Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо оформлення акцизної накладної на обсяг бензолу, що відвантажується на умовах, встановлених статтею 229 Кодексу (лист ДФС від 21.07.2017 р. № 1293/6/99-99-12-03-03-15/ІПК)

Щодо оформлення акцизної накладної на обсяг бензолу, що відвантажується на умовах, встановлених статтею 229 Кодексу (лист ДФС від 21.07.2017 р. № 1293/6/99-99-12-03-03-15/ІПК)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 21.07.2017 р. № 1293/6/99-99-12-03-03-15/ІПК

Державна фіскальна служба України відповідно до ст. 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) розглянула лист про надання індивідуальної податкової консультації з питань практичного застосування норм податкового законодавства щодо оформлення акцизної накладної на обсяг бензолу, що відвантажується на умовах, встановлених статтею 229 Кодексу.

Відповідно до пп. 229.6.1 п. 229.6 ст. 229 Кодексу речовини, які використовуються як компоненти вироблених в Україні моторних палив, що використовуються як сировина для хімічної промисловості (зокрема, бензол - код УКТ ЗЕД 2707 10 90 00), можуть бути реалізовані як сировина для виробництва в хімічній промисловості за нульовою ставкою акцизного податку.

При цьому:

перелік підприємств, які отримують такі речовини, затверджується Кабінетом Міністрів України (пп. 229.6.12 п. 229.6 ст. 229 Кодексу);

відвантаження речовин, що використовуються як компоненти моторних палив, які отримані як сировина для виробництва в хімічній промисловості, проводиться в межах квот, встановлених Кабінетом Міністрів України (пп. 229.6.13 п. 229.6 ст. 229 Кодексу).

Перелік підприємств, які отримують або ввозять на митну територію України речовини, що використовуються як компоненти моторних палив, для використання як сировини для виробництва в хімічній промисловості, зокрема, бензол (код згідно з УКТ ЗЕД 2707 10 90 00), та річні обсяги квот на відвантаження або ввезення таких речовин затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 04 березня 2013 року N 158 (далі - ПКМУ N 158).

Щодо надання акцизної накладної, що складається при реалізації бензолу сирого кам’яновугільного для переробки підприємству - виробнику, на якому встановлений податковий пост за наявності податкового векселя, в разі підтвердження цільового використання отриманої кількості бензолу сирого кам’яновугільного в повному обсязі, отримувачу такого бензолу

Відповідно до п. 231.3 ст. 231 Кодексу акцизна накладна складається платником податку в день реалізації пального при кожній повній або частковій операції з реалізації пального. Реєстрація акцизних накладних та/або розрахунків коригування у Єдиному реєстрі акцизних накладних здійснюється не пізніше п’ятнадцяти календарних днів, наступних за датою їх складання (п. 231.6 ст. 231 Кодексу).

При відвантаженні речовин відповідно до п. 229.6 ст. 229 Кодексу акцизна накладна:

складається платником (дата її складання повинна співпадати з датою реалізації речовин), реєструється в Єдиному реєстрі акцизних накладних та не надається отримувачу пального, у такому випадку у верхній лівій частині акцизної накладної зазначається тип причини "2 - пальне відвантажується на умовах, встановлених статтею 229 розділу VI Кодексу" (п. 4 розділу II Порядку заповнення акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 25.02.2016 р. N 218 (далі - Порядок N 218));

може бути виписана в межах ліміту квот, встановлених Кабінетом Міністрів України для отримувачів такого пального (п. 4 розділу II Порядку N 218), для таких речовин - затверджені ПКМУ N 158.

Щодо оформлення заявки на поповнення обсягу залишку пального в СЕАРП, що складається при реалізації бензолу сирого кам’яновугільного для переробки підприємству - виробнику, на якому встановлений податковий пост за наявності податкового векселя, в разі підтвердження цільового використання отриманої кількості бензолу сирого кам’яновугільного в повному обсязі

Заявка на поповнення обсягу залишку пального реєструється у разі, якщо у платника акцизного податку виникає потреба поповнити обсяги залишків пального в системі електронного адміністрування реалізації пального (пп. 232.4.2 п. 232.4 ст. 232 Кодексу), тобто реєстрація заявки на поповнення обсягу залишку пального здійснюється до реалізації пального, та, відповідно, не потребує підтвердження цільового використання отримувачем виключно як сировини для виробництва в хімічній промисловості речовин, що використовуються як компоненти моторних палив.

При складанні заявки на поповнення (коригування) залишку пального, що відвантажується на умовах, встановлених статтею 229 Кодексу:

у верхній лівій частині відповідного виду заявки (основна або коригуюча) проставляється тип причини "1" (п. 5 розділу IV Порядку N 218);

при складанні заявки на поповнення (коригування) залишку пального з типом причини "1" гр. 8 (тобто "Сума акцизного податку") дорівнює 0 (пп. 7 п. 10 розділу IV Порядку N 218).

Таким чином, при відвантаженні пального відповідно до ст. 229 Кодексу сума акцизного податку, розрахованого за встановленою пп. 215.3.4 п. 215.3 ст. 215 Кодексу ставкою податку, не є обов’язковим реквізитом заявки на поповнення обсягу залишку пального (пп. 3 пп. 232.4.1 п. 232.4 ст. 232 Кодексу) і, відповідно, реєстрація такої заявки в системі електронного адміністрування реалізації пального здійснюється без попереднього перерахування суми цього податку до бюджету та незалежно від наявності на обліковій картці сум коштів сплаченого акцизного податку, розрахованого з обсягу пального у такій заявці.

Щодо реєстрації в системі електронного адміністрування реалізації пального акцизної накладної, складеної при реалізації бензолу сирого кам’яновугільного для переробки підприємству - виробнику, на якому встановлений податковий пост, за наявності податкового векселя

Акцизні накладні реєструються в Єдиному реєстрі акцизних накладних (п. 231.1 ст. 231 Кодексу).

Формою акцизної накладної, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 25.02.2016 р. N 218, передбачено наступні графи для заповнення акцизної накладної:

код товарної підкатегорії пального згідно з УКТ ЗЕД (10 знаків) - графа 1;

опис пального згідно з УКТ ЗЕД - графа 2;

обсяг реалізованого пального в кг та в літрах, приведених до t 15° С - графи 3 та 4.

Платник податку має право зареєструвати акцизні накладні в Єдиному реєстрі акцизних накладних на обсяг реалізованого пального за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД (ΣАНакл), обчислений за формулою відповідно до пп. 232.3 ст. 232 Кодексу. Одним зі складових цієї формули, що збільшує обсяг пального, на який платник може зареєструвати акцизні накладні, є показник ΣЗаявкиПоповн - загальний обсяг пального за оформленими та зареєстрованими в системі електронного адміністрування реалізації пального заявками на поповнення обсягу залишку пального.

Тобто реєстрація акцизних накладних здійснюється за умови, якщо зазначений в такій акцизній накладній обсяг пального за кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД не перевищує обсяг залишку пального за таким кодом, який обліковується в системі електронного адміністрування реалізації пального. Обсяг залишку пального можна збільшити шляхом подання заявки на поповнення обсягу залишку пального.

Обов’язок щодо складання та реєстрації акцизної накладної покладається на платника акцизного податку з реалізації пального (п. 231.1 ст. 231 Кодексу), тобто на особу, яка реалізує пальне, у даному випадку - на виробника пального.

Обов’язок щодо забезпечення умов цільового використання підакцизних товарів, на які, зокрема, п. 229.6 ст. 229 Кодексу встановлено нульову ставку акцизного податку покладається на суб’єктів господарювання, які використовують як сировину в хімічній речовини, що використовуються як компоненти моторних палив та отримуються за нульовою ставкою акцизного податку або ввезені на митну територію України без сплати акцизного податку, тобто на отримувачів таких речовин.

Механізм здійснення контролю за цільовим використанням таких речовин, що використовуються виробниками хімічної продукції (а не виробниками пального) як сировина для виробництва в хімічній промисловості, за переліком та у межах квот, встановлених Кабінетом Міністрів України визначено Порядком роботи податкових постів, установлених на підприємствах суб’єктів господарювання, які використовують речовини, що використовуються як компоненти моторних палив та отримуються за нульовою ставкою акцизного податку або ввезені на митну територію України без сплати акцизного податку, як сировину для виробництва в хімічній промисловості, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 27.03.2013 р. N 430.

Відповідно до п. 52.2 ст. 52 Кодексу податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям