Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо подання податкової декларації з плати за землю (лист ДФС від 10.08.2016 р. № 17353/6/99-99-12-02-03-15)

Щодо подання податкової декларації з плати за землю (лист ДФС від 10.08.2016 р. № 17353/6/99-99-12-02-03-15)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 10.08.2016 р. № 17353/6/99-99-12-02-03-15

 

Державна фіскальна служба України на запит Товариства щодо подання податкової декларації з плати за землю повідомляє.

Товариство поінформувало, що є власником нежилого приміщення (його частки) у багатоквартирному жилому будинку. Разом з тим, Товариство не набуло права власності/користування земельною ділянкою під таким майном.

Власник нежилого приміщення у багатоквартирному жилому будинку у разі набуття права власності на земельну ділянку під таким приміщенням, яке (право власності) підтверджене відповідними державними актами, сплачує до бюджету земельний податок (п. 287.8 ст. 287 Податкового кодексу України (далі – Кодекс)).

Земельним кодексом України встановлено, що земельні ділянки прибудинкових територій багатоквартирних будинків надаються у:

постійне користування підприємствам, які здійснюють управління такими будинками;

власність або в постійне користування співвласникам таких будинків (ст. 42 Земельного кодексу України).

У випадку, якщо підприємство, яке здійснює управління багатоквартирним будинком, набуло право постійного користування земельною ділянкою, що підтверджується відповідним актом, то Товариство як власник нежитлового приміщення у такому будинку, може отримати право користування земельною ділянкою, на якій знаходиться таке приміщення, а також право користування земельною ділянкою, що прилягає до такого будинку, у розмірі, необхідному для досягнення умов використання такого приміщення шляхом укладання договору оренди земельної ділянки із зазначеним підприємством.

При цьому податкові зобов’язання із сплати земельного податку або орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності
для такого Товариства (власника нежитлового приміщення у багатоквартирному будинку), яке управляється підприємством, що набуло право постійного користування земельною ділянкою, що підтверджується відповідним актом, не настають. Разом з тим у Товариства право користування відповідною земельною ділянкою настає з моменту укладення відповідного договору оренди такої земельної ділянки.

У випадку, якщо багатоквартирний будинок є об’єктом спільного права власності об’єднання власників квартир та нежитлових приміщень у такому будинку, яке набуло право постійного користування земельною ділянкою, що підтверджується відповідним актом, то Товариство (власник нежитлового приміщення у такому будинку) як один із співвласників, набуває права постійного користування земельною ділянкою прибудинкової території, що є підставою для сплати земельного податку таким об’єднанням.

Таким чином, платником земельного податку за земельну ділянку багатоквартирного будинку, що є об’єктом спільного права власності об’єднання власників квартир та нежитлових приміщень, є таке об’єднання, яке набуло право постійного користування на земельну ділянку.

Водночас звертаємо увагу, що використання земельних ділянок без належного оформлення прав, включаючи право оренди, є порушенням норм земельного законодавства (ст.ст. 125 та 211 Земельного кодексу України).

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям