Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо оподаткування податком на додану вартість операцій з безоплатного розповсюдження готової продукції в рекламних цілях

Щодо оподаткування податком на додану вартість операцій з безоплатного розповсюдження готової продукції в рекламних цілях



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДФС У ЖИТОМИРСЬКІЙ ОБЛАСТІ

   
   
   Витяг з листа ГУ ДФС у Житомирській області від 13.06.2016 №558/6/06-30-12-01-19 щодо оподаткування податком на додану вартість операцій з безоплатного розповсюдження готової продукції в рекламних цілях.
   
   
   Відповідно до пп. "а" п. 185.1 ст. 185 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 р. N 2755-VI, із змінами та доповненнями (далі - Кодекс), об'єктом оподаткування податком на додану вартість є операції платників податку з постачання товарів, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до статті 186 цього Кодексу, у тому числі операції з передачі права власності на об'єкти застави позичальнику (кредитору), на товари, що передаються на умовах товарного кредиту, а також з передачі об'єкта фінансового лізингу в користування лізингоотримувачу/орендарю.
   
   Під постачанням товарів розуміється будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду (пп.. 14.1.191 п. 14.1 ст. 14 Кодексу). Постачання товарів включає в себе безоплатну передачу майна іншій особі (пп. "в" пп. 14.1.191 п. 14.1 ст. 14 Кодексу), при цьому операція з безоплатного надання товарів відноситься до операцій з продажу (реалізація) товарів (пп. 14.1.202 п. 14.1 ст.14 Кодексу).
   
   Пунктом 188.1 статті 188 Кодексу визначено, що база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів (крім акцизного податку на реалізацію суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, що справляється з вартості послуг стільникового рухомого зв'язку, податку на додану вартість та акцизного податку на спирт етиловий, що використовується виробниками - суб'єктами господарювання для виробництва лікарських засобів, у тому числі компонентів крові і вироблених з них препаратів (крім лікарських засобів у вигляді бальзамів та еліксирів).
   
   При цьому база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг не може бути нижче ціни придбання таких товарів/послуг, база оподаткування операцій з постачання самостійно виготовлених товарів/послуг не може бути нижче звичайних цін, а база оподаткування операцій з постачання необоротних активів не може бути нижче балансової (залишкової) вартості за даними бухгалтерського обліку, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції (у разі відсутності обліку необоротних активів - виходячи із звичайної ціни).
   
   Враховуючи вищезазначене, операції з безоплатного розповсюдження платником готової продукції з метою реклами власних виробів згідно зі статтею 185 Кодексу є об'єктом оподаткування ПДВ та оподатковується ПДВ у загально встановленому порядку за ставкою 20 відсотків.
   
   
   
   Податкова консультація з аналогічним змістом викладена у листі ДФС України від 19.04.2016 р. N 8819/6/99-99-19-03-02-15.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям