Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо необхідності реєстрації Товариства платником акцизного податку у разі здійснення операцій із заправки власним пальним техніки третіх осіб, залученої на умовах договору оренди техніки (лист ДФС від 06.06.2017 р. № 464/6/99-99-15-05-03-15/ІПК)

Щодо необхідності реєстрації Товариства платником акцизного податку у разі здійснення операцій із заправки власним пальним техніки третіх осіб, залученої на умовах договору оренди техніки (лист ДФС від 06.06.2017 р. № 464/6/99-99-15-05-03-15/ІПК)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 06.06.2017 р. № 464/6/99-99-15-05-03-15/ІПК

Державна фіскальна служба України відповідно до ст. 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) розглянула звернення Товариства щодо необхідності реєстрації Товариства платником акцизного податку у разі здійснення операцій із заправки власним пальним техніки третіх осіб, залученої на умовах договору оренди техніки, і повідомляє.

У зверненні Товариство зазначає, що здійснює вирощування сільськогосподарської продукції. Для збирання врожаю Товариство має намір залучати техніку третіх осіб - суб’єктів господарювання, із якими укладаються договори оренди техніки (без екіпажу та із екіпажем). При цьому Товариство буде здійснювати заправку зазначеної техніки власним пальним через власну автоцистерну.

Слід зазначити, що інформації, викладеної у зверненні Товариства, недостатньо для того, щоб встановити остаточно, чи повинно Товариство реєструватись платником акцизного податку. Наявність копій договорів оренди техніки (без екіпажу та із екіпажем) дасть змогу надати більш повну та ґрунтовну індивідуальну податкову консультацію.

Разом з цим у випадку, якщо Товариство орендує техніку за договором оренди та прийняло її у користування за актом прийому-передачі, зазначаємо таке.

Відносини на умовах договору оренди регулюються нормами Господарського кодексу України (далі - ГКУ).

Так, відповідно до ст. 283 ГКУ за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності.

Статтею 284 ГКУ визначені істотні умови договору оренди, якими є: об’єкт оренди (склад і вартість майна з урахуванням її індексації); строк, на який укладається договір оренди; орендна плата з урахуванням її індексації; порядок використання амортизаційних відрахувань; відновлення орендованого майна та умови його повернення або викупу.

Відповідно до пп. 212.1.15 п. 212.1 ст. 212 Кодексу платником акцизного податку є особа, яка реалізує пальне.

Реалізація пального для цілей розділу VI цього Кодексу - будь-які операції з передачі (відпуску, відвантаження) пального на митній території України на підставі договорів купівлі-продажу, міни, поставки, дарування, комісії, доручення (в тому числі передача на комісійну/довірчу реалізацію), поруки, інших господарських та цивільно-правових договорів або за рішенням суду, іншого компетентного державного органу чи органу місцевого самоврядування за плату (компенсацію) або без такої, які передбачають перехід права власності або права розпорядження, а також передачу (відпуск, відвантаження) пального на Підставі договорів про виробництво із сировини замовника (пп. 14.1.212 п. 14.1 ст. 14 Кодексу).

Отже, оскільки у випадку оренди техніки, як без екіпажу, так із екіпажем, Товариство використовує пальне виключно для власних потреб, а саме для заправки техніки, яка на певний строк надана йому у користування на умовах договору оренди, то такі операції не є реалізацією пального у розумінні абзацу другого пп. 14.1.212 п. 14.1 ст. 14 Кодексу. У такому випадку Товариство не має реєструватися платником акцизного податку з реалізації пального.

У разі якщо Товариство буде здійснювати операції з передачі (відпуску, відвантаження) пального іншим особам чи здійснювати будь-які інші операції з пальним на митній території України, які перераховані в абзаці другому пп. 14.1.212 п. 14.1 ст. 14 Кодексу, то до початку здійснення таких операцій воно повинно зареєструватися платником акцизного податку.

Відповідно до п. 52.2 ст. 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям