Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо оптової торгівлі алкогольними напоями (лист ДФС від 27.06.2017 р. N 833/6/99-99-12-01-01-15/ІПК)

Щодо оптової торгівлі алкогольними напоями (лист ДФС від 27.06.2017 р. N 833/6/99-99-12-01-01-15/ІПК)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 27.06.2017 р. № 833/6/99-99-12-01-01-15/ІПК

Щодо оптової торгівлі алкогольними напоями

Державна фіскальна служба України розглянула лист щодо можливості оптової торгівлі алкогольними напоями та експортних операцій зазначеним товаром і в межах компетенції повідомляє.

Товариство повідомило, що є власником виноматеріалів виноградних та запитує про можливості їх продажу без ліцензії на оптову торгівлю за "єдиноразовим дозволом".

Відповідно до підпункту 212 пункту 1 статті 14 Податкового кодексу України реалізація підакцизних товарів (продукції) - будь-які операції на митній території України, що передбачають відвантаження підакцизних товарів (продукції) згідно з договорами купівлі-продажу, міни, поставки та іншими господарськими, цивільно-правовими договорами з передачею прав власності або без такої, за плату (компенсацію) або без такої, незалежно від строків її надання, а також безоплатного відвантаження товарів, у тому числі з давальницької сировини, реалізація суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів.

Статтею 15 Закону України від 19 грудня 1995 року N 481/95-ВР "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів" (далі - Закон N 481) визначено, що імпорт, експорт і оптова торгівля алкогольними напоями та тютюновими виробами можуть здійснюватися суб’єктами господарювання всіх форм власності за наявності ліцензій.

За порушення норм Закону N 481 щодо виробництва і торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим, спиртом етиловим ректифікованим виноградним, спиртом етиловим ректифікованим плодовим, спиртом-сирцем виноградним, спиртом-сирцем плодовим, алкогольними напоями та тютюновими виробами посадові особи і громадяни притягаються до відповідальності згідно з чинним законодавством.

Законодавством не передбачено надання єдиноразових дозволів на продаж виноматеріалів без ліцензії на оптову торгівлю алкогольними напоями, тому для реалізації виноматеріалів необхідно придбавати ліцензію на право оптової торгівлі алкогольними напоями.

Щодо можливості розірвання договору з постачальником та повернення виноматеріалу нерезиденту.

Враховуючи норми Господарського кодексу України жоден орган виконавчої влади, в тому числі Державна фіскальна служба України, не має повноважень для впливу на правовідносини між суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності, у тому числі з питань, спрямованих на встановлення, зміну або припинення їх взаємних прав та обов’язків у зовнішньоекономічній діяльності, у том числі при визначенні підприємствами умов (напряму) переміщення товарів.

Разом з тим відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2017 року N 459 "Питання Міністерства економічного розвитку і торгівлі" затверджено Положення про Міністерство економічного розвитку і торгівлі України.

Мінекономрозвитку є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері державної статистики, державного матеріального резерву, експортного контролю.

Мінекономрозвитку відповідно до покладених на нього завдань, зокрема, виконує в установленому законодавством порядку регуляторні та реєстраційно-дозвільні функції у сфері експорту, імпорту товарів (робіт, послуг), здійснює відповідно до законодавства ліцензування експорту, імпорту товарів (робіт, послуг), реекспорту та деяких видів господарської діяльності.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям