Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо порядку формування податкового кредиту та визначення податкових зобов’язань з ПДВ підприємством, яке використовує касовий метод податкового обліку ПДВ, при укладенні ним договорів з іншим підприємством про переведення боргу про відступлення права вимоги (лист ДФС від 06.02.2016 р. № 2106/6/99-99-15-03-02-15)

Щодо порядку формування податкового кредиту та визначення податкових зобов’язань з ПДВ підприємством, яке використовує касовий метод податкового обліку ПДВ, при укладенні ним договорів з іншим підприємством про переведення боргу про відступлення права вимоги (лист ДФС від 06.02.2016 р. № 2106/6/99-99-15-03-02-15)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 06.02.2016 р. № 2106/6/99-99-15-03-02-15

Про розгляд листа

Державна фіскальна служба України розглянула лист платника щодо порядку формування податкового кредиту та визначення податкових зобов’язань з ПДВ підприємством, яке використовує касовий метод податкового обліку ПДВ, при укладенні ним договорів з іншим підприємством про переведення боргу про відступлення права вимоги та, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), повідомляє.

Як зазначено у листі, у зв’язку із анулюванням ліцензії підприємство припиняє постачання теплової енергії споживачам та передає такі функції іншому підприємству (далі – підприємство № 2).

В результаті зазначених змін у підприємства залишилась дебіторська заборгованість населення за спожиту та не оплачену теплову енергію  та кредиторська заборгованість перед постачальником газу за придбаний природний газ, розрахунки за який з постачальником газу не проведені, а також кредиторська заборгованість за авансовими платежами, отриманими від споживачів за теплову енергію, яка мала бути поставлена в наступних періодах.

З метою погашення кредиторської та дебіторської заборгованостей між підприємством  та підприємством  № 2 укладено договори:

- про переведення боргу перед постачальником газу за отриманий та не оплачений газ з підприємства на підприємство  № 2;

- про відступлення підприємством  підприємству  № 2 права вимоги за поставлену споживачам та не оплачену теплову енергію.

Відповідно до пункту 187.10 статті 187 ПКУ платники податку, які постачають теплову енергію, природний газ (крім скрапленого), надають послуги з транспортування та/або розподілу природного газу, водопостачання, водовідведення чи послуги, вартість яких включається до складу квартирної плати чи плати за утримання житла, фізичним особам, бюджетним установам, не зареєстрованим як платники податку, а також житлово-експлуатаційним конторам, квартирно-експлуатаційним частинам, об'єднанням співвласників багатоквартирних будинків, іншим платникам податку, які здійснюють збір коштів від зазначених покупців з метою подальшого їх перерахування продавцям таких товарів (надавачам послуг) у рахунок компенсації їх вартості, визначають дату виникнення податкових зобов'язань та податкового кредиту за касовим методом.

Касовий метод для цілей оподаткування ПДВ – це метод податкового обліку, за яким дата виникнення податкових зобов'язань визначається як дата зарахування (отримання) коштів на банківський рахунок (у касу) платника податку або дата отримання інших видів компенсацій вартості поставлених (або тих, що підлягають поставці) ним товарів (послуг), а дата виникнення права на податковий кредит визначається як дата списання коштів з банківського рахунку (видачі з каси) платника податку або дата надання інших видів компенсацій вартості поставлених (або тих, що підлягають поставці) йому товарів (послуг) (підпункт 14.1.266 пункту 14.1 статті 14 ПКУ).

При придбанні природного газу підприємство отримало податкову накладну від постачальника газу, право на податковий кредит за якою виникало за касовим методом.

При постачанні підприємством теплової енергії споживачам, оплата за яку не була проведена, підприємство не формувало податкові зобов’язання з ПДВ.

Укладення договорів про переведення боргу та про відступлення права вимоги для підприємства є підставою для списання дебіторської та кредиторської заборгованостей, сформованих за поставленою тепловою енергією  та за отриманим від постачальника газу природним газом.

На дату списання дебіторської заборгованості за поставлену теплову енергію на підставі договору про відступлення права вимоги (інший вид компенсації вартості поставлених послуг) у підприємства відповідно до пункту 187.10 статті 187 ПКУ виникають податкові зобов'язання з ПДВ за операціями з постачання теплової енергії.

На дату списання кредиторської заборгованості перед постачальником газу за отриманий природний газ на підставі договору про переведення боргу (надання інших видів компенсацій вартості поставлених товарів (послуг)) підприємство відповідно до пункту 187.10 статті 187 та пункту 198.6 статті 198 ПКУ формує податковий кредит з ПДВ на підставі належним чином складених та зареєстрованих у ЄРПН податкових накладних, отриманих від постачальника газу при придбанні природного газу.

 

В.о. заступника Голови

М.В. Продан

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям