Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо отримання податкової знижки фізичною особою - резидентом, яка має податкову адресу у м. Луганську (лист ДФС від 02.08.2017 р. № 1452/Ч/99-99-13-01-03-14/ІПК)

Щодо отримання податкової знижки фізичною особою - резидентом, яка має податкову адресу у м. Луганську (лист ДФС від 02.08.2017 р. № 1452/Ч/99-99-13-01-03-14/ІПК)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 02.08.2017 р. № 1452/Ч/99-99-13-01-03-14/ІПК

Державна фіскальна служба України, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс), розглянула звернення щодо отримання податкової знижки фізичною особою - резидентом, яка має податкову адресу у м. Луганську, та у межах компетенції повідомляє таке.

Статтею 166 Кодексу встановлено, що фізична особа - платник податку на доходи фізичних осіб (далі - платник податку) має право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року.

Слід зазначити, якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься (пп. 166.4.3 п. 166.4 ст. 166 Кодексу).

З метою реалізації права на податкову знижку у зменшення оподатковуваного доходу платника податку на суму витрат, понесених на навчання за підсумками 2016 року, застосовуються норми Кодексу, чинні у 2016 році.

Так, згідно з редакцією пп. 166.3.3 п. 166.3 ст. 166 Кодексу, яка діяла у 2016 році, платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року, визначеного з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 Кодексу, фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати у вигляді суми коштів, сплачених платником податку на користь закладів освіти для компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення, який не одержує заробітної плати. Така сума не може перевищувати розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 грн., в розрахунку на кожну особу, яка навчається, за кожний повний або неповний місяць навчання протягом звітного податкового року (у 2016 році - 1930 гривень).

Відповідно до пп. 166.2.1 п. 166.2 ст. 166 Кодексу до податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача). У зазначених документах обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання).

Підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року (пп. 166.1.2 п. 166.1 ст. 166 Кодексу).

Порядок подання податкової декларації до контролюючих органів встановлений ст. 49 Кодексу, згідно із п. 41.1 якої податкова декларація подається за звітний період в установлені Кодексом строки контролюючому органу, в якому перебуває на обліку платник податків.

Територіальні органи ДФС, що знаходяться на тимчасово неконтрольованій території, згідно з наказом ДФС від 07.11.2017 р. N 256 "Про переміщення та закінчення простою" (далі - наказ) переміщено в населені пункти, на території яких органи державної влади здійснюють свої повноваження в повному обсязі, а функціональні обов’язки з обслуговування платників податків, які перебувають на обліку у територіальних органах, що переміщуються, покладено у межах компетенції на територіальні органи ДФС відповідно до додатка до наказу, зокрема, функціональні обов’язки ДНІ у Жовтневому районі м. Луганська покладено на ДПІ у м. Сєвєродонецьку ГУ ДФС у Луганській області.

Порядок взаємодії територіальних органів Державної фіскальної служби України, місцевих фінансових органів та територіальних органів Державної казначейської служби України (далі - органи Казначейства) у процесі повернення платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань затверджено наказом Міністерства фінансів України від 15.12.2015 р. N 1146, який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 31.12.2015 р. за N 1679/28124 (далі - Порядок).

Згідно із п. 13 Порядку повернення надміру утриманої (сплаченої) суми податку на доходи фізичних осіб на поточний рахунок платника податку здійснюється органом Казначейства на підставі висновку, поданого органом ДФС до відповідного органу Казначейства, не пізніше ніж за п’ять робочих днів до закінчення шістдесятиденного строку від дня отримання органами ДФС податкової декларації. Повернення надміру утриманої (сплаченої) суми податку на доходи фізичних осіб готівкою здійснюється на підставі: чека на одержання готівки, виписаного на ім’я фізичної особи; реєстру одержувачів коштів (далі - реєстр), складеного органом ДФС у чотирьох примірниках.

Порядком не передбачена безпосередня участь платника податку у складані висновку органу ДФС, згідно з яким здійснюється повернення з бюджету надміру сплаченого податку на доходи фізичних осіб, та узгодженні його з відповідним місцевим фінансовим органом або відповідним органом, визначеним відповідно до частини першої ст. 672 глави 11 розділу III Бюджетного кодексу України.

Сума, що має бути повернена платнику податку, зараховується на його банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в декларації, протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації (п. 179.8 ст. 179 Кодексу).

Отже, з метою реалізації права на податкову знижку Ви можете подати до ДПІ у м. Сєвєродонецьку ГУ ДФС у Луганській області податкову декларацію про майновий стан і доходи із зазначенням в ній конкретних сум та підстав для її нарахування.

Слід зауважити, що податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію (п. 52.2 ст. 52 Кодексу).

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям