Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо порядку визначення частини чистого прибутку (доходу) та ставки відрахування (лист ДФС від 08.05.2019 р. № 14809/7/99-99-15-02-01-17)

Щодо порядку визначення частини чистого прибутку (доходу) та ставки відрахування (лист ДФС від 08.05.2019 р. № 14809/7/99-99-15-02-01-17)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

 ЛИСТ

від 08.05.2019 р. № 14809/7/99-99-15-02-01-17

 

Головним управлінням ДФС в областях та м. Києві 

Офіс великих платників податків ДФС

 

Державна фіскальна служба України повідомляє, що у зв’язку із набуттям чинності з 27 квітня 2019 року постановою Кабінету Міністрів України від 24 квітня 2019 року № 363 «Про внесення зміни до пункту 1 Порядку відрахування до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України» (далі – постанова № 363) відбулись такі зміни:

1. Змінено порядок визначення частини чистого прибутку (доходу) та ставки відрахування.

До п. 1 Порядку відрахування до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23 лютого 2011 року № 138 (далі – Порядок), внесено зміни, відповідно до яких за результатами фінансово-господарської діяльності, починаючи з 1 січня     2019 року, частина чистого прибутку (доходу) визначається у розмірі 90 відсотків для підприємств, обсяг чистого прибутку яких фактично у відповідному звітному періоді становить більше 50 млн гривень, і   50 відсотків – для інших підприємств.

Згідно з п. 2 Порядку частина чистого прибутку (доходу) сплачується державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями до державного бюджету наростаючим підсумком щоквартальної фінансово-господарської діяльності за відповідний період у строк, встановлений для сплати податку на прибуток підприємств.

Отже, державні унітарні підприємства та їх об’єднання, починаючи з І кварталу 2019 року, розраховують платіж за підсумками фінансово-господарської діяльності наростаючим підсумком залежно від обсягу чистого прибутку підприємства за відповідний звітний період:

у розмірі 50 відсотків – якщо обсяг чистого прибутку становить   50 млн грн та менше,

у розмірі  90 відсотків – при досягненні обсягу чистого прибутку більше  50 млн гривень.

При цьому підприємства, обсяг чистого прибутку яких за підсумками фінансово-господарської діяльності за І квартал 2019 року склав 50 млн грн та менше, але перевищить такий обсяг у будь-якому наступному звітному періоді, повинні розрахувати наростаючим підсумком з початку року та сплатити до бюджету частину чистого прибутку (доходу) у розмірі 90 відсотків.

Підприємства, у яких обсяг чистого прибутку за підсумками фінансово-господарської діяльності не перевищує 50 млн грн, сплачують частину чистого прибутку (доходу) до бюджету за ставкою 50 відсотків.

Частина чистого прибутку (доходу), що відраховується державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями (крім державного підприємства обслуговування повітряного руху України «Украерорух» відповідно до Закону України «Про приєднання України до Багатосторонньої угоди про сплату маршрутних зборів», державного підприємства із забезпечення функціонування дипломатичних представництв та консульських установ іноземних держав, представництв міжнародних міжурядових організацій в Україні Державного управління справами, державних комерційних підприємств та казенних підприємств, які відповідно до статті 1 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» належать до наукових установ, науково-технологічних комплексів, заснованих на державній власності, а також державних підприємств «Міжнародний державний центр «Артек» і «Український дитячий центр «Молода гвардія») до державного бюджету за відповідний період, визначається виходячи з обсягу чистого прибутку (доходу), розрахованого згідно з положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку як підсумок суми чистого фінансового результату (прибутку) та суми капіталу в дооцінках, яка підлягає перенесенню до нерозподіленого прибутку, з урахуванням того, що до такого підсумку також може бути включена частка нерозподіленого прибутку або невикористаних фондів, утворених внаслідок розподілу прибутку в обсязі, визначеному рішенням органу управління.

Відповідно до п. 3 Порядку частина чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до державного бюджету, визначається державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями відповідно до форми розрахунку, встановленої Державною податковою службою, та зазначається у декларації з податку на прибуток підприємства.

Враховуючи, що частина чистого прибутку (доходу), що відраховується за підсумками фінансово-господарської діяльності за І квартал 2019 року, сплачується до бюджету у ІІ кварталі 2019 року, така сума відображається в податковій декларації з податку на прибуток підприємств та впливає на показники фінансової звітності за півріччя 2019 року.

Розрахунок частини чистого прибутку (доходу) (далі – Розрахунок) разом з фінансовою звітністю, складеною відповідно до положень (стандартів) бухгалтерського обліку, подається державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями до органів державної податкової служби у строк, передбачений для подання декларації з податку на прибуток підприємств (п. 3 Порядку).

За підсумками фінансово-господарської діяльності за І квартал 2019 року граничний строк подачі платниками податкової декларації з податку на прибуток підприємств та Розрахунку разом з фінансовою звітністю припадає на 10 травня, строк сплати – на 20 травня цього року.

Водночас відповідно до п. 5 Порядку подання фінансової звітності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2000 року       № 419, строк подачі проміжної фінансової звітності (I квартал, перше півріччя, дев’ять місяців) до органів, зазначених у п. 2 цього Порядку – не пізніше 25 числа місяця, що настає за звітним кварталом.

Отже, платники частини чистого прибутку (доходу) за підсумками фінансово-господарської діяльності за І квартал 2019 року повинні подати до контролюючих органів Розрахунок із застосуванням нормативів відрахування частини чистого прибутку (доходу),  встановленими з урахуванням положень постанови № 363.

У разі якщо платник частини чистого прибутку (доходу) розрахував частину чистого прибутку та подав розрахунок згідно з Порядком в редакції, чинній до 27 квітня 2019 року, такий платник має подати новий Розрахунок (до спливу терміну його подання), в якому відобразити нарахування частини чистого прибутку відповідно до вимог постанови № 363.

Якщо уточнення показників Розрахунку за І квартал 2019 року на виконання вимог постанови № 363 здійснюється після спливу терміну його подання, платник подає уточнюючий Розрахунок за такий звітний період, в якому зазначається сума збільшення (зменшення) частини чистого прибутку (доходу), що виникає відповідно до вимог постанови № 363.

Враховуючи, що формою Розрахунку не передбачено проведення уточнень, платник податку має право самостійно здійснити відмітку «уточнюючий».

2. Скасовано преференції, що були встановлені п. 1 Порядку для окремих підприємств.

Пунктом 2 постанови № 363 визнано такими, що втратили чинність, постанови Кабінету Міністрів України (згідно з переліком), якими надавались преференції щодо розміру нормативу відрахувань  частини чистого прибутку (доходу) окремим підприємствам:

Державному підприємству «Адміністрація морських портів України» (пункт 1 постанови Кабінету Міністрів України від 6 грудня 2017 р. № 990 «Деякі питання підвищення рівня конкурентоспроможності вітчизняних виробників та морських портів»);

державним унітарним підприємствам, установам та організаціям, які належать до сфери управління Міністерства економічного розвитку і торгівлі України і провадять діяльність у сфері технічного регулювання, стандартизації, метрології та метрологічної діяльності (постанова Кабінету Міністрів України від 13 грудня 2017 р. № 959 «Про внесення зміни до пункту 1 Порядку відрахування до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їх об'єднаннями»);

державним та казенним унітарним протезно-ортопедичним підприємствам, віднесеним до сфери управління Міністерства соціальної політики України (постанова Кабінету Міністрів України від 14 березня 2018 р. № 173 «Про внесення зміни до пункту 1 Порядку відрахування до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їх об'єднаннями»);

Державному підприємству «Міжнародний аеропорт «Бориспіль» (постанова Кабінету Міністрів України від 11 квітня 2018 р. № 259 «Про внесення зміни до пункту 1 Порядку відрахування до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їх об'єднаннями»);

державним підприємствам «Національний центр Олександра Довженка» та «Національний культурно-мистецький та музейний комплекс «Мистецький арсенал» (постанова Кабінету Міністрів України від 7 листопада 2018 р. № 928 «Про внесення зміни до пункту 1 Порядку відрахування до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їх об'єднаннями»);

Державному підприємству «Український державний центр радіочастот» (постанова Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2018 р. № 1148 «Про внесення зміни до пункту 1 Порядку відрахування до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями»).

Так,  з 1 січня 2019 року преференції щодо розміру нормативу відрахувань  частини чистого прибутку (доходу) залишились лише для таких підприємств:

державного концерну «Укроборонпром», його учасників, державних унітарних підприємств, що належать до сфери управління центральних органів виконавчої влади, які задіяні у розробленні, виробництві та ремонті озброєння, військової і спеціальної техніки та їх складових і є виконавцями державного оборонного замовлення у зазначений період, що визначається у розмірі 30 відсотків згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2016 року № 933;

державного підприємства «Поліграфічний комбінат «Україна» по виготовленню цінних паперів», що визначається у розмірі 40 відсотків за умови спрямування ним 35 відсотків чистого прибутку (доходу) від своєї діяльності на модернізацію та закупівлю обладнання, в тому числі для персоналізації паспортів громадян України для виїзду за кордон та паспортів громадян України у формі пластикової картки типу ID-1, що містить безконтактний електронний носій. Використання 35 відсотків чистого прибутку (доходу) підлягає щоквартальному державному фінансовому аудиту згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 09 серпня 2017 року № 601 (яка діє до 31.12.2019, враховуючи зміни, внесені  постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2018 року № 1135);

державного підприємства «Укрхімтрансаміак», що визначається у розмірі    30 відсотків за умови спрямування таким підприємством 45 відсотків чистого прибутку (доходу) від своєї діяльності на технічне переоснащення та модернізацію обладнання для магістрального аміакопроводу. Використання 45 відсотків чистого прибутку (доходу) підлягає щоквартальному державному фінансовому аудиту згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 16 січня 2019 року № 30.

Отже, підприємства, яким з 1 січня 2019 року постановою № 363 скасовано особливості відрахування до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу),  починаючи з  І  кварталу 2019 року, розраховують платіж за підсумками фінансово-господарської діяльності залежно від обсягу чистого прибутку підприємства  за відповідний звітний період наростаючим підсумком у розмірі 50 відсотків – якщо обсяг чистого прибутку становить 50 млн грн та менше, а при досягненні обсягу чистого прибутку більше ніж 50 млн грн – у розмірі 90 відсотків.

Виправлення показників раніше поданого Розрахунку за І квартал 2019 року такими підприємствами здійснюється у зазначеному порядку.

Головним управлінням ДФС в областях, м. Києві та Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби довести зазначений лист до відома платників податку і підпорядкованих підрозділів з метою використання в роботі, зокрема розміщення на інформаційних стендах у центрах обслуговування платників, та забезпечити врахування під час проведення контрольно-перевірочної роботи. .о. Голови                                                                                О. ВЛАСОВ

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям