Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо оформлення договорів позички транспортних засобів між юридичною та фізичною особою (лист ДФС від 28.10.2016 р. № 23355/6/99-99-15-02-02-15)

Щодо оформлення договорів позички транспортних засобів між юридичною та фізичною особою (лист ДФС від 28.10.2016 р. № 23355/6/99-99-15-02-02-15)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 28.10.2016 р. № 23355/6/99-99-15-02-02-15

Державна фіскальна служба України розглянула лист з приводу оформлення договорів позички транспортних засобів між юридичною та фізичною особою та, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі – Кодекс), повідомляє.

Частиною другою ст. 19 Конституції України визначено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, регулюються Кодексом.

Згідно з п. 1.1 ст. 1 Кодексу Податковий кодекс України регулює відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема, визначає вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов’язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов’язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства.

Повноваження, завдання та функції ДФС визначено у Положенні про Державну фіскальну службу України, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 21 травня 2014 року № 236 (далі – Положення).

Одним із завдань ДФС, зокрема, є надання консультацій відповідно до Податкового та Митного кодексів України, а також законодавства з питань сплати єдиного внеску (п.п. 33 п. 4 Положення).

Порядок та умови надання платникам податків податкових консультацій визначено ст. 52 Кодексу.

Відповідно до п. 52.1 ст. 52 Кодексу за зверненням платників податків контролюючі органи надають їм безоплатно консультації з питань практичного використання окремих норм податкового законодавства протягом 30 календарних днів, що настають за днем отримання такого звернення даним контролюючим органом.

Контролюючі органи мають право надавати консультації виключно з тих питань, що належать до їх повноважень (п. 52.5 ст. 52 Кодексу).

Державна фіскальна служба України не наділена повноваженнями щодо надання роз’яснення в частині оформлення договорів позички транспортних засобів між юридичними та фізичними особами.

Таким чином, зазначені у листі питання не належать до компетенції Державної фіскальної служби України.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям