Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності (лист ДФС від 17.01.2018 р. № 182/З/99-99-13-03-01-14/ІПК)

Щодо орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності (лист ДФС від 17.01.2018 р. № 182/З/99-99-13-03-01-14/ІПК)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 17.01.2018 р. № 182/З/99-99-13-03-01-14/ІПК

Державна фіскальна служба України, на виконання постанови Луганського окружного адміністративного суду та ухвали Донецького апеляційного адміністративного суду та керуючись ст. 52, 53 Податкового кодексу України (далі - ПКУ), розглянула звернення щодо отримання індивідуальної податкової консультації та надає нову індивідуальну податкову консультацію з порушених у ньому питань щодо орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності.

З 15 жовтня 2014 року набрав чинності Закон України від 12 вересня 2014 року N 1669-VII "Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції" (далі - Закон N 1669), яким визначено тимчасові заходи для забезпечення підтримки суб'єктів господарювання, що здійснюють діяльність на території проведення антитерористичної операції, та осіб, які проживають у цій зоні або переселилися з неї під час проведення.

Відповідно до статті 6 Закону N 1669 під час проведення АТО суб'єкти господарювання, які провадять діяльність на території антитерористичної операції, звільняються від сплати за користування земельними ділянками державної та комунальної власності.

При цьому, земельні ділянки державної та комунальної власності, на які розповсюджуються пільги, встановлені статтею 6 Закону N 1669, визначаються виходячи з переліку населених пунктів та території, на яких здійснюється АТО, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 30 жовтня 2014 року N 1053-р.

Водночас розпорядженням Кабінету Міністрів України від 05 листопада 2014 року N 1079-р зупинено дію вказаного розпорядження.

02.12.2015 р. КМУ прийнято розпорядження N 1275-р "Про затвердження переліку населенних пунктів, на території яких здійснювалася антитерористична операція, та визнання такими, що втратили чинність, деяких розпоряджень Кабінету Міністрів України".

Згідно з додатком до даного розпорядження до зазначених населених пунктів належить м. Сєвєродонецьк Луганської області.

Проте, Законом України "Про внесення змін до Закону України "Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції" щодо безперешкодної діяльності органів місцевого самоврядування" доповнена стаття 4 Закону N 1669 наступним змістом: "Перелік населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та перелік населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення, затверджуються Кабінетом Міністрів України, який забезпечує своєчасну їх актуалізацію".

Вказаним Законом також змінено редакцію статті 6 Закону N 1669, яка з 08.06.2016 р. передбачає звільнення суб'єктів господарювання від плати за користування земельними ділянками державної та комунальної власності в населених пунктах згідно з переліками, передбаченими частиною четвертою статті 4 цього Закону. З 08.06.2016 м. Сєвєродонецьк не належить до населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення.

З огляду на викладене, суб'єкт господарювання звільняється від плати за користування земельними ділянками державної та комунальної власності в м. Сєвєродонецьк Луганської області з 14.04.2014 р. по 08.06.2016 р.

Також, звертаємо увагу на те, що відповідно до пункту 50.1 статті 50 ПКУ у разі якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених статтею 102 ПКУ) платник самостійно виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених цією статтею), він зобов'язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.

Водночас з метою забезпечення реалізації права платників податків щодо надання уточнюючих декларацій з плати за землю, за періоди щодо яких минув термін позовної давності, ДФС готує пропозиції про внесення змін до програмного забезпечення та пропонує подати такі уточнюючі декларації після впровадження зазначених змін, про що буде повідомлено на офіційному порталі ДФС.

Також, відповідно до пункту 286.5 статті 286 ПКУ платники податку мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки для проведення звірки даних, зокрема, щодо права на користування пільгою із сплати податку, нарахованої суми податку тощо.

Враховуючи викладене та з метою з'ясування питань щодо нарахованої суми податку, пропонуємо Вам звернутись з письмовою заявою до ГУ ДФС у Луганській області.

Згідно з пунктом 52.2 статті 52 ПКУ індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям