Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) особою, яка провадить незалежну професійну діяльність (лист ДФС від 01.03.2017 р. № 2973/Б/99-99-13-02-03-14)

Щодо нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) особою, яка провадить незалежну професійну діяльність (лист ДФС від 01.03.2017 р. № 2973/Б/99-99-13-02-03-14)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 01.03.2017 р. № 2973/Б/99-99-13-02-03-14

 

Державна фіскальна служба України, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі – Кодекс), розглянула Ваше звернення ……щодо нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) особою, яка провадить незалежну професійну діяльність і є пенсіонером за віком, та повідомляє.

Підпунктом 14.1.226 п. 14.1 ст. 14 Кодексу визначено поняття  самозайнятої особи, податковий облік якої здійснюється відповідно до ст. 65 Кодексу шляхом внесення відомостей до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків.

Однак правові та організаційні засади забезпечення збору та обліку єдиного внеску, умови та порядок нарахування і сплати, повноваження органу, що здійснює його збір та ведення обліку, визначає Закон України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон № 2464).

Облік платників єдиного внеску здійснюється згідно зі ст. 5 Закону № 2464 шляхом внесення відомостей до реєстру застрахованих осіб.

Платниками єдиного внеску є фізичні особи – підприємці, у тому числі які обрали  спрощену систему оподаткування, і особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зокрема адвокатську діяльність та отримують дохід від цієї діяльності (пп. 4 та 5 частини першої ст. 4 Закону № 2464).

З 01 січня 2017 року Законом України від 06 грудня 2016 року № 1774-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» внесено зміни до частини четвертої ст. 4 Закону № 2464 щодо звільнення від сплати за себе єдиного внеску фізичних осіб – підприємців, у тому числі тих, які обрали спрощену систему оподаткування, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування (частина четверта ст. 4 Закону № 2464).

Водночас базою нарахування єдиного внеску для осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, є сума доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць (абзац перший п. 2 частини першої ст. 7 Закону № 2464).

Платники єдиного внеску  – особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зобов’язані своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний  внесок (п. 1 частини другої ст. 6 Закону № 2464).

Згідно з нормами частини п’ятої ст. 8 Закону № 2464 єдиний внесок для  платників єдиного внеску встановлено у розмірі 22 відс. визначеної ст. 7 Закону № 2464 бази нарахування єдиного внеску.

Єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника (частина дванадцята ст. 9 Закону № 2464).

Отже, Законом № 2464 визначено окремі категорії платників єдиного внеску  – це, зокрема, фізичні особи – підприємці, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, і особи, які провадять незалежну професійну діяльність.

При цьому звільнення від сплати за себе єдиного внеску передбачено для фізичних осіб – підприємців, у тому числі тих, які обрали спрощену систему оподаткування, за умови якщо вони є пенсіонерами за віком та отримують відповідно до закону пенсію. Для осіб, які провадять незалежну професійну діяльність і є пенсіонерами за віком та отримують відповідно до закону пенсію, нарахування єдиного внеску здійснюється на загальних підставах.

 

 

Перший заступник Голови                                                                         С.В. Білан

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям