Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо порядку врахування податкових накладних, складених без факту здійснення господарських операцій, при обрахунку суми податку, на яку платник податку має право зареєструвати в ЄРПН (лист ДФС від 26.02.2018 р. № 782/6/99-99-15-03-02-15/ІПК)

Щодо порядку врахування податкових накладних, складених без факту здійснення господарських операцій, при обрахунку суми податку, на яку платник податку має право зареєструвати в ЄРПН (лист ДФС від 26.02.2018 р. № 782/6/99-99-15-03-02-15/ІПК)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 26.02.2018 р. № 782/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Про оподаткування ПДВ

Державна фіскальна служба України розглянула лист щодо порядку врахування податкових накладних, складених без факту здійснення господарських операцій, при обрахунку суми податку, на яку платник податку має право зареєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі - ЄРПН) податкові накладні / розрахунки коригування до податкових накладних (далі - реєстраційна сума), та, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі - ПКУ), повідомляє.

Порядок обчислення реєстраційної суми та складових формули, за якою вона обчислюється, встановлено пунктом 2001.3 статті 2001 ПКУ.

Зокрема, однією зі складових такої формули є SНаклВид - загальна сума податку за складеними платником податковими накладними, зареєстрованими в ЄРПН, та розрахунками коригування до таких податкових накладних, зареєстрованими в ЄРПН.

Отже, при розрахунку реєстраційної суми враховуються лише ті складені податкові накладні / розрахунки коригування, які були зареєстровані в ЄРПН.

Відповідно до пункту 201.10 статті 201 ПКУ при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг платник податку - продавець товарів/послуг зобов'язаний в установлені терміни скласти податкову накладну, зареєструвати її в ЄРПН та надати покупцю на його вимогу.

Згідно з пунктом 192.1 статті 192 ПКУ якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов'язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеному в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованому в ЄРПН.

Розрахунок коригування, складений постачальником товарів/послуг до податкової накладної, яка складена на отримувача - платника податку, підлягає реєстрації в ЄРПН:

постачальником (продавцем) товарів/послуг, якщо передбачається збільшення суми компенсації їх вартості на користь такого постачальника або якщо коригування кількісних та вартісних показників у підсумку не змінює суму компенсації;

отримувачем (покупцем) товарів/послуг, якщо передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, для чого постачальник надсилає складений розрахунок коригування отримувачу.

Розрахунок коригування до податкової накладної складається також у випадку виправлення помилок, допущених при складанні податкової накладної, у тому числі не пов'язаних зі зміною суми компенсації вартості товарів/послуг.

При цьому ПКУ не передбачено можливості вилучення з ЄРПН зареєстрованих податкових накладних (у тому числі тих, що були складені помилково) або їх неврахування при обчисленні реєстраційної суми.

Отже, у разі складання податкової накладної без факту здійснення господарської операції та її реєстрації в ЄРПН платник податку відповідно до пункту 192.1 статті 192 ПКУ з метою виправлення помилок, допущених при складанні такої податкової накладної, може скласти розрахунок коригування до неї. Такий розрахунок коригування підлягає реєстрації в ЄРПН отримувачем товарів/послуг, на якого була складена така податкова накладна.

При цьому суми ПДВ, зазначені у такій податковій накладній, складеній без факту здійснення господарської операції, та розрахунку коригування до неї, при їх реєстрації в ЄРПН відобразяться у відповідних обсягах на значенні реєстраційної суми (сума ПДВ за податковою накладною зменшить, а сума ПДВ за розрахунком коригування відповідно збільшить значення реєстраційної суми).

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям