Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо необхідності реєстрації Особи платником акцизного податку при здійсненні операцій з реалізації метанолу, визначення об’єкту та бази оподаткування, а також обов’язку складання і реєстрації акцизних накладних в ЄРАН, подання декларації акцизного податку (лист ДФС від 30.06.2017 р. № 907/6/99-99-15-03-03-15/ІПК)

Щодо необхідності реєстрації Особи платником акцизного податку при здійсненні операцій з реалізації метанолу, визначення об’єкту та бази оподаткування, а також обов’язку складання і реєстрації акцизних накладних в ЄРАН, подання декларації акцизного податку (лист ДФС від 30.06.2017 р. № 907/6/99-99-15-03-03-15/ІПК)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 30.06.2017 р. № 907/6/99-99-15-03-03-15/ІПК

Державна фіскальна служба України відповідно до ст. 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) розглянула звернення Договір про спільну діяльність - уповноваженої особи (далі - Особа) щодо необхідності реєстрації Особи платником акцизного податку при здійсненні операцій з реалізації метанолу, визначення об’єкту та бази оподаткування, а також обов’язку складання і реєстрації акцизних накладних в Єдиному реєстрі акцизних накладних (далі - ЄРАН), подання декларації акцизного податку та повідомляє.

У зверненні Особа зазначає, що є стороною (учасником) договору про спільну діяльність без створення юридичної особи. При цьому Особа планує здійснювати реалізацію придбаного метанолу (спирту метилового) технічного марки А (код 2905 11 00 00 згідно з УКТ ЗЕД).

Відповідно до пп. 212.1.15 п. 212.1 ст. 212 Кодексу платником акцизного податку є особа, яка реалізує пальне.

Згідно з пп. 215.3.4 п. 215.3 ст. 215 Кодексу метанол технічний (метиловий спирт) (код 2905 11 00 00 згідно з УКТ ЗЕД) є пальним і належить до підакцизних товарів. Акцизний податок з нього справляється та обчислюється за ставкою, визначеною у пп. 215.3.4 п. 215.3 ст. 215 Кодексу, а саме у розмірі 245 євро за 1000 літрів.

Водночас зазначаємо, що постановою Кабінету Міністрів України від 06 липня 2016 року N 409 були внесені зміни до Порядку електронного адміністрування реалізації пального, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2016 року N 113, згідно з якими уповноваженим особам, які ведуть облік діяльності за договорами про спільну діяльність без утворення юридичної особи та є відповідальними за утримання та внесення податків до бюджету під час виконання договорів, надається право реєструватись платником акцизного податку з реалізації пального.

Загальні положення договору про спільну діяльність регулюються нормами Цивільного кодексу України (далі - ЦКУ).

Так, відповідно до ст. 1130 ЦКУ за договором про спільну діяльність сторони (учасники) цього договору зобов’язуються спільно діяти без створення юридичної особи для досягнення певної мети, що не суперечить законові.

Договір про спільну діяльність укладається у письмовій формі. Умови договору про спільну діяльність, у тому числі координація спільних дій учасників або ведення їхніх спільних справ, правовий статус виділеного для спільної діяльності майна, покриття витрат та збитків учасників, їх участь у результатах спільних дій та інші умови визначаються за домовленістю сторін, якщо інше не встановлено законом про окремі види спільної діяльності (ст. 1131 ЦКУ).

Згідно з п. 64.6 ст. 64 Кодексу на обліку у контролюючих органах повинні перебувати, зокрема, договори про спільну діяльність на території України без створення юридичних осіб, на які поширюються особливості податкового обліку та оподаткування діяльності за такими договорами, визначені Кодексом. Не обліковуються договори про спільну діяльність, на які не поширюються особливості податкового обліку та оподаткування спільної діяльності, визначені Кодексом.

При цьому, взяття на облік договору про спільну діяльність здійснюється шляхом додаткового взяття на облік учасника договору як платника податків - відповідального за утримання та внесення податків до бюджету під час виконання договору.

У разі, якщо Особа відповідно до умов договору про спільну діяльність є уповноваженою особою, на яку покладено ведення обліку результатів за договором про спільну діяльність без утворення юридичної особи та обов’язок нарахування, утримання та внесення податків і зборів до бюджету з єдиного поточного рахунку спільної діяльності, то при здійсненні операцій з реалізації пального, зокрема метанолу, саме уповноважена особа є платником акцизного податку та підлягає обов’язковій реєстрації як платник податку з реалізації пального відповідно до пп. 212.3.4 п. 212.3 ст. 212 Кодексу.

Згідно з п. 231.4 ст. 231 Кодексу право на складання акцизних накладних надається виключно особам, зареєстрованим як платники акцизного податку в порядку, передбаченому ст. 212 Кодексу.

Перелік операцій, які є об’єктами оподаткування акцизним податком, визначено п. 213.1 ст. 213 Кодексу. До цих операцій належать операції з реалізації будь-яких обсягів пального понад обсяги, що, зокрема, отримані від інших платників акцизного податку, які підтверджені зареєстрованими акцизними накладними в ЄРАН (пп. 213.1.12 п. 213.1 ст. 213 Кодексу).

Отже, об’єкт оподаткування акцизним податком у Особи виникатиме тільки у випадку перевищення обсягу реалізованого (відвантаженого, витраченого) пального над обсягом отриманого пального від інших платників акцизного податку, що підтверджені зареєстрованими акцизними накладними в ЄРАН (пп. 213.1.12 п. 213.1 ст. 213 Кодексу).

Крім того, згідно з п. 49.21 ст. 49 Кодексу платники, визначені у пп. 212.1.15 п. 212.1 ст. 212 Кодексу (тобто особи, які реалізують пальне), зобов’язані за кожний встановлений Кодексом звітний період подавати податкові декларації незалежно від того, чи провадили такі платники господарську діяльність у звітному періоді.

Отже, платник акцизного податку з реалізації пального обов’язково подає до контролюючого органу, в якому він перебуває на обліку, декларацію акцизного податку за кожний звітний період, у якій відображаються всі обсяги отриманого та реалізованого (витраченого) пального навіть за відсутності об’єкта оподаткування у звітному періоді.

Також платник акцизного податку з реалізації пального зобов’язаний складати акцизні накладні на обсяги реалізації, а також на обсяги пального, що використовується для власного споживання, зареєструвавши акцизні накладні в ЄРАН у порядку, визначеному ст. ст. 231 та 232 Кодексу.

Відповідно до п. 52.2 ст. 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям