Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо окремих норм податкового законодавства платника акцизного податку (лист Офіс ВПП ДФС від 19.01.2018 р. № 234/ІПК/28-10-01-03-11)

Щодо окремих норм податкового законодавства платника акцизного податку (лист Офіс ВПП ДФС від 19.01.2018 р. № 234/ІПК/28-10-01-03-11)

ОФІС ВЕЛИКИХ ПЛАТНИКІВ ПОДАТКІВ ДЕРЖАВНОЇ ФІСКАЛЬНОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 19.01.2018 р. № 234/ІПК/28-10-01-03-11

Офісом великих платників податків Державної фіскальної служби розглянуто лист щодо окремих норм податкового законодавства платника акцизного податку та, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України від 02.12.2010 N 2755-VI із змінами та доповненнями (далі - Кодекс), повідомляє.

Щодо операцій з експорту підакцизних товарів.

Відповідно до п. 231.3 ст. 231 Кодексу, акцизна накладна складається платником податку в день реалізації пального при кожній повній або частковій операції з реалізації пального.

У разі здійснення операцій з реалізації пального, які передбачають відпуск пального через паливороздавальні колонки на автомобільних заправних станціях (комплексах), автомобільних газових заправних станціях, акцизна накладна складається у день проведення відпуску пального через паливороздавальні колонки на таких станціях незалежно від того, коли відбувся перехід права власності на таке пальне.

Акцизна накладна може бути складена за щоденними підсумками операцій (якщо акцизні накладні не були складені на ці операції) за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД у разі здійснення реалізації пального за готівку кінцевому споживачеві (який не є платником акцизного податку), розрахунки за які проводяться через касу / реєстратори розрахункових операцій або через банківську установу чи платіжний пристрій (безпосередньо на поточний рахунок особи, що реалізує пальне). При цьому окремі обов'язкові реквізити акцизної накладної, що ідентифікують отримувача пального, визначені підпунктами "г" та "ґ" пункту 231.1 цієї статті, не заповнюються.

У разі забезпечення безперервного постачання пального особа, яка реалізує пальне, може скласти для кожного отримувача пального зведені акцизні накладні за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД не пізніше останнього дня такого місяця на весь обсяг реалізованого пального протягом такого місяця.

Для цілей цього пункту під безперервним постачанням вважається забезпечення особою, яка реалізує пальне, можливості для отримувачів пального (контрагентів) отримувати пальне в будь-яку годину доби та будь-який день відповідного місяця.

Акцизна накладна може бути складена не пізніше останнього дня звітного місяця на загальний обсяг втраченого пального протягом такого місяця за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, що втрачено.

Тому, якщо на дату подання декларації з акцизного податку за звітний місяць, відсутня в наявності митна декларація, що підтверджує експорт продукції, то відповідно не виконуються вимоги пп. 213.2.1 п. 213.2 ст. 213 щодо операцій з підакцизними товарами, які не підлягають оподаткуванню і платник податку повинен скласти акцизну накладну на день реалізації пального.

Штрафні санкції за порушення порядку реєстрації акцизних накладних та розрахунків коригування до таких акцизних накладних в Єдиному реєстрі акцизних накладних застосовуються згідно зі ст. 1202 Кодексу.

У разі отримання належно оформленої митної декларації після подання декларації з акцизного податку, необхідно здійснити коригування акцизного податку, нарахованого по експортних операціях у звітному місяці шляхом подання уточненої декларації або коригування у наступній декларації.

Щодо операцій з підакцизною сировиною, отриманою на давальницьких умовах.

Відповідно до пп. 212.1.1 п. 212.1 ст. 212 Кодексу платником акцизного податку є особа, яка виробляє підакцизні товари (продукцію) на митній території України, у тому числі з давальницької сировини.

Давальницька сировина - сировина, матеріали, напівфабрикати, комплектуючі вироби, енергоносії, що є власністю одного суб'єкта господарювання (замовника) і передаються іншому суб'єкту господарювання (виробнику) для виробництва готової продукції, з подальшим переданням або поверненням такої продукції або її частини їх власникові або за його дорученням іншій особі (пп. 14.1.41 п. 14.1 ст. 14 Кодексу).

Виробництво підакцизних товарів (продукції) - технологічний процес, в тому числі змішування, здійснення якого внаслідок зміни форми, властивостей або складу сировини, напівфабрикатів або готової продукції призводить до отримання підакцизних товарів (продукції, у тому числі сировини), надання таким товарам інших властивостей, що призводить або не призводить до збільшення обсягів таких товарів (пп. 14.1.281 п. 14.1 ст. 14 Кодексу).

При передачі підакцизних товарів (продукції), вироблених з давальницької сировини, датою виникнення податкових зобов'язань, відповідно до п. 216.5 ст. 216 Кодексу, є дата їх відвантаження виробником замовнику або за його дорученням іншій особі.

При цьому замовники, за дорученням яких виробляються підакцизні товари (продукція) з давальницької сировини, сплачують податок виробнику (п. 212.2 ст. 212 Кодексу).

За інформацією, наведеною у листі платника податку, він виробляє пальне на підставі укладених договорів на переробку підакцизної сировини на давальницьких умовах. Отже, при здійсненні зазначених операцій платник податку є особою, яка виробляє підакцизні товари (продукцію) на митній території України з давальницької сировини (пп. 212.1.1 п. 212.1 ст. 212 Кодексу). При цьому податкові зобов'язання будуть виникати при відвантаженні виробником готової підакцизної продукції замовнику (п. 216.5 ст. 216 Кодексу).

Відповідно до п. 217.2 ст. 217 Кодексу суми податку з підакцизних товарів (продукції), вироблених з давальницької сировини, визначаються виробником (переробником), виходячи з об'єктів оподаткування, бази оподаткування та ставок цього податку, що діють на дату відвантаження готової продукції її замовнику або за його дорученням іншій особі.

Податок з товарів (продукції), вироблених на митній території України, на які встановлені ставки податку в іноземній валюті, сплачується у національній валюті і розраховується за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим Національним банком України, що діє на перший день кварталу, в якому здійснюється реалізація товару (продукції) і залишається незмінним протягом кварталу (п. 217.3 ст. 217 Кодексу).

Пунктом 231.1 ст. 231 Кодексу визначено, що платник акцизного податку при реалізації пального зобов'язаний скласти в електронній формі акцизну накладну за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД реалізованого пального та зареєструвати в ЄРАН з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи.

Порядок заповнення акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального та форма акцизної накладної та розрахунку коригування акцизної накладної затверджено наказом Міністерства фінансів України від 25.02.2016 N 218.

Щодо складання акцизних накладних при реалізації скрапленого газу на спеціалізованих аукціонах для потреб населення.

Відповідно до пп. 213.3.11 п. 213.3 ст. 213 Кодексу, звільняються від оподаткування акцизним податком, зокрема, операції з реалізації скрапленого газу на спеціалізованих аукціонах для потреб населення у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Так як операції з реалізації скрапленого газу на спеціалізованих аукціонах для потреб населення звільняються від оподаткування акцизним податком, тому платник податків не повинен складати та реєструвати акцизні накладні.

Щодо порядку заповнення Додатка 11 до декларації.

При заповненні Додатка 11 до декларації акцизного податку необхідно користуватися п. 2 р. V Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку затверджено наказом Міністерства фінансів України від 23.01.2015 N 14 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 26.09.2016 N 841).

Згідно з п. 5.2 ст. 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям