Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо порядку оподаткування ПДВ операцій з передачі платником податку - резидентом нерезиденту права власності на заставне рухоме майно (транспортні засоби), яке знаходиться за межами митної території України (лист ДФС від 12.09.2016 р. № 19601/6/99-99-15-03-02-15)

Щодо порядку оподаткування ПДВ операцій з передачі платником податку - резидентом нерезиденту права власності на заставне рухоме майно (транспортні засоби), яке знаходиться за межами митної території України (лист ДФС від 12.09.2016 р. № 19601/6/99-99-15-03-02-15)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 12.09.2016 р. № 19601/6/99-99-15-03-02-15

Про розгляд звернення

Державна фіскальна служба України розглянула звернення платника податку щодо порядку оподаткування ПДВ операцій з передачі платником податку - резидентом нерезиденту права власності на заставне рухоме майно (транспортні засоби), яке знаходиться за межами митної території України, та, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі - ПКУ), повідомляє.

Згідно з підпунктами "а" і "б" пункту 185.1 статті 185 ПКУ об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів/послуг, місце постачання яких відповідно до статті 186 ПКУ розташоване на митній території України, у тому числі операції з передачі права власності на об'єкти застави позичальнику (кредитору), на товари, що передаються на умовах товарного кредиту, а також з передачі об'єкта фінансового лізингу в користування лізингоотримувачу/орендарю.

Під постачанням товарів розуміється будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду (підпункт 14.1.191 пункту 14.1 статті 14 ПКУ).

Відповідно до підпункту "а" пункту 186.1 статті 186 ПКУ місцем постачання товарів є фактичне місцезнаходження товарів на момент їх постачання (крім випадків, передбачених у підпунктах "б" і "в" пункту 186.1 статті 186 ПКУ).

Враховуючи викладене та у разі, якщо заставне рухоме майно (транспортні засоби), на дату здійснення операцій з передачі права власності на таке майно, фактично знаходиться за межами митної території України та передається нерезиденту, який зареєстрований як суб'єкт господарювання також за межами митної території України, то така операція не є об'єктом оподаткування ПДВ.

При цьому, у разі якщо платником ПДВ, при придбанні товарів/послуг, необоротних активів (у тому числі транспортних засобів), сума податку була включена до складу податкового кредиту, а такі товари/послуги, необоротні активи призначаються для використання або починають використовуватися в неоподатковуваних операціях (зокрема в операціях, що не є об'єктом оподаткування ПДВ) або не в господарській діяльності, то у такого платника ПДВ виникає обов'язок щодо нарахування податкових зобов'язань з ПДВ відповідно до пункту 198.5 статті 198 ПКУ.

 

В. о. заступника Голови

М. В. Продан

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям