Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Про звільнення від оподаткування ПДВ телекомунікаційних послуг у частині здійснення благодійного телекомунікаційного повідомлення на благодійні цілі (лист ДФС від 13.09.2017 р. № 1933/6/99-99-15-03-02-15/ІПК)

Про звільнення від оподаткування ПДВ телекомунікаційних послуг у частині здійснення благодійного телекомунікаційного повідомлення на благодійні цілі (лист ДФС від 13.09.2017 р. № 1933/6/99-99-15-03-02-15/ІПК)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 13.09.2017 р. № 1933/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Про звільнення від оподаткування ПДВ телекомунікаційних послуг у частині здійснення благодійного телекомунікаційного повідомлення на благодійні цілі

Державна фіскальна служба України розглянула звернення платника щодо особливостей оподаткування ПДВ телекомунікаційних послуг у частині здійснення благодійного телекомунікаційного повідомлення на благодійні цілі, та, керуючись статтею 52 розділу II Податкового кодексу України (далі - ПКУ), повідомляє.

Правові основи діяльності у сфері телекомунікацій встановлено Законом України від 18.11.2003 р. N 1280-IV "Про телекомунікації" (далі - Закон N 1280).

Відповідно до статті 68 Закону N  1280 розрахунки за телекомунікаційні послуги здійснюються на умовах договору про надання телекомунікаційних послуг між оператором, провайдером телекомунікацій та споживачем або без договору за готівкову оплату чи за допомогою карток тощо у разі одержання споживачем замовленої за передоплатою (авансованої) послуги за тарифами, затвердженими згідно із законодавством.

При цьому, пунктом 2 статті 39 Закону N 1280 встановлено, що оператори телекомунікацій зобов'язані надавати безоплатний доступ споживачам до телекомунікаційних мереж загального користування для виклику пожежної охорони, Національної поліції, швидкої допомоги, аварійних служб газу та підрозділів екстреної допомоги населенню за єдиним телефонним номером 112, а також для надсилання благодійного телекомунікаційного повідомлення.

Безоплатно оператором телекомунікацій надаються:

а) послуги телефонного зв'язку або послуги з передачі текстового повідомлення, якщо вони надаються абонентам для направлення (здійснення) ними благодійного телекомунікаційного повідомлення;

б) послуги з перерахування коштів як благодійної пожертви на користь неприбуткової організації, у тому числі благодійної організації (крім політичних партій і кредитних спілок), або територіальної громади на виконання благодійного телекомунікаційного повідомлення, направленого (здійсненого) таким абонентом;

в) послуги з публічного збору благодійних пожертв з використанням благодійного телекомунікаційного повідомлення згідно з договором, укладеним між оператором телекомунікацій та неприбутковою організацією, у тому числі благодійною організацією (крім політичних партій і кредитних спілок), або територіальною громадою.

При цьому на суму коштів, перераховану оператором на цілі благодійної діяльності, зібраних публічним збором благодійних пожертв з використанням благодійного телекомунікаційного повідомлення, зменшується аванс абонента за телекомунікаційні послуги. Відповідна сума коштів списується з особового рахунку абонента.

Підпунктом 197.24 статті 197 Кодексу звільнено від оподаткування податком на додану вартість операції оператора телекомунікацій з надання телекомунікаційних послуг у частині здійснення благодійного телекомунікаційного повідомлення на благодійні цілі.

Правове регулювання благодійної діяльності регламентовано нормами Закону України від 05 липня 2012 року N5073-VI "Про благодійну діяльність та благодійні організації" (далі - Закон N 5073).

Підпунктом 41 пункту 1 статті 1 Закону N 5073 встановлено поняття благодійного телекомунікаційного повідомлення - ініційоване з кінцевого обладнання абонента голосове, текстове повідомлення, набір певного номера, використання сигналів тонового набору, які зафіксовані обладнанням оператора телекомунікацій на телефонний номер, виділений для збору коштів на цілі благодійної діяльності. У разі направлення (здійснення) абонентом благодійного телекомунікаційного повідомлення оператор телекомунікацій зобов'язаний перерахувати попередньо передплачені абонентом, але не використані ним кошти за телекомунікаційні послуги (аванс) у межах невикористаного залишку відповідній неприбутковій організації, у тому числі благодійній організації (крім політичних партій і кредитних спілок), або територіальній громаді на цілі благодійної діяльності у строк та відповідно до умов, визначених договором.

У разі, якщо у оператора телекомунікацій існують технічні або інші перешкоди у наданні послуги по здійсненню абонентом благодійного телекомунікаційного повідомлення відповідно до підпункту 41 пункту 1 статті 1 Закону N 5073, які унеможливлюють надання такої послуги, такий оператор телекомунікацій не має права на застосування підпункту 197.24 ст. 197 Кодексу.

Відповідно до пункту 1 статті 17 Закону N 1280 органом державного регулювання у сфері телекомунікацій є Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації.

Таким чином, з питання кваліфікації окремих телекомунікаційних повідомлень як "благодійних" у зв’язку з технічними або іншими особливостями надання оператором телекомунікаційних послуг, з питання належної тарифікації здійснених абонентами благодійних телекомунікаційних повідомлень та їх відповідності до підпункту 41 пункту 1 статті 1 Закону N 5073, доцільно звернутися до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям