Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо оподаткування ПДВ коштів, отриманих у вигляді компенсації зі сплати земельного податку та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (лист ДФС від 11.04.2017 р. № 7573/6/99-95-42-03-15)

Щодо оподаткування ПДВ коштів, отриманих у вигляді компенсації зі сплати земельного податку та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (лист ДФС від 11.04.2017 р. № 7573/6/99-95-42-03-15)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ЛИСТ

 від 11.04.2017 р. № 7573/6/99-95-42-03-15

Державна фіскальна служба України розглянула щодо оподаткування податком на додану вартість(далі – ПДВ) коштів, отриманих у вигляді компенсації зі сплати земельного податку та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, і повідомляє таке.

Пунктом 185.1 ст. 185 Податкового кодексу України (далі – Кодекс)визначено, що об’єктом оподаткування ПДВ є операції з постачання товарів та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 Кодексу.

Підпунктом 14.1.36 п. 14.1 ст. 14 Кодексу визначено, що господарська діяльність – діяльність особи, що пов’язана з виробництвом (виготовленням) та/або реалізацією товарів, виконанням робіт, наданням послуг, спрямована на отримання доходу і проводиться такою особою самостійно та/або через свої відокремлені підрозділи, а також через будь-яку іншу особу, що діє на користь першої особи, зокрема за договорами комісії, доручення та агентськими договорами.

Статтями 284 та 286 Господарського кодексу України від 16 січня 2003 року № 436-IV визначено, що істотною умовою договору оренди є, зокрема, орендна плата, яка є фіксованим платежем, який орендар сплачує орендодавцю незалежно від наслідків своєї господарської діяльності. Розмір орендної плати може бути змінений за погодженням сторін, а також в інших випадках, передбачених законодавством.

Складовою частиною господарської діяльності з нерухомим майном є як придбання власником такого майна певних товарів та отримання ряду послуг, пов’язаних з необхідністю утримання такого майна, сплата податків, пов’язаних з рухомим/нерухомим майном, зокрематаких як земельний податок, податок на нерухоме майно, так і перенесення вартості таких витрат на вартість готової продукції чи послуг, в тому числі і формування з урахуванням таких витрат розміру орендної плати за рухоме/нерухоме майно (в такому випадку перераховані витрати будуть визнані такими, що використані орендодавцем в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності).

Тобто, у вартості орендної плати за рухоме/нерухоме майно орендар має здійснювати економічне відшкодування (компенсацію) всіх елементів витрат, пов’язаних з послугами з надання майна в оренду, у тому числі й таких складових, як земельний податок та податок на нерухоме майно.

При цьому з урахуванням норм п. 188.1 ст. 188 Кодексу у випадку, якщо орендодавцем є небюджетна установа, то кошти, що отримуються від орендаря як відшкодування (компенсація) будь-яких витрат, передбачених договором оренди, включаються орендодавцем до бази оподаткування та оподатковуються ПДВ у загальновстановленому порядку, оскільки є складовою частиною операцій з постачання послуг при наданні в оренду рухомого/нерухомого майна.

Роз’яснення щодо порядку застосування норм податкового законодавства в частині оподаткування ПДВ операцій з надання в оренду рухомого та нерухомого майна надано ДФС листом від 04.08.2016 № 26595/7/99-99-15-03-02-17 «Про податок на додану вартість» (далі – Лист № 26595), розміщеним на офіційному веб-порталі ДФС за адресою: http://sfs.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/listi-dps/69309.html, вякому також зазначено, що раніше надані органами ДФС роз’яснення застосовуються в частині, що не суперечить наведеним у цьому листі положенням.

Вказаний лист підприємство може використовувати у своїй діяльності.

При цьому повідомляємо, що листом ДФС від 04.05.2016 № 10019/6/99-95-42-01-15 було надано податкову консультаціющодо оподаткування ПДВ компенсації понесених витрат зі сплати земельного податку та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, яка має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію(п. 52.2 ст. 52 Кодексу), та може застосовуватись таким платником в частині, що не суперечить положенням, наведеним у Листі № 26595.

 

 

Перший заступник Голови                                                              С.В. Білан

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям