Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо порядку оподаткування податком на додану вартість послуг із забезпечення доступу портового оператора до причалу (лист ДФСУ від 29.08.2016 р. № 18610/6/99-99-19-03-02-15)

Щодо порядку оподаткування податком на додану вартість послуг із забезпечення доступу портового оператора до причалу (лист ДФСУ від 29.08.2016 р. № 18610/6/99-99-19-03-02-15)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 29.08.2016 р. № 18610/6/99-99-19-03-02-15

Про надання відповіді

Державна фіскальна служба України розглянула лист платника податків щодо порядку оподаткування податком на додану вартість послуг із забезпечення доступу портового оператора до причалу та, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) повідомляє.

Відповідно до пункту 197.8 статті 197 ПКУ звільняються від оподаткування операції з постачання послуг з перевезення (переміщення) пасажирів та вантажів транзитом через митну територію України, а також з постачання послуг, пов'язаних із таким перевезенням (переміщенням).

Згідно із статтею 1 Закону України від 20 жовтня 1999 року N 1172-XIV "Про транзит вантажів" (далі - Закон про транзит) транзитні послуги (роботи) - це безпосередньо пов'язана з транзитом вантажів підприємницька діяльність учасників транзиту, що здійснюється в межах договорів (контрактів) перевезення, транспортного експедирування, доручення, агентських угод тощо.

Учасники транзиту - це вантажовласники та суб'єкти підприємницької діяльності (перевізники, порти, станції, експедитори, морські агенти, декларанти та інші), які у встановленому порядку надають (виконують) транзитні послуги (роботи).

Згідно із статтею 7 Закону про транзит транзитні послуги (роботи) призначаються для споживання та використання за межами митної території України і надаються (виконуються) на підставі відповідних дво- чи багатосторонніх договорів (контрактів) між учасниками транзиту.

Договори (контракти) про надання (виконання) транзитних послуг (робіт) укладаються як між резидентами і нерезидентами, так і між самими резидентами і нерезидентами, які вільно обирають комплекс транзитних послуг (робіт), їх надавачів (виконавців), а також засоби транзиту залежно від умов перевезень.

Відповідно до наказу Міністерства інфраструктури України від 18.12.2015 р. N 541 "Про затвердження Тарифів на послуги із забезпечення доступу портового оператора до причалу, що перебуває у господарському віданні адміністрації морських портів України" (далі - наказ N 541), зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 22.12.2015 р. за N 1608/28053, який набув чинності з 01.01.2016 р., нарахування плати за послуги із забезпечення доступу портового оператора до причалу, що перебуває у господарському віданні адміністрації морських портів України, здійснюється при виконанні портовим оператором навантажувально-розвантажувальних робіт із використанням причалу в межах його паспортних характеристик (довжини та ширини).

Відповідно до абзацу першого пункту 2 розділу 1 наказу N 541 сплата за послуги із забезпечення доступу портового оператора до причалу, що перебуває у господарському віданні адміністрації морських портів України (за групами морських портів), здійснюється портовим оператором за ставками за ці послуги, визначеними додатком 2 до цих Тарифів, державному підприємству "Адміністрація морських портів України".

Розрахунок вартості послуг із забезпечення доступу портового оператора до причалу, що перебуває у господарському віданні адміністрації морських портів України, здійснюється за кількість вантажу, яка пройшла через причал у процесі навантаження або вивантаження на борт або з борту судна або плавучої споруди, із залученням засобів, що перебувають у власності або використовуються портовим оператором для виконання навантажувально-розвантажувальних робіт і які розміщено у межах причалу або над причалом (конвеєри, трубопроводи) (пункт 3 розділу 1 наказу N 541).

Крім того, пунктом 5 розділу 1 наказу N 541 чітко визначено, що податок на додану вартість нараховується та сплачується відповідно до вимог Податкового кодексу України.

Отже, послуги із забезпечення доступу портового оператора до причалу для виконання портовим оператором навантажувально-розвантажувальних робіт з транзитними вантажами не є такими, що безпосередньо пов'язані з перевезенням вантажів транзитом через митну територію України, а тому операції платників податку з їх постачання звільненню від оподаткування не підлягають і оподатковуються ПДВ у загальновстановленому порядку за ставкою 20 відсотків.

Таким чином, послуги платника податку із забезпечення доступу до причалу портового оператора, не належать до послуг, що безпосередньо пов'язані з транзитом вантажів і оподатковуються ПДВ у загальновстановленому порядку за ставкою 20 відсотків.

Щодо питання оподаткування ПДВ операцій платника податків, які здійснюються для іншого платника податків, з приймання, захолодження, збереження та відвантаження на судна транзитного аміаку, інформуємо, що інформації, викладеної у зверненні, недостатньо для надання вичерпної індивідуальної податкової консультації з порушених питань, а тому у разі необхідності пропонуємо повторно звернутися до контролюючого органу із наданням детального опису проведених операцій та копій необхідних документів.

В. о. заступника Голови

М. В. Продан

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям