Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо надання роз’яснення з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (лист ДФС у Запорізькій області від 19.09.2016 р. № 900/14/08-01-13-03-16)

Щодо надання роз’яснення з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (лист ДФС у Запорізькій області від 19.09.2016 р. № 900/14/08-01-13-03-16)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДФС У ЗАПОРІЗЬКІЙ ОБЛАСТІ

ЛИСТ

від 19.09.2016 р. № 900/14/08-01-13-03-16

Про розгляд листа

Головне управління ДФС у Запорізькій області, розглянуло Ваш лист щодо надання роз’яснення з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, та в межах своїх повноважень повідомляє.

Питання відносно оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки регулюються статтею 266 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями ( далі – Кодекс).

Зокрема, платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, згідно підпункту 266.1.1 пункту 266.1 статті 266 Кодексу – є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості.

Відповідно до підпункту 266.3.1 пункту 266.3 статті 266 Кодексу, базою оподаткування є загальна площа об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток.

Підпунктом 266.3.2 пункту 266.3 статті 266 Кодексу визначено, що база оподаткування об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, які перебувають у власності фізичних осіб, обчислюється контролюючим органом на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, що безоплатно надаються органами державної реєстрації прав на нерухоме майно та/або на підставі оригіналів відповідних документів платника податків, зокрема документів на право власності.

Згідно з підпунктом 266.4.2 пункту 266.4, підпунктом 266.5.1 пункту 266.5 статті 266 Кодексу ставки та пільги з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, встановлюються за рішенням сільської, селищної, міської ради та ради об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, залежно від місця розташування (зональності) та типів таких об’єктів нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб.

Рішенням Воскресенської сільської ради Приазовського району Запорізької області від 29.01.2015р. №2 «Про встановлення місцевих податків та зборів на 2015 рік» (далі – Рішення №2), затверджено ставки з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Для фізичних осіб, власників об’єкта/об’єктів житлової нерухомості, встановлена ставка в розмірі 1 відсоток мінімальної заробітної плати, встановленої на перше січня податкового (звітного )року.

Для фізичних осіб, власників об’єкта/об’єктів нежитлової нерухомості, встановлена ставка в розмірі 0,5 відсоток мінімальної заробітної плати, встановленої на перше січня податкового (звітного ) року.

Також, для фізичних осіб, які являються власниками об’єкта/об’єктів, в тому числі їх часток, житлової нерухомості база оподаткування зменшується:

для квартири/ квартир – на 60 кв. метрів;
для житлового будинку/будинків – на 120 кв. метрів;
для різних типів об’єктів житлової нерухомості, у т.ч. їх часток – на 180 кв. метрів.

Водночас, відповідно підпункту 266.7.3 пункту 266.7 статті 266 Кодексу, платники податку мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем проживання (реєстрації) для проведення звірки даних щодо:

об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку;

розміру загальної площі об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку;

права на користування пільгою із сплати податку;

розміру ставки податку;

нарахованої суми податку.

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема документів на право власності, контролюючий орган за місцем проживання (реєстрації) платника податку проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

Вимогами статті 266 Кодексу складання акту звірки об’єктів нерухомого майна не передбачено.

 

Перший заступник начальника                        О.П. Фоменко

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям