Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо обов’язку сплати акцизного податку встановленого пп. 215.3.51 ПКУ при зверненні суб’єкта господарювання до органів внутрішніх справ України для реєстрації або перереєстрації переобладнаного вантажного транспортного засобу у легковий автомобіль спеціального призначення (лист ДФС від 10.01.2018 р. № 91/6/99-99-15-03-03-15/ІПК)

Щодо обов’язку сплати акцизного податку встановленого пп. 215.3.51 ПКУ при зверненні суб’єкта господарювання до органів внутрішніх справ України для реєстрації або перереєстрації переобладнаного вантажного транспортного засобу у легковий автомобіль спеціального призначення (лист ДФС від 10.01.2018 р. № 91/6/99-99-15-03-03-15/ІПК)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 10.01.2018 р. № 91/6/99-99-15-03-03-15/ІПК

Державна фіскальна служба України відповідно до ст. 52 Податкового кодексу України (далі - Кодексу) розглянула запит на отримання індивідуальної письмової податкової консультації Товариства щодо обов’язку сплати акцизного податку встановленого пп. 215.3.51 пп. 215.3.3 п. 215.3 ст. 215 Кодексу при зверненні суб’єкта господарювання до органів внутрішніх справ України для реєстрації або перереєстрації переобладнаного вантажного транспортного засобу у легковий автомобіль спеціального призначення та в межах компетенції повідомляє.

У зверненні Товариство зазначає, що на базі вантажних автомобілів марки Peugeot та Citroen (код товарної категорії 8704 21 91 згідно з Українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності (далі - УКТ ЗЕД) здійснює виробництво автомобілів спеціалізованих санітарних швидкої медичної допомоги, які призначені для перевезення дорогами загального користування хворих і потерпілих, надання в дорозі екстреної (швидкої) медичної допомоги.

Відповідно до пп. 14.1.145. п. 14.1. ст. 14 Кодексу підакцизні товари (продукція) - товари за кодами згідно з УКТ ЗЕД, на які Кодексом встановлено ставки акцизного податку.

Перелік платників акцизного податку визначений п. 212.1 ст. 212 Кодексу. Зокрема, платником акцизного податку є особа - власник ввезеного на митну територію України вантажного транспортного засобу, що переобладнується у легковий автомобіль, з якого справляється акцизний податок (пп. 212.1.14 п. 212.1 ст. 212 Кодексу).

Статтею 215 Кодексу визначено вичерпний перелік підакцизних товарів, ставки податку на ці товари, код товару (продукції) згідно з УКТ ЗЕД і опис товару (продукції) згідно з УКТ ЗЕД. Зокрема, до підакцизних товарів належать автомобілі легкові та інші моторні транспортні засоби, призначені головним чином для перевезення людей (крім моторних транспортних засобів, зазначених у товарній позиції 8702 згідно з УКТ ЗЕД), включаючи вантажопасажирські автомобілі-фургони, гоночні автомобілі, у тому числі автомобілі, які в установленому законодавством порядку подаються до органів внутрішніх справ України для реєстрації або перереєстрації у зв’язку зі зміною моделі транспортного засобу, яка до переобладнання під час ввезення відповідала товарній позиції 8704 згідно з УКТ ЗЕД, а після переобладнання відповідає товарній позиції 8703 згідно з УКТ ЗЕД (пп. 215.3.51 п. 215.3 ст. 215 Кодексу).

Разом з тим звертаємо увагу, що визначення кодів товарів згідно з УКТ ЗЕД здійснюється відповідно до Основних правил інтерпретації УКТ ЗЕД, встановлених Законом України від 19 вересня 2013 року N 584-VII "Про Митний тариф України" із змінами та доповненнями.

Згідно першого Основного правила інтерпретації УКТ ЗЕД, автомобілі медичного призначення класифікуються за двома товарними кодами згідно з УКТ ЗЕД:

товарна позиція 8703 - автомобілі швидкої допомоги, включаючи реанімаційні автомобілі (забезпечують надання невідкладної медичної допомоги та транспортують постраждалих та хворих до місця їх стаціонарного лікування);

товарна позиція 8705 - автомобілі спеціального призначення, пересувні клініки - операційні, стоматологічні, з устаткуванням для анестезії та іншою хірургічною апаратурою, автомобілі радіологічні (флюорографія), тощо (забезпечують медогляд та лікування постраждалих хворих у відділених та польових умовах без їх транспортування).

Головною ознакою, за якою відрізняються медичні автомобілі товарної позиції 8703 від автомобілів товарної позиції 8705 є їх призначення.

З метою забезпечення єдиного тлумачення і застосування УКТ ЗЕД в Україні запроваджено Пояснення до УКТ ЗЕД, побудовані на основі Пояснень до Гармонізованої системи опису та кодування товарів версії 2012 року і затверджені наказом ДФС України від 09.06.2015 р. N 401 "Про затвердження Пояснень до Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності" (далі - Пояснення).

Згідно з частиною "Пояснення до товарної позиції 8703" розділу XVII Пояснень, спеціалізовані транспортні засоби, такі як автомобілі швидкої допомоги, віднесені до товарної позиції 8703.

Відповідно до п. 216.11 ст. 216 Кодексу датою виникнення податкових зобов'язань у разі здійснення переобладнання вантажного транспортного засобу, який відповідає товарній позиції 8704 згідно з УКТ ЗЕД, у легковий автомобіль, що відповідає товарній позиції 8703 згідно з УКТ ЗЕД, є дата видачі документа про відповідність переобладнаного автомобіля вимогам безпеки дорожнього руху. У цьому випадку акцизний податок сплачується власником такого транспортного засобу не пізніше дати подання документів до органу внутрішніх справ України для реєстрації або перереєстрації такого транспортного засобу.

Платники акцизного податку при зверненні до органів внутрішніх справ України для реєстрації або перереєстрації переобладнаного вантажного транспортного засобу у легковий автомобіль зобов’язані пред’явити квитанції або платіжні доручення про сплату податку з відміткою банку про дату виконання платіжного доручення (пп. 222.2.4 п. 222.2 ст. 222 Кодексу).

Акцизний податок з операції переобладнання вантажного транспортного засобі у легковий автомобіль обраховується за ставками, визначеними у пп. 215.3.51 п. 215.3 ст. 215 Кодексу, розмір яких диференціюється залежно від коду продукції згідно з УКТ ЗЕД, робочого об’єму циліндрів двигуна та терміну експлуатації (нові транспортні засоби або ті, що використовувались не більш як / понад п'ять років).

Оскільки, ставка акцизного податку встановлена у іноземній валюті (євро), розрахунок суми податку здійснюється за офіційний курсом гривні до іноземної валюти, встановленим Національним банком України, що діє на перший день кварталу, в якому виникло податкове зобов’язання, і залишається незмінним протягом кварталу (п. 217.3 ст. 217 Кодексу).

Сума акцизного податку у платіжному документі повинна бути обчислена відповідно до коду УКТ ЗЕД транспортного засобу після переобладнання із урахуванням робочого об’єму циліндрів двигуна та терміну експлуатації автомобіля.

Акцизний податок з операції переобладнання вантажного транспортного засобу у легковий автомобіль сплачується за місцем знаходження (проживання) особи, яка є власником переобладнаного транспортного засобу, за кодом бюджетної класифікації 14020800 "Акцизний податок з вироблених в Україні транспортних засобів - Транспортні засоби (крім мотоциклів і велосипедів)" згідно з Класифікацією доходів бюджету, затвердженою наказом Міністерства фінансів від 14.01.2011 р. N 11.

Таким чином, у разі переобладнання вантажного автомобіля у спеціалізовані санітарні автомобілі швидкої допомоги, категорія яких класифікується у товарній підкатегорії 8703 відноситься до операцій з підакцизними товарами.

Відповідно до пункту 52.2 статті 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям