Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо коригування фінансового результату до оподаткування на суму знецінення фінансової інвестиції в дочірнє підприємство (володіння пакетом акцій), що обліковувалась за собівартістю згідно міжнародних стандартів фінансової звітності (лист ДФС від 02.11.2017 р. № 2486/6/99-99-15-02-02-15/ІПК)

Щодо коригування фінансового результату до оподаткування на суму знецінення фінансової інвестиції в дочірнє підприємство (володіння пакетом акцій), що обліковувалась за собівартістю згідно міжнародних стандартів фінансової звітності (лист ДФС від 02.11.2017 р. № 2486/6/99-99-15-02-02-15/ІПК)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 02.11.2017 р. № 2486/6/99-99-15-02-02-15/ІПК

Державна фіскальна служба України розглянула лист щодо коригування фінансового результату до оподаткування на суму знецінення фінансової інвестиції в дочірнє підприємство (володіння пакетом акцій), що обліковувалась за собівартістю згідно міжнародних стандартів фінансової звітності та, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс), повідомляє.

Відповідно до пп. "б" пп. 14.1.81 п. 14.1 ст. 14 Кодексу фінансові інвестиції - господарські операції, що передбачають придбання корпоративних прав, цінних паперів, деривативів та/або інших фінансових інструментів.

Згідно з пп. 134.1.1 п. 134.1 ст. 134 Кодексу об’єктом оподаткування податком на прибуток є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які виникають відповідно до положень Кодексу.

Відповідно до пп. 140.5.3 п. 140.5 ст. 140 Кодексу фінансовий результат податкового (звітного) періоду збільшується на суму втрат від інвестицій в асоційовані, дочірні та спільні підприємства, розрахованих за методом участі в капіталі або методом пропорційної консолідації.

При цьому Кодексом не передбачено різниць для коригування фінансового результату до оподаткування на суму знецінення фінансової інвестиції в дочірнє підприємство, якщо така фінансова інвестиція не обліковується за методом участі в капіталі або методом пропорційної консолідації та оцінюється за и собівартістю згідно міжнародних стандартів фінансової звітності. Така операція відображається у складі фінансового результату до оподаткування відповідно до правил бухгалтерського обліку.

У разі якщо платник податку виявляє допущені помилки при складанні раніше поданої ним податкової звітності, користуючись правом згідно ст. 50 Кодексу, такі помилки він може виправити шляхом подання уточнюючого розрахунку або у складі декларації, що подається за податковий період, наступний за періодом, у якому таку помилку допущено.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям