Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо порядку включення до податкового кредиту платником податку, який, застосовує касовий метод податкового обліку, сум ПДВ за податковою накладною, оплата за якою здійснюється в різних звітних періодах (лист ДФС від 18.07.2017 р. № 1254/6/99-99-15-03-02-15/ІПК)

Щодо порядку включення до податкового кредиту платником податку, який, застосовує касовий метод податкового обліку, сум ПДВ за податковою накладною, оплата за якою здійснюється в різних звітних періодах (лист ДФС від 18.07.2017 р. № 1254/6/99-99-15-03-02-15/ІПК)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 18.07.2017 р. № 1254/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Про податок на додану вартість

Державна фіскальна служба України розглянула звернення щодо порядку включення до податкового кредиту платником податку, який, застосовує касовий метод податкового обліку, сум ПДВ за податковою накладною, оплата за якою здійснюється в різних звітних періодах, та, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі - ПКУ), повідомляє.

Згідно пп. 14.1.266 п. 14.1 ст. 14 ПКУ касовий метод для цілей оподаткування згідно з розділу V ПКУ - метод податкового обліку, за яким дата виникнення податкових зобов’язань визначається як дата зарахування (отримання) коштів на банківський рахунок (у касу) платника податку або дата отримання інших видів компенсацій вартості поставлених (або тих, що підлягають поставці) ним товарів (послуг), а дата виникнення права на податковий кредит визначається як дата списання коштів з банківського рахунку (видачі з каси) платника податку або дата надання інших видів компенсацій вартості поставлених (або тих, що підлягають поставці) йому товарів (послуг).

Відповідно до п. 201.10 ст. 201 ПКУ податкова накладна, складена та зареєстрована в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі - ЄРПН) платником податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, є для покупця таких товарів/послуг підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту.

Тобто, якщо платник податку придбаває (виготовляє) товари (послуги) та основні фонди, які призначаються для їх використання в операціях, за якими застосовується касовий метод податкового обліку, то суми ПДВ, включаються до податкового кредиту на підставі зареєстрованої в ЄРПН податкової накладної за умови їх оплати.

Якщо оплата за товари/послуги на підставі однієї податкової накладної (зареєстрованої в ЄРПН) здійснюється в різних звітних податкових періодах, то суми ПДВ відносяться до податкового кредиту тих звітних періодів, в яких відбувається списання коштів з банківського рахунку (видачі з каси) платника податку або надання інших видів компенсацій вартості поставлених (або тих, що підлягають поставці) йому товарів/послуг.

При цьому відповідно до п. 198.6 ст. 198 ПКУ платник податку, який застосовує касовий метод податкового обліку, має право віднести таку суму ПДВ до податкового кредиту в будь-якому наступному звітному періоді, але не пізніше ніж через 365 календарних днів з дати складення відповідної податкової накладної.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям