Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо оподаткування доходу платника податку, що вимушено покинув місце проживання у зв'язку з проведенням антитерористичної операції, отриманого у вигляді благодійної допомоги, а саме часткової оплати виробу медичного призначення(лист ГУ ДФС у м. Києві від 16.09.2016 р. № 20506/10/26-15-13-01-12)

Щодо оподаткування доходу платника податку, що вимушено покинув місце проживання у зв'язку з проведенням антитерористичної операції, отриманого у вигляді благодійної допомоги, а саме часткової оплати виробу медичного призначення(лист ГУ ДФС у м. Києві від 16.09.2016 р. № 20506/10/26-15-13-01-12)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДФС у м. КИЄВІ

ЛИСТ

від 16.09.2016 р. № 20506/10/26-15-13-01-12

 

Оподаткування доходів фізичних осіб регламентується розділом IV Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – Кодекс), згідно з пп. 163.1.1 п. 163.1 ст. 163 якого об'єктом оподаткування резидента є, зокрема, загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід.

Водночас, статтею 165 Кодексу визначені доходи, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку.

Так, згідно з пп. 165.1.19 п. 165.1 ст. 165 Кодексу до загального оподатковуваного доходу фізичної особи - платника податку не включаються кошти або вартість майна (послуг), що надаються як допомога на лікування та медичне обслуговування платника податку за рахунок коштів благодійної організації або його роботодавця, за наявності відповідних підтвердних документів, крім витрат, що компенсуються виплатами з фонду загальнообов'язкового державного соціального медичного страхування.

Зауважуємо, що норми пп. 165.1.19 п. 165.1 ст. 165 Кодексу можуть бути застосовані благодійною організацією за наявності відповідних підтвердних документів, що підтверджують цільовий характер надання грошових коштів на оплату лікування або медичного обслуговування (в разі здійснення попередньої оплати таких послуг) або факт надання послуг з лікування або медичного обслуговування платника податку (якщо оплата здійснюється після надання таких послуг).

Такими підтвердними документами можуть бути документи, що підтверджують потребу фізичної особи - платника податку в лікуванні та медичному обслуговуванні (зокрема, наявність та характеристики хвороби), документи про надання таких послуг, що ідентифікують постачальника послуг та платника податку, якому надаються такі послуги, обсяги та вартість таких послуг: договори, платіжні та розрахункові документи, акти надання послуг, інші відповідні документи залежно від необхідного лікування або медичного обслуговування, хвороби та її стану.

Крім цього, абз.4 пп. «а» 165.1.54 п.165.1 ст.165 Кодексу визначено, що  не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу  сума (вартість) благодійної допомоги фізичних осіб, які мешкають (мешкали) на території населених пунктів, де проводиться (проводилася) антитерористична операція, та/або вимушено покинули місце проживання у зв'язку з проведенням антитерористичної операції в таких населених пунктах.

Разом з тим п. 170.7 ст. 170 Кодексу встановлено особливості оподаткування благодійної допомоги.

Для цілей оподаткування благодійна допомога поділяється на цільову та нецільову.

Цільовою є благодійна допомога, що надається під визначені умови та напрями її витрачання, а нецільовою вважається допомога, яка надається без встановлення таких умов або напрямів.

Відповідно до пп. 170.7.8 п. 170.7 ст. 170 Кодексу не включається до оподатковуваного доходу благодійна допомога, що надається відповідно до пп. "а" пп. 165.1.54 п. 165.1 ст. 165 Кодексу, зокрема, у будь-якій сумі (вартості), що надається платникам податку, визначеним абзацами третім - п'ятим підпункту "а" підпункту 165.1.54 пункту 165.1 статті 165 цього Кодексу, - для оплати (компенсації) вартості лікарських засобів, донорських компонентів, виробів медичного призначення, технічних та інших засобів реабілітації, платних послуг з лікування, забезпечення виробами медичного призначення, технічними та іншими засобами реабілітації, послуг медичної реабілітації, санаторно-курортного оздоровлення.

Отже, до оподатковуваного доходу не включається благодійна допомога у будь-якій сумі (вартості), виплаченій (наданій), зокрема, благодійником - юридичною особою на користь фізичних осіб, які мешкають (мешкали) на території населених пунктів, де проводиться (проводилася) антитерористична операція, та/або вимушено покинули місце проживання у зв'язку з проведенням антитерористичної операції в таких населених пунктах. за умови дотримання норм пп. 170.7.8 п. 170.7 ст. 170 Кодексу. При цьому обов'язок щодо контролю за цільовим використанням коштів набувачами допомоги  покладається на благодійника юридичну особу.

Разом з тим зауважуємо, що набувач благодійної допомоги зобов'язаний підтвердити благодійнику - юридичній особі статус переселенця або те, що він проживає на території населених пунктів, де проводиться (проводилася) антитерористична операція. Тобто набувач благодійної допомоги має бути ідентифікован.

Благодійник - юридична особа після підтвердження набувачем благодійної допомоги, цільового використання коштів, зазначає відомості про надані суми благодійної допомоги у податковій звітності.

Згідно із Довідником ознак доходів, наведених у додатку до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. № 4,  сума благодійної допомоги, що надається благодійником - юридичною особою на користь платника податку, відображається у податковому розрахунку за формою N 1-ДФ під ознакою доходу "169".

 

Заступник начальника                                                    В.С. Варгіч                      

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям