Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Про рентну плату за користування надрами для видобування корисних копалин (лист ДФС від 13.12.2017 р. № 2971/6/99-99-12-02-03-15/ІПК)

Про рентну плату за користування надрами для видобування корисних копалин (лист ДФС від 13.12.2017 р. № 2971/6/99-99-12-02-03-15/ІПК)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 13.12.2017 р. № 2971/6/99-99-12-02-03-15/ІПК

Про рентну плату за користування надрами для видобування корисних копалин

Державна фіскальна служба України на запит Товариства щодо порядку обчислення податкових зобов’язань з рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин (далі - Рентна плата), керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс), повідомляє.

Товариство поінформувало, що є платником Рентної плати, у якого при видобуванні мінеральної сировини згідно затверджених ним схем руху видобутих корисних копалин (п. 252.19 ст. 252 Податкового кодексу України (далі - Кодекс), у тому числі при виконанні геолого-економічної оцінки запасів корисних копалин ділянки надр (далі - Геолого-економічна оцінка) утворюються обсяги мінеральної речовини, що обліковуються Товариством як зворотні відходи.

Товариство зацікавлене у з’ясуванні порядку обчислення податкових зобов’язань з Рентної плати для обсягів такої мінеральної речовини.

Зворотними відходами, облік яких передбачається у затверджених Товариством схемах руху видобутих корисних копалин (п. 252.19 ст. 252 Кодексу), у тому числі й в економічних показниках проектів, складених при Геолого-економічній оцінці, вважаються утримувані на власних територіях відходи видобування мінеральної сировини щодо яких існує ймовірність отримання економічної вигоди від іх безпосередньої реалізації або використання для виробництва супутньої продукції гірничого підприємства. При цьому, в показниках проектів Геолого-економічної оцінки враховується вплив доходів та витрат від реалізації зворотних відходів або супутньої продукції гірничого підприємства на величину виробничої собівартості мінеральної сировини, що видобувається.

Зворотні відходи видобування мінеральної сировини, наприклад, хвости дроблення вапняків для цілей металургійної промисловості, обліковуються гірничими підприємствами у якості виробничих запасів, як правило за первісною вартістю - витратами на отримання (придбання) виробничих запасів (п. 10 Положення 9 "Запаси"),

Обчислення податкових зобов’язань з Рентної плати за мінеральну речовину, що складає зворотні відходи, виконується у порядку визначеному п. 252.7 ст. 252 Кодексу. Фактична ціна реалізації видобутої мінеральної речовини відповідає питомому доходу від одиниці такої продукції. Водночас, для обчислення розрахункової вартості товарної продукції гірничого підприємства у формі зворотних відходів пунктом 252.16 ст. 252 Кодексу передбачено збільшення розміру втрат на отримання (придбання) виробничих запасів на величину коефіцієнта рентабельності гірничого підприємства з видобування мінеральної сировини, з дотриманням умов самостійно визначених Товариством при визначенні економічних показниках проекту складеного при Геолого-економічній оцінці.

У випадку виробництва супутньої продукції гірничого підприємства, у тому числі й із зворотних доходів, абзацом другим п. 252.14 ст. 252 Кодексу передбачено спеціальний порядок уточнення податкових зобов’язань з Рентної плати, а саме якщо після виникнення податкових зобов’язань з Рентної плати за обсяг (кількість) відповідного виду товарної продукції гірничого підприємства (далі - товарна продукція) платник Рентної плати у будь-якому наступному податковому (звітному) періоді прийняв рішення про застосування до неї інших операцій первинної переробки, в результаті чого виник новий вид товарної продукції, що відрізняється від продукції, за якою платником Рентної плати визнані та виконані відповідні зобов’язання з Рентної плати, платник Рентної плати у такому податковому (звітному) періоді визначає розмір податкових зобов’язань з Рентної плати для нового відповідного виду товарної продукції з урахуванням виконаних податкових зобов’язань за обсяг (кількість) відповідного виду товарної продукції, що був використаний на створення нової товарної продукції, за вирахуванням податкових зобов’язань, які виникали за попередніми операціями з даним видом корисної копалини.

Водночас, необхідно зауважити, що у випадку прийняття платником Рентної плати рішення про утилізацію зворотніх відходів, наприклад, шляхом захоронення, то обсяг таких відходів вважатиметься об’єктом оподаткування екологічним податком (п. 240.1.3 п. 240.1 ст. 240 Кодексу).

Індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію (п. 52.2 ст. 52 Кодексу).

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям