Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо оподаткування доходу фізичної особи - підприємця від здійснення ним підприємницької діяльності (лист ДФС від 24.05.2017 р. № 342/6/99-99-13-01-01-15/ІПК)

Щодо оподаткування доходу фізичної особи - підприємця від здійснення ним підприємницької діяльності (лист ДФС від 24.05.2017 р. № 342/6/99-99-13-01-01-15/ІПК)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 24.05.2017 р. № 342/6/99-99-13-01-01-15/ІПК

Державна фіскальна служба України, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі - ПКУ), розглянула звернення щодо отримання індивідуальної податкової консультації, яке надіслане ГУ ДФС у Львівській області, та надає індивідуальну податкову консультацію з порушених у ньому питань.

Щодо питання 1

Відповідно до наказу Міністерства фінансів України від 13.01.2015 р. N 4 "Про затвердження форми Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку (форма N 1ДФ) та Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку" (далі - Порядок) встановлено, що дія Порядку поширюється на податкових агентів, а саме: юридичних осіб (їх філії, відділення, інші відокремлені підрозділи), самозайнятих осіб, представництва нерезидентів - юридичних осіб, інвесторів (операторів) за угодою про розподіл продукції, які незалежно від організаційно-правового статусу та способу оподаткування іншими податками та/або форми нарахування (виплати, надання) доходу (у грошовій або негрошовій формі) нараховують (виплачують, надають) доходи фізичній особі та/або зобов'язані нараховувати, утримувати та сплачувати податок, передбачений розділом IV ПКУ, до бюджету від імені та за рахунок фізичної особи з доходів, що виплачуються такій особі, а також військовий збір, передбачений п. 161 підрозділу 10 розділу XX "Перехідні положення" ПКУ.

Щодо питання 2

Згідно з п. 177.8 ст. 177 ПКУ під час нарахування (виплати) фізичній особі - підприємцю доходу від здійснення нею підприємницької діяльності, суб'єкт господарювання та/або самозайнята особа, які нараховують (виплачують) такий дохід, не утримують податок на доходи у джерела виплати, якщо фізичною особою - підприємцем, яка отримує такий дохід, надано копію документу, що підтверджує її державну реєстрацію відповідно до закону як суб'єкта підприємницької діяльності. Це правило не застосовується в разі нарахування (виплати) доходу за виконання певної роботи та/або надання послуги згідно з цивільно-правовим договором, коли буде встановлено, що відносини за таким договором фактично є трудовими, а сторони договору можуть бути прирівняні до працівника чи роботодавця відповідно до пп. 14.1.195 та 14.1.222 п. 14.1 ст. ПКУ.

При цьому податковий розрахунок за формою N 1ДФ передбачає відображення не тільки доходів, що підлягають оподаткуванню, але також і доходів, які виплачуються податковими агентами платникам податку і не оподатковуються при їх виплаті.

Враховуючи вищевикладене, суб’єкт господарювання при виплаті доходів іншій фізичній особі - підприємцю, яка перебуває на загальній або на спрощеній системі оподаткування, зобов'язаний відобразити виплачені доходи у податковому розрахунку за формою N 1ДФ незалежно від того, підлягають оподаткуванню такі виплати чи ні.

Щодо питання 3

Пунктом 3.6 розділу III Порядку встановлено, що у графі 5 "Ознака доходу" зазначається ознака доходу згідно з довідником ознак доходів, наведеним у додатку до Порядку.

Згідно із Довідником ознак доходів, наведених у додатку до Порядку суми винагород та інших виплат, нарахованих (виплачених) на користь фізичних осіб - підприємців, які перебувають на загальній або на спрощеній системі оподаткування та якими надано підтвердження їх державної реєстрації відповідно до закону як суб’єкта підприємницької діяльності, відображається у податковому розрахунку за формою N 1ДФ під "157" ознакою доходу.

Податковий розрахунок за формою N 1ДФ подається окремо за кожний квартал (податковий період) протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу. Окремий податковий розрахунок за календарний рік не подається (п. 2.1. розділу II Порядку).

Щодо питання 4

Згідно з пп. 165.1.36 п. 165.1 ст. 165 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається дохід фізичної особи - підприємця, з якого сплачується єдиний податок згідно із спрощеною системою оподаткування відповідно до ПКУ.

Отже, якщо фізичною особою - підприємцем, яка отримує дохід, надано підтвердження їх державної реєстрації відповідно до закону як суб’єкта підприємницької діяльності, податковий агент не здійснює утримання податку на доходи фізичних осіб та військового збору, оскільки відповідно до норм ПКУ фізична особа - підприємець, яка перебуває на загальній або на спрощеній системі оподаткування, здійснює оподаткування такого доходу самостійно.

Водночас під час нарахування (виплати) фізичним особам - підприємцям, місцезнаходженням або місцем проживання яких є тимчасово окупована територія (незалежно від системи оподаткування), доходу від здійснення ними підприємницької діяльності суб'єкт господарювання та/або самозайнята особа, які нараховують (виплачують) такий дохід, зобов'язані утримати податок на доходи у джерела виплати. При цьому на таких осіб не поширюється дія п. 177.8 ст. 177 ПКУ (пп. 38.9 п. 38 підрозділу 10 розділу XX "Перехідні положення" ПКУ).

Додатково повідомляємо, що індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію (п. 52.2 ст. 52 ПКУ).

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям