Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо декларування та сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки та земельного податку

Щодо декларування та сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки та земельного податку



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЦЕНТРАЛЬНИЙ ОФІС З ОБСЛУГОВУВАННЯ ВП
   
   ЛИСТ
   
   № 10552/10/28-10-01-03-11 від 06.05.2016
   
   Щодо декларування та сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки та земельного податку

   

   
   Міжрегіональне головне управління ДФС - Центральний офіс з ОВП розглянуло лист «…» щодо декларування та сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки та земельного податку, що знаходяться в АР Крим та в межах своїх повноважень повідомляє наступне.
   
   Закон України від 12 серпня 2014 року № 1636-VІІ «Про створення вільної економічної зони «Крим» та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України» (далі – Закон № 1636) визначає особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України відповідно до ст. 13 Закону України від 15 квітня 2014 року № 1207 «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» (далі – ВЕЗ «Крим») та врегульовує інші аспекти правових відносин між фізичними та юридичними особами, які знаходяться на тимчасово окупованій території або за її межами.
   
   Відповідно до пункту 5.9 статті 5 Закону N 1636 на території ВЕЗ "Крим" можуть справлятися місцеві податки та збори, визначені статтею 10 Податкового кодексу України (далі – Кодекс), з урахуванням норм цієї статті.
   
   З 1 січня 2015 року плата за землю належить до місцевих податків (пункт 10.1 статті 10 Кодексу) як складова податку на майно.
   
   Разом з цим відповідно до підпунктів 11, 12 пункту 12.3 статті 12 Закону N 1636 під час тимчасової окупації:
   
   не застосовуються, починаючи з першого числа місяця, в якому набрала чинності Резолюція N 68/262 Сесії Генеральної Асамблеї Організації Об'єднаних Націй від 27 березня 2014 року про підтримку територіальної цілісності України, фінансові та штрафні санкції за порушення вимог порядку подання, обчислення, правильності заповнення податкових декларацій (податкової звітності) та повноти сплати сум податків і зборів до платників податків, які станом на початок тимчасової окупації мали місцезнаходження на території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя;
   
   зупиняється застосування дії норм статей 59, 60, 87 - 101, 124, 126 і 129 Кодексу до платників податків із місцезнаходженням на території ВЕЗ "Крим".
   
   Водночас повідомляємо, що наказом Міністерства фінансів України від 14.11.2014 N 1127 "Про затвердження Змін до Порядку обліку платників податків і зборів" (зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 17.11.2014 за N 1453/26230) внесено зміни до Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 N 1588 (зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 29.12.2011 за N 1562/20300).
   
   Відповідно до пп. 266.1.1 п . 261.1 ст. 261 Кодексу платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості.
   
   Згідно з пп. 266.5.1 п. 266.5 ст. 266 Кодексу ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, для об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, встановлюються за рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, в залежності від місця розташування (зональності) та типів таких об’єктів нерухомості у розмірі, що не перевищує 3 відс. розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 кв. метр бази оподаткування.
   
   Відповідно до ст. 269, 270 Кодексу платниками земельного податку є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі, а об’єктами оподаткування – земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні, та земельні частки (паї), які перебувають у власності.
   
   Ставка податку за земельні ділянки, нормативну грошову оцінку яких проведено, встановлюється у розмірі не більше 3 відсотків від їх нормативної грошової оцінки, а для сільськогосподарських угідь та земель загального користування - не більше 1 відсотка від їх нормативної грошової оцінки.
   
   Ставка податку встановлюється у розмірі не більше 12 відсотків від їх нормативної грошової оцінки за земельні ділянки, які перебувають у постійному користуванні суб’єктів господарювання (крім державної та комунальної форми власності).
   
   Ставка податку за земельні ділянки, розташовані за межами населених пунктів, встановлюється у розмірі не більше 5 відсотків від нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по Автономній Республіці Крим або по області.
   
   Відповідно до п. 12.3 ст. 12 Кодексу сільські, селищні, міські ради та ради об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, в межах своїх повноважень та з урахуванням граничних розмірів ставок встановлюють своїми рішеннями місцеві податки і збори, які є обов’язковими до сплати на території відповідних територіальних громад.
   
   Підпунктом 16.1.3 п. 16.1 ст. 16 Кодексу встановлено, що платники податків зобов’язані подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов’язані з обчисленням і сплатою податків та зборів.
   
   При цьому платник податків зобов’язаний за кожний встановлений Кодексом звітний період, в якому виникають об’єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, відповідно до вимог Кодексу подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є (п. 49.2 ст. 49 Кодексу).
   
   Враховуючи складну економічну та політичну ситуацію, що склалася в країні, а також з метою виконання зобов’язань зі сплати податків, пропонуємо юридичним особам, які є власниками об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості на території АР Крим та м. Севастополя, подавати до контролюючого органу за місцем свого знаходження податкові декларації та сплачувати податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, плати за землю до місцевого бюджету за місцем свого знаходження.
   
   Перелік діючих рахунків для сплати податків, зборів (обов’язкових платежів) та єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування розміщено на суб-сайті Міжрегіонального головного управління ДФС - Центрального офісу з ОВП http://officevp.sfs.gov.ua/ у банері «Бюджетні рахунки».

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям