Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо порядку складання податкової накладної на підставі фіскального чеку з урахуванням округлення числових показників у зазначених документах (лист ДФС від 28.07.2017 р. № 1394/6/99-99-15-03-02-15/ІПК)

Щодо порядку складання податкової накладної на підставі фіскального чеку з урахуванням округлення числових показників у зазначених документах (лист ДФС від 28.07.2017 р. № 1394/6/99-99-15-03-02-15/ІПК)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 28.07.2017 р. № 1394/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Про податок на додану вартість

Державна фіскальна служба України розглянула звернення щодо порядку складання податкової накладної на підставі фіскального чеку з урахуванням округлення числових показників у зазначених документах, та, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс), повідомляє.

Відповідно до пункту 188.1 статті 188 Кодексу база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів (крім акцизного податку на реалізацію суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, збору на обов’язкове державне пенсійне страхування, що справляється з вартості послуг стільникового рухомого зв'язку, податку на додану вартість та акцизного податку на спирт етиловий, що використовується виробниками - суб'єктами господарювання для виробництва лікарських засобів, у тому числі компонентів крові і вироблених з них препаратів (крім лікарських засобів у вигляді бальзамів та еліксирів).

Отже, база оподаткування ПДВ тієї чи іншої операції з постачання товарів/послуг на митній території України визначається у порядку, передбаченому статтею 188 Кодексу, та вираховується шляхом множення кількості (об’єму, обсягу) поставлених товарів/послуг на їх ціну (без ПДВ).

Підпунктом 194.1.1 пункту 194.1 статті 194 Кодексу встановлено, що податок на додану вартість становить 20 відсотків, 7 відсотків бази оподаткування та додається до ціни товарів/послуг.

Порядок обчислення і накопичення реєстраторами розрахункових операцій сум податку на додану вартість затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2010 року N 1224 (далі - Порядок N 1224).

Згідно з пунктом 2 Порядку N 1224 реєстратор розрахункових операцій повинен забезпечувати друкування та видачу касового чека, який, крім обов'язкових реквізитів, містить відомості, зокрема, про вартість одиниці товару або наданої послуги з урахуванням податку на додану вартість; загальну суму податку за кожною позицією (групою товарів, послуг).

Вихідними даними для обчислення сум податку є, зокрема, у межах касового чека - сукупна вартість кожного товару (наданої послуги) окремо за позицією (групою товарів, послуг) (пункт 4 Порядку N 1224).

Форму та Порядок заповнення податкової накладної затверджено наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015 р. N 1307 (далі - Порядок N 1307).

Згідно з пунктом 16 Порядку N 1307 загальний обсяг постачання по операціях з постачання товарів/послуг, передбачених у податковій накладній, відображається у відповідних рядках V - IX розділу А такої податкової накладної та складається із суми показників рядків графи 10 розділу Б залежно від коду ставки, зазначеного у графі 8 розділу Б, а суми ПДВ за такими операціями відображаються у рядках III та IV розділу А залежно від ставки податку та визначаються шляхом множення обсягів постачання (рядки V та VI розділу А) на ставку податку (20 відс. та 7 відс. відповідно).

При цьому, пунктом 4 Порядку N 1307 визначено, що усі графи податкової накладної, що мають вартісні показники, заповнюються у гривнях з копійками.

Так, зокрема, загальний обсяг постачання товарів/послуг, операції з постачання яких оподатковуються за ставкою 20 відс., відображається у рядку V розділу А податкової накладної та складається із суми показників рядків графи 10 розділу Б, в яких у графі 8 розділу Б зазначено код ставки "20".

При цьому сума ПДВ за такими операціями відображається у рядку III розділу А податкової накладної та визначається шляхом множення показника рядка V розділу А такої накладної на ставку 20 відсотків.

Таким чином, для коректного заповнення податкової накладної необхідно чітко дотримуватись порядку заповнення податкової накладної, визначеного Порядком N 1307, та положень підпункту 194.1.1 пункту 194.1 статті 194 Кодексу, а саме податок на додану вартість становить 20 відсотків, 7 відсотків бази оподаткування та додається до ціни товарів/послуг (а не вираховується з неї).

Відповідно до абзаців шостого та сьомого пункту 201.4 статті 201 Кодексу у разі здійснення постачання товарів/послуг за готівку кінцевому споживачеві (який не є платником податку), розрахунки за які проводяться через касу / реєстратори розрахункових операцій, податкова накладна може бути складена за щоденними підсумками операцій (якщо податкова накладна не була складена на ці операції). Така податкова накладна покупцю не надається та право на податковий кредит не формує.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям