Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо порядку визначення дати складання податкової накладної на суму компенсації вартості спожитих комунальних послуг, сплаченої орендарем орендодавцю, та порядку формування податкового кредиту за такою податковою накладною (лист ДФС від 28.07.2017 р. № 1424/6/99-99-15-03-02-15/ІПК)

Щодо порядку визначення дати складання податкової накладної на суму компенсації вартості спожитих комунальних послуг, сплаченої орендарем орендодавцю, та порядку формування податкового кредиту за такою податковою накладною (лист ДФС від 28.07.2017 р. № 1424/6/99-99-15-03-02-15/ІПК)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 28.07.2017 р. № 1424/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Про податок на додану вартість

Державна фіскальна служба України розглянула звернення щодо порядку визначення дати складання податкової накладної на суму компенсації вартості спожитих комунальних послуг, сплаченої орендарем орендодавцю, та порядку формування податкового кредиту за такою податковою накладною та, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі - ПКУ), повідомляє.

Пунктом 44.1 статті 44 ПКУ визначено, що для цілей оподаткування платники податків зобов'язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов'язаних з визначенням об'єктів оподаткування та/або податкових зобов'язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.

Згідно з підпунктами "а" і "б" пункту 185.1 статті 185 ПКУ об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів/послуг, місце постачання яких відповідно до статті 186 ПКУ розташоване на митній території України.

Відповідно до підпункту 14.1.191 пункту 14.1 статті 14 ПКУ під постачанням товарів розуміється будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду.

Постачання послуг - будь-яка операція, що не є постачанням товарів, чи інша операція з передачі права на об’єкти права інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи чи надання інших майнових прав стосовно таких об’єктів права інтелектуальної власності, а також надання послуг, що споживаються в процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності (підпункт 14.1.185 пункту 14.1 статті 14 ПКУ).

Згідно з пунктом 187.1 статті 187 ПКУ датою виникнення податкових зобов'язань з постачання товарів/послуг вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше (перша подія):

а) дата зарахування коштів від покупця/замовника на банківський рахунок платника податку як оплата товарів/послуг, що підлягають постачанню, а в разі постачання товарів/послуг за готівку - дата оприбуткування коштів у касі платника податку, а в разі відсутності такої - дата інкасації готівки у банківській установі, що обслуговує платника податку;

б) дата відвантаження товарів, а в разі експорту товарів - дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України, оформлена відповідно до вимог митного законодавства, а для послуг - дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку.

При цьому ПКУ передбачено особливий порядок визначення дати виникнення податкових зобов’язань для платників, які застосовують касовий метод податкового обліку ПДВ. Такі платники дату виникнення податкових зобов'язань визначають за датою зарахування (отримання) коштів на банківський рахунок (у касу) платника податку або датою отримання інших видів компенсацій вартості поставлених (або тих, що підлягають поставці) ними товарів (послуг) (підпункт 14.1.266 пункту 14.1 статті 14 ПКУ).

Пунктом 201.1 статті 201 ПКУ встановлено, що на дату виникнення податкових зобов'язань платник податку зобов'язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних(далі - ЄРПН) у встановлений ПКУ термін.

Така податкова накладна, складена та зареєстрована в ЄРПН платником податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, є для покупця таких товарів/послуг підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту (пункт 201.10 статті 201 ПКУ).

Як зазначено у зверненні, у лютому 2017 року орендодавцем було складено рахунок, яким засвідчено факт постачання послуг орендарю (перша подія), а у березні 2017 року орендарем було перераховано орендодавцю кошти в оплату поставлених послуг згідно такого рахунка (друга подія).

Таким чином, орендодавець повинен був скласти податкову накладну на дату настання першої події, тобто на дату оформлення рахунка, який засвідчив факт постачання послуг (якщо такий орендодавець не застосовує касовий метод податкового обліку ПДВ). Податкова накладна, складена на дату настання другої події (на дату оплати орендарем такого рахунка), є такою, що складена з порушенням пункту 201.1 статті 201 ПКУ, не відповідає первинним документам та не дає змоги ідентифікувати дату здійснення операції, тому орендар права на формування податкового кредиту за такою податковою накладною не має.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям