Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Про реєстрацію вхідних документів щодо реєстрації, опломбування та введення в експлуатацію РРО (лист ДФС від 17.01.2018 р. № 1422/7/99-99-08-01-03-17)

Про реєстрацію вхідних документів щодо реєстрації, опломбування та введення в експлуатацію РРО (лист ДФС від 17.01.2018 р. № 1422/7/99-99-08-01-03-17)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 17.01.2018 р. № 1422/7/99-99-08-01-03-17

Головним управлінням ДФС в областях, місті Києві, Офісу великих платників податків ДФС

 

Про реєстрацію вхідних документів щодо реєстрації, опломбування та введення в експлуатацію РРО

В рамках організації роботи щодо забезпечення реєстрації в контролюючих органах реєстраторів розрахункових операцій (далі - РРО) Державна фіскальна служба України інформує про процедури реєстрації вхідних документів щодо реєстрації, опломбування та введення в експлуатацію РРО.

Згідно із статтями 1, 3, 4 Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу, операції з купівлі-продажу іноземної валюти, зобов'язані проводити розрахункові операції через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій (далі - РРО).

Реєстрація РРО в контролюючому органі здійснюється на підставі заяви за формою N 1-РРО / N 1-РРОВ із доданими до неї копіями документів, що подаються суб'єктом господарювання до контролюючого органу згідно з порядками щодо реєстрації реєстраторів розрахункових операцій та книг обліку розрахункових операцій, затверджених наказом Міністерства фінансів України від 14.06.2016 N 547, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 05.07.2016 за N 918/29048 (далі - Наказ N 547). Приймання названих заяв і документів здійснюють підрозділи, відповідальні за реєстрацію РРО. Форми заяв містять поля для відміток про реєстрацію заяв в контролюючих органах. Відповідно, після приймання таких заяв має бути забезпечена безумовна їх реєстрація в контролюючих органах за загальними правилами реєстрації вхідних документів від платників податків.

Роботи з введення РРО в експлуатацію виконуються центром сервісного обслуговування (далі - ЦСО) згідно з Порядком технічного обслуговування та ремонту реєстраторів розрахункових операцій, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 12 травня 2004 року N 601 (далі - Порядок). Згідно з пунктами 11 - 13 Порядку та Наказом N 547 завершення процедури реєстрації РРО відбувається після подання суб'єктом господарювання у визначені Наказом N 547 строки копії довідки про опломбування РРО та акта введення в експлуатацію РРО, що видаються ЦСО.

Абзацом четвертим підпункту 13.1 пункту 13 Порядку взаємодії між структурними підрозділами органів ДФС з питань реєстрації та обліку платників, затвердженого наказом ДФС від 15.10.2015 N 798 (із змінами, - внесеними наказом Державної фіскальної служби України від 17.11.2017 N 777) встановлено, що при здійсненні процедур реєстрації (перереєстрації), скасування реєстрації РРО, книг обліку розрахункових операцій, розрахункових книжок працівниками підрозділів обслуговування платників, які задіяні до цього напряму діяльності ДФС, забезпечується реєстрація вхідної кореспонденції, отриманої від платників податків (заяв із доданими до них документами, копій довідок про опломбування РРО та актів введення в експлуатацію РРО тощо).

Документи щодо опломбування та введення в експлуатацію РРО (копії довідок про опломбування РРО та актів введення в експлуатацію РРО) мають реєструватись як вхідні документи контролюючими органами за місцем реєстрації РРО із дотриманням вимог пункту 161 Типової інструкції з діловодства у центральних органах виконавчої влади, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, місцевих органах виконавчої влади, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2011 року N 1242 (далі - Інструкція), та підпункту 3.5.1 пункту 3.5 розділу III Примірного регламенту державних податкових інспекцій у районах, містах (крім міста Києва), районах у містах, об'єднаних державних податкових інспекцій головних управлінь ДФС, затвердженого наказом ДФС від 31.01.2015 N 50 (зі змінами).

З метою забезпечення обліку та контролю за проходженням документів, на підставі яких завершується процедура реєстрації РРО, та, відповідно, контролю за дотриманням терміну, встановленого для завершення процедури реєстрації РРО, підрозділам обслуговування платників необхідно:

вести журнал для реєстрації копій довідок про опломбування РРО та актів введення в експлуатацію РРО за формою, встановленою у додатку 11 до Інструкції, з урахуванням того, що у разі потреби журнал може доповнюватись додатковими графами;

здійснювати реєстрацію цих документів у журналі як вхідних у терміни, визначені пунктом 163 Інструкції;

дотримуватись термінів для завершення реєстрації РРО, встановлених Наказом N 547, із урахуванням дати надходження цих документів, зафіксованої у журналі;

забезпечити зберігання журналу у підрозділі обслуговування платників.

Прошу довести зазначене до підпорядкованих контролюючих органів для виконання.

 

Перший заступник Голови

С. В. Білан

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям