Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо порядку подання Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації і фінансової звітності (лист ГУ ДФС у Одеській області від 19.01.2018 р. № 229/ІПК/15-32-12-01-04)

Щодо порядку подання Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації і фінансової звітності (лист ГУ ДФС у Одеській області від 19.01.2018 р. № 229/ІПК/15-32-12-01-04)

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДФС В ОДЕСЬКІЙ ОБЛАСТІ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 19.01.2018 р. № 229/ІПК/15-32-12-01-04

Головне управління ДФС в Одеській області розглянуло запит про надання податкової консультації щодо порядку подання Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації і фінансової звітності та керуючись ст. 52 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року N 2755-VI зі змінами та доповненнями (Далі: Кодекс), повідомляє наступне.

Підпунктом 133.4.1 пункту 133.4 статті 133 Кодексу надано визначення неприбуткової організації. Зокрема, вказаним підпунктом передбачено, що організація набуває статусу неприбутковості за умови перебування її у Реєстрі неприбуткових установ та організацій.

Пунктом 4 Порядку ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13.07.2016 N 440 "Про затвердження Порядку ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру", до Реєстру включаються неприбуткові організації - юридичні особи за кодом згідно з ЄДРПОУ.

Відповідно до вимог п. 46.2 ст. 46 Кодексу неприбуткові підприємства, установи та організації, визначені пунктом 133.4 статті 133 цього Кодексу, подають звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації та річну фінансову звітність.

При цьому фінансова звітність, що складається та подається відповідно до цього пункту неприбутковими підприємствами, установами та організаціями, є додатком до звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації та її невід'ємною частиною.

Звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації подається за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 17.06.2016 N 553 (зі змінами, внесеними наказом Міністерства фінансів України від 28.04.2017 N 469).

Згідно вимог ст. 14 Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" від 16.07.99 N 996-XIV підприємства зобов'язані подавати фінансову звітність органам, до сфери управління яких вони належать, трудовим колективам на їх вимогу, власникам (засновникам) відповідно до установчих документів, якщо інше не передбачено цим Законом. Органам державної влади та іншим користувачам фінансова звітність подається відповідно до законодавства.

Виходячи з вищевикладеного, оскільки статус неприбуткової організації набуває лише юридична особа, то Звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації повинен включати в себе показники діяльності всіх підрозділів без створення юридичної особи, що входять до її складу.

Щодо фінансової звітності, то враховуючи, що вона являється невід'ємною частиною Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації, її показники повинні бути консолідованими, тобто відповідати економічним показникам фінансової звітності підприємства, яке здійснює контроль, та всіх підприємств, які ним контролюються, як єдиної економічної одиниці.

Відповідно до п. 52.2 ст. 52 Кодексу податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям