Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо оподаткування пенсій фізичних осіб - учасників ліквідації аварії на ЧАЕС (Лист ГФСУ від 21.06.2017 р. N 751/6/99-99-13-02-03-15/ІПК)

Щодо оподаткування пенсій фізичних осіб - учасників ліквідації аварії на ЧАЕС (Лист ГФСУ від 21.06.2017 р. N 751/6/99-99-13-02-03-15/ІПК)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 21.06.2017 р. N 751/6/99-99-13-02-03-15/ІПК

Державна фіскальна служба України, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс), розглянула лист щодо оподаткування пенсій фізичних осіб - учасників ліквідації аварії на ЧАЕС та в межах компетенції повідомляє.

Відповідно до частини другої ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Згідно з п. 191.1 ст. 191 Кодексу контролюючі органи здійснюють, зокрема, контроль за своєчасністю, достовірністю, повнотою нарахування та сплати податків, зборів, платежів, установлених Кодексом, а також надають індивідуальні податкові консультації відповідно до норм Кодексу.

Права громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи визначено Законом України від 28 лютого 1991 року N 796-ХІІ "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (далі - Закон N 796).

Відповідно до ст. 13 Закону N 796 держава бере на себе відповідальність за завдану шкоду громадянам та зобов’язується відшкодувати її за:

1) пошкодження здоров’я або втрату працездатності громадянами та їх дітьми, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;

2) втрату годувальника, якщо його смерть пов’язана з Чорнобильською катастрофою;

3) матеріальні втрати, що їх зазнали громадяни та їх сім’ї у зв’язку з Чорнобильською катастрофою, відповідно до Закону N 796 та інших актів законодавства України.

Крім того, ст. 49 Закону N 796 особам, віднесеним до категорій 1, 2, 3, 4, встановлюються пенсії у вигляді:

а) державної пенсії;

б) додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров'ю, яка призначається після виникнення права на державну пенсію.

Виплата цих пенсій здійснюється з бюджету Пенсійного фонду України на відповідний рік за рахунок коштів державного бюджету, що виділяються згідно із законом України про державний бюджет на відповідний рік.

Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів регулюються Кодексом, розділом IV якого визначено порядок оподаткування доходів фізичних осіб.

Статтею 165 Кодексу встановлено кінцевий перелік доходів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, зокрема:

сума пенсій (включаючи суму їх індексації, нараховану відповідно до закону), отримувана платником податку з Пенсійного фонду України, крім випадку, визначеного пп. 164.2.19 п. 164.2 ст. 164 Кодексу (пп. "е" пп. 165.1.1 п. 165.1 ст. 165 Кодексу);

сума відшкодування платнику податку розміру шкоди, заподіяної йому внаслідок Чорнобильської катастрофи, у порядку та сумах, визначених законом (пп. 165.1.3 п. 165.1 ст. 165 Кодексу).

Разом з тим згідно з пп. 164.2.19 п. 164.2 ст. 164 Кодексу до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються, зокрема суми пенсій (включаючи суму їх індексацій, нараховану відповідно до закону), отримуваних платником податку з Пенсійного фонду України, якщо їх розмір перевищує десять розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (у розрахунку на місяць), встановленого на 1 січня звітного податкового року, у частині такого перевищення.

Положення цього підпункту не застосовується до пенсій, призначених учасникам бойових дій, інвалідам війни та особам, на яких поширюється чинність ст. 10 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту".

Таким чином, у розумінні Кодексу доходи у вигляді відшкодування шкоди та пенсії є окремими видами доходів платника податку.

Зауважуємо, що питання включення до складу пенсії сум доплат та надбавок, які виплачуються платнику податку відповідно до Закону N 796, належить до компетенції Пенсійного фонду України.

Відповідно до п. 52.2 ст. 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям