Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Про визначення доходу платника єдиного податку (лист ДФС від 30.01.2018 р. № 328/6/99-99-12-02-03-15/ІПК)

Про визначення доходу платника єдиного податку (лист ДФС від 30.01.2018 р. № 328/6/99-99-12-02-03-15/ІПК)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 30.01.2018 р. № 328/6/99-99-12-02-03-15/ІПК

Про визначення доходу платника єдиного податку

Державна фіскальна служба України, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс), надає індивідуальну податкову консультацію на звернення Товариства про визначення доходу платника єдиного податку третьої групи.

Відповідно до звернення, Товариство, платник єдиного податку третьої групи, відповідно до Грантової Угоди N ХХХХ отримало грант від Європейської комісії, як міжнародну технічну допомогу.

Посилаючись на частину четверту п. 292.11 ст. 292 Кодексу Товариство зацікавлене в з’ясуванні питання, щодо включення до складу доходу платника єдиного податку коштів отриманих до Грантової Угоди N ХХХХ.

Об’єктом оподаткування для юридичних осіб, які сплачують єдиний податок, згідно із п. 2 п. 292.1 ст. 291 Кодексу вважається будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ст. 292 Кодексу.

Дохід обліковується згідно з національними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку та/або іншими нормативно-правовими актами з питань бухгалтерського обліку.

Згідно з частиною четвертою п. 292.11 ст. 292 Кодексу при визначенні доходів для платників єдиного податку першої - третьої груп до складу доходу не включаються суми коштів цільового призначення, що надійшли від Пенсійного фонду України та інших фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування, з бюджетів або державних цільових фондів, у тому числі в межах державних або місцевих програм.

При цьому відповідно до п. 12 Порядку залучення, використання та моніторингу міжнародної технічної допомоги, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 15.02.2002 р. N 153 "Про створення єдиної системи залучення, використання та моніторингу міжнародної технічної допомоги" (далі - Порядок)), для отримання права на одержання відповідних пільг, привілегій, імунітетів, передбачених законодавством та міжнародними договорами України є державна реєстрація проектів.

Проектом є документ, яким визначаються спільні дії учасників проекту (донорів, виконавців, бенефіціарів, реципієнтів), а також ресурси, необхідні для досягнення цілей надання міжнародної технічної допомоги протягом установлених строків.

Грантова угода це згода між донором або виконавцем про передачу фінансових ресурсів (грантів) у національній чи іноземній валюті в рамках проекту.

Виконавцем є будь-яка особа (резидент або нерезидент), що має письмову угоду з донором або уповноваженою донором особою та забезпечує реалізацію проекту (програми), а донором - іноземна держава, уряд та уповноважені урядом іноземної держави органи, іноземний муніципальний орган або міжнародна організація, що надають міжнародну технічну допомогу відповідно до міжнародних договорів України (п. 2 Постанови).

Державна реєстрація проекту підтверджується реєстраційною карткою проекту (програми), складеною за формою згідно з додатком 1 до Порядку, яка підписується уповноваженою особою Мінекономрозвитку, засвідчується печаткою Міністерства та видається заявникові з надсиланням копії бенефіціарові протягом п’яти робочих днів від дати прийняття рішення про проведення державної реєстрації проекту. Одночасно з видачею реєстраційної картки проекту робиться відповідний запис у єдиному реєстрі проектів, що реалізуються в Україні з використанням ресурсів міжнародних фінансових організацій та міжнародної технічної допомоги (п. 18 Порядку).

Враховуючи викладене вище, та норми п. 3.2 Кодексу, щодо застосовування правила міжнародного договору, якщо вони не відповідають Кодексу, то при наявності у міжнародному договорі умови щодо звільнення від оподаткування, кошти, які надійшли відповідно до Грантової Угоди N ХХХХ на рахунок Товариства, не включаються до складу доходу, що оподатковується єдиним податком.

Податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію (п. 52.2 ст. 52 Кодексу).

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям