Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо фінансово господарських відносин між материнською і дочірніми компаніями (проекти наказу та платіжного доручення щодо внесків на утримання материнської компанії) (лист ДФС від 06.02.2017 р. № 2102/6/99-99-15-03-02-15)

Щодо фінансово господарських відносин між материнською і дочірніми компаніями (проекти наказу та платіжного доручення щодо внесків на утримання материнської компанії) (лист ДФС від 06.02.2017 р. № 2102/6/99-99-15-03-02-15)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 06.02.2017 р. № 2102/6/99-99-15-03-02-15

Про розгляд листа

Державна фіскальна служба України розглянула лист платника яким надано додаткові матеріали щодо фінансово господарських відносин між материнською і дочірніми компаніями (проекти наказу та платіжного доручення щодо внесків на утримання материнської компанії) та, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі - ПКУ), повідомляє.

Листом Міністерства фінансів повідомлено платника, що віднесення підприємством витрат на утримання материнської компанії до адміністративних витрат, зокрема на утримання апарату управління, залежить від врегулювання відносин контролю і підпорядкування між контролюючим та дочірнім підприємством, шляхом укладення договору тощо.

Відповідно до наданого витягу із статуту платника положення щодо відрахування коштів на утримання материнської компанії відсутнє.

Листом ДФС повідомлено платника, що відповідно до пункту 44.1 статті 44 ПКУ для цілей оподаткування платники податків зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.

Згідно зі статею 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» та пункту 1.2 Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24.05.95 № 88, підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи, які фіксують факти здійснення господарських операцій і повинні бути складені під час здійснення господарської операції або, якщо це неможливо, безпосередньо після її завершення.

Таким чином, позиція ДФС, що викладена у листі стосовно визначення регулярних платежів на утримання материнської компанії як оплати за надані компанією управлінські послуги, які є об’єктом оподаткування податком на додану вартість відповідно до підпункту «б» пункту 185.1 статті 185 ПКУ, залишається незмінною.

 

В.о. заступника Голови

М.В. Продан

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям