Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо необхідності реєстрації Товариства платником акцизного податку при здійсненні операцій з передачі Товариством смарт-карток на власне паливо перевізнику на виконання умов договору перевезення вантажів, а також обов’язку складання і реєстрації при здійсненні зазначених операції акцизних накладних в ЄРАН, подання декларації акцизного податку (лист ДФС від 01.02.2018 р. № 379/6/99-99-15-03-03-15/ІПК)

Щодо необхідності реєстрації Товариства платником акцизного податку при здійсненні операцій з передачі Товариством смарт-карток на власне паливо перевізнику на виконання умов договору перевезення вантажів, а також обов’язку складання і реєстрації при здійсненні зазначених операції акцизних накладних в ЄРАН, подання декларації акцизного податку (лист ДФС від 01.02.2018 р. № 379/6/99-99-15-03-03-15/ІПК)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 01.02.2018 р. № 379/6/99-99-15-03-03-15/ІПК

Державна фіскальна служба України відповідно до ст. 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) розглянула звернення Товариства щодо необхідності реєстрації Товариства платником акцизного податку при здійсненні операцій з передачі Товариством смарт-карток на власне паливо перевізнику на виконання умов договору перевезення вантажів, а також обов’язку складання і реєстрації при здійсненні зазначених операції акцизних накладних в Єдиному реєстрі акцизних накладних (далі - ЄРАН), подання декларації акцизного податку та повідомляє.

У зверненні Товариство зазначає, що має намір укласти договір перевезення вантажів автомобільним транспортом з фізичною особою - підприємцем, відповідно до умов якого Товариство як замовник послуги перевезення забезпечує перевізника паливно-мастильними матеріалами шляхом передачі смарт-картки на власне паливо перевізнику. Перевізник отримує пальне за даною смарт-карткою через мережу АЗС. Товариство уклало договір поставки нафтопродуктів через мережу АЗС з ТОВ (постачальник пального) по смарт-карткам. Також Товариство зазначає, що не здійснює операцій з фізичного відпуску (відвантаження) пального, немає власних АЗС та місць зберігання пального.

Відповідно до підпункту 212.1.15 пункту 212.1 статті 212 Кодексу платником акцизного податку є особа, яка реалізує пальне.

Реалізацією пального для цілей розділу VI Кодексу є будь-які операції з передачі (відпуску, відвантаження) пального на митній території України на підставі договорів купівлі-продажу, міни, поставки, дарування, комісії, доручення (в тому числі передача на комісійну/довірчу реалізацію), поруки, інших господарських та цивільно-правових договорів або за рішенням суду, іншого компетентного державного органу чи органу місцевого самоврядування за плату (компенсацію) або без такої, які передбачають перехід права власності або права розпорядження, а також передачу (відпуск, відвантаження) пального на підставі договорів про виробництво із сировини замовника. Не вважаються реалізацією пального операції з передачі (відпуску, відвантаження) пального на митній території України на підставі договорів зберігання та передачі (відпуску, відвантаження) пального в споживчій тарі ємністю до 2 літрів (включно), крім операцій з реалізації такого пального його виробниками (абзац другий підпункту 14.1.212 пункту 14.1 статті 14 Кодексу).

Смарт-картка є засобом розрахунку за паливно-мастильні матеріали, що споживаються. Це пластикова картка з мікропроцесором, засіб зберігання інформації про кількість і асортимент отриманих та оплачених покупцем нафтопродуктів, які можуть бути відпущені на АЗС, що дає можливість здійснювати операції з відпуску палива пред’явникові картки, а також фіксувати зазначену операцію безпосередньо на АЗС.

Вимоги щодо обігу, використання (видачі водіям тощо) та зберігання платіжних паливних карток (у т.ч. смарт-карток) і талонів встановлюються договором про відпуск палива і паливно-мастильних матеріалів за паливними картками між покупцем і продавцем. Смарт-картка (паливна картка, талони тощо) передаються на підприємство за актом приймання-передачі після оплати вартості згідно з умовами договору. Підтвердженням факту отримання пального можуть бути видаткові документи або чеки терміналів, що формуються безпосередньо в момент фактичного отримання пального з АЗС.

Пунктом 44.1 статті 44 Кодексу передбачено, що для цілей оподаткування платники податків зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.

Отже, у разі, якщо за даними первинних документів Товариство здійснює операції з отримання від постачальника (АЗС) та реалізації (відвантаження, передачі) перевізнику паливно-мастильних матеріалів з отриманням (наданням) до видаткових накладних на паливо смарт-карток на пальне, у цьому випадку Товариство є платником акцизного податку в розумінні пп. 212.1.15 п. 212.1 ст. 212 Кодексу.

З огляду на те, що смарт-картки на пальне підтверджують право їх власника на отримання на АЗС нафтопродукту, реалізація (передача) смарт- картки є за своєю суттю продажем пального.

Об’єкт оподаткування акцизним податком при цьому відповідно до пп. 213.1.12 п. 213.1 ст. 213 Кодексу виникатиме у разі, якщо обсяги відпущеного пального за смарт-картками на пальне перевищують обсяги отриманого пального від інших платників акцизного податку (постачальника), за які сплачено акцизний податок.

Щодо необхідності складання і реєстрації Товариством акцизних накладних та подання декларації акцизного податку

Право на складання акцизних накладних надається виключно особам, зареєстрованим як платники акцизного податку в порядку, передбаченому ст. 212 Кодексу (п. 231.4 ст. 231 Кодексу).

Введена з 1 березня 2016 року акцизна накладна є обов’язковим електронним документом, який складається особами, які визначені платниками акцизного податку при всіх операціях реалізації пального на внутрішньому ринку та реєструється у ЄРАН.

Відповідно до п. 231.1 ст. 231 Кодексу платник акцизного податку при реалізації пального зобов’язаний скласти в електронній формі акцизну накладну за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД реалізованого пального та зареєструвати в ЄРАН з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи.

Крім того, згідно з п. 49.21 ст. 49 Кодексу платники, визначені у пп. 212.1.15 п. 212.1 ст. 212 Кодексу (тобто особи, які реалізують пальне), зобов’язані за кожний встановлений Кодексом звітний період подавати податкові декларації незалежно від того, чи провадили такі платники господарську діяльність у звітному періоді.

Платник акцизного податку з реалізації пального обов’язково подає до контролюючого органу, в якому він перебуває на обліку, декларацію акцизного податку за кожний звітний період, у якій відображаються всі обсяги отриманого та реалізованого (у тому числі за допомогою смарт-карток) пального навіть за відсутності об’єкта оподаткування у звітному періоді.

Для надання більш повної та ґрунтовної індивідуальної податкової консультації Товариство має право повторно звернутися до контролюючого органу та надати копії відповідних документів, зокрема укладеного договору з постачальником пального (АЗС), договору перевезення вантажу з наведенням детального опису суті здійснюваних операцій, а також первинних документів, які стосуються передачі Товариством смарт-карток на пальне для отримання перевізником паливно-мастильних матеріалів.

Відповідно до п. 52.2 ст. 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям