових будинків), споруд, виконання монтажних, пусконалагоджувальних та інших робіт, нерозривно пов’язаних з місцезнаходженням об’єкта.

Підрядник має право, якщо інше не встановлено договором, залучити до виконання роботи інших осіб (субпідрядників), залишаючись відповідальним перед замовником за результат їхньої роботи (стаття 838 ЦКУ).

З урахуванням викладеного, застосовувати касовий метод податкового обліку за операціями з виконання підрядних будівельних робіт мають право суб’єкти підприємницької діяльності, які безпосередньо укладають договір будівельного підряду з замовником.

Якщо підрядник залучає до виконання роботи інших осіб - платників ПДВ, то такі особи визначають податкове зобов’язання та податковий кредит у загальному порядку, за правилом першої події.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям