Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Про реєстрацію платником ПДВ (лист ДФС від 22.11.2017 р. № 2685/5/99-95-42-03-15/ІПК)

Про реєстрацію платником ПДВ (лист ДФС від 22.11.2017 р. № 2685/5/99-95-42-03-15/ІПК)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 22.11.2017 р. № 2685/5/99-95-42-03-15/ІПК

Про реєстрацію платником ПДВ

Державна фіскальна служба України розглянула лист про надання індивідуальної податкової консультації щодо реєстрації платником ПДВ і повідомляє таке.

Відповідно до пункту 180.1 статті 180 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) для цілей оподаткування ПДВ платником податку є, зокрема будь-яка особа, що зареєстрована або підлягає реєстрації як платник податку.

При цьому особа зобов’язана зареєструватися як платник податку у разі, якщо загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню згідно з розділом V, у тому числі з використанням локальної або глобальної комп’ютерної мережі, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1 000 000 гривень (без урахування ПДВ), крім особи, яка є платником єдиного податку першої - третьої групи (пункт 181.1 статті 181 Кодексу).

Згідно із розділами V та ХХ Кодексу до оподатковуваних операцій з постачання товарів/послуг належать операції, що підлягають оподаткуванню за основною ставкою ПДВ, ставкою 7 відсотків, нульовою ставкою ПДВ та звільнені (умовно звільнені) від оподаткування ПДВ.

Операції з оплати орендної плати чи концесійного платежу за договорами відповідно оренди чи концесії цілісного майнового комплексу державного чи комунального підприємства (його структурного підрозділу), якщо орендодавцями чи концесієдавцями за договорами виступають органи державної влади чи органи місцевого самоврядування, а платежі відповідно до закону зараховуються до Державного бюджету України або місцевого бюджету, відповідно до підпункту 196.1.15 пункту 196.1 статті 196 Кодексу не є об’єктом оподаткування.

Тобто, не є об’єктом оподаткування операції з оплати орендної плати за надане в оренду комунальне майно при дотримані наступних умов:

в оренду надається цілісний майновий комплекс комунального підприємства (його структурного підрозділу);

орендодавцем за договором виступає орган місцевого самоврядування;

орендні платежі в повному обсязі зараховуються до місцевого бюджету.

У разі недотримання будь-якої із зазначених умов операція з оплати орендної плати за надане в оренду комунальне майно підлягає оподаткуванню ПДВ у загальновстановленому порядку за основною ставкою.

Якщо особа, яка відповідно до пункту 181.1 статті 181 Кодексу не є платником податку у зв’язку з тим, що обсяги оподатковуваних операцій відсутні або є меншими від встановленої зазначеною статтею суми, вважає за доцільне добровільно зареєструватися як платник податку, така реєстрація здійснюється за її заявою (пункт 182.1 статті 182 Кодексу).

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям