Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо форми бухгалтерського обліку, який застосовують неприбуткові установи (організації) (лист ГУ ДФС у Запорізькій області від 31.03.2017 р. №782/14/08-01-12-03-11)

Щодо форми бухгалтерського обліку, який застосовують неприбуткові установи (організації) (лист ГУ ДФС у Запорізькій області від 31.03.2017 р. №782/14/08-01-12-03-11)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДФС У ЗАПОРІЗЬКІЙ ОБЛАСТІ

ЛИСТ

від 31.03.2017 р. № 782/14/08-01-12-03-11

Про розгляд листа

Головне управління ДФС у Запорізькій області за результатами розгляду Вашого листа щодо форми бухгалтерського обліку, який застосовують неприбуткові установи (організації), в межах компетенції повідомляє наступне.

Органи державної фіскальної служби України здійснюють свою діяльність в межах функцій, визначених статтею 19 1 Податкового кодексу України (далі – Кодекс), зокрема надають індивідуальні податкові консультації, інформаційно-довідкові послуги з питань податкового та іншого законодавства, контроль за додержанням якого покладено на контролюючі органи.

Правові засади регулювання, організації, ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності в Україні визначає Закон України від 16.07.99 року № 996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» (далі-Закон №996).

Вищезазначений закон поширюється на всіх юридичних осіб, створених відповідно до законодавства України, незалежно від їх організаційно-правових форм і форм власності, які зобов'язані вести бухгалтерський облік та подавати фінансову звітність згідно з законодавством. Суб'єкти підприємницької діяльності, яким відповідно до законодавства надано дозвіл на ведення спрощеного обліку доходів і витрат, ведуть бухгалтерський облік і подають фінансову звітність у порядку, встановленому законодавством про спрощену систему обліку і звітності (ст. 2 Закону № 996).

Відповідно до ст.3 Закону № 996 бухгалтерський облік є обов'язковим видом обліку, який ведеться підприємством. Фінансова, податкова, статистична та інші види звітності, що використовують грошовий вимірник, ґрунтуються на даних бухгалтерського обліку.

На основі даних бухгалтерського обліку підприємства зобов'язані складати фінансову звітність. Для суб'єктів малого підприємництва, неприбуткових підприємств, установ та організацій і представництв іноземних суб'єктів господарської діяльності національними положеннями (стандартами) встановлюється скорочена за показниками фінансова звітність у складі балансу і звіту про фінансові результати (ст.11 Закону № 996).

Отже, всі підприємства, в тому числі неприбуткові організації, зобов'язані вести бухгалтерський облік та подавати фінансову звітність згідно з законодавством. Неприбуткові установи складають скорочену за показниками фінансову звітність у складі балансу і звіту про фінансові результати.

Щодо питання ведення бухгалтерського обліку на підприємстві, методології бухгалтерського обліку та фінансової звітності повідомляємо, що регулювання зазначених питань здійснюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної фінансової політики (Міністерством фінансів України), який затверджує національні положення (стандарти) бухгалтерського обліку, інші нормативно-правові акти щодо ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності (ч. 2 ст. 6 Закону № 996).

Крім цього, повідомляємо, що неприбутковим підприємством, установою та організацією є підприємство, установа та організація, що відповідає вимогам встановленим у пп. 133.4.1 п. 133.4 ст. 133 Кодексу, зокрема, повинно бути внесено контролюючим органом до Реєстру неприбуткових установ та організацій.

З метою оподаткування, неприбуткові організації, в тому числі гаражні кооперативи, складають та подають до податкових органів звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 17.06.2016 № 553.

 

Заступник начальника                                                                    А.М. Пужай-Череда

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям