Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо порядку заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи за 2016 рік (лист ДФС від 29.06.2017 р. № 859/Л/99-99-13-01-03-14/ІПК)

Щодо порядку заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи за 2016 рік (лист ДФС від 29.06.2017 р. № 859/Л/99-99-13-01-03-14/ІПК)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 29.06.2017 р. № 859/Л/99-99-13-01-03-14/ІПК

Державна фіскальна служба України, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс), розглянула звернення щодо порядку заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи за 2016 рік та повідомляє таке.

Згідно із ст. 47 Кодексу законів про працю (далі - КЗпП) власник або уповноважений ним орган зобов'язаний у день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок у строки, зазначені у ст. 116 КЗпП, - в день звільнення, або якщо працівник в день звільнення не працював, то не пізніше наступного дня після пред'явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок.

Статтею 117 КЗпП передбачено відповідальність за затримку розрахунку при звільненні, а саме у разі невиплати з вини власника або уповноваженого ним органу належних звільненому працівникові сум у строки, зазначені у ст. 116 КЗпП. За відсутності спору про їх розмір підприємство, установа, організація повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку.

Відповідно до пп. 163.1.1 п. 163.1 ст. 163 Податкового Кодексу України (далі - Кодекс) об'єктом оподаткування фізичної особи - резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, до якого, зокрема, включаються інші доходи, крім зазначених у ст. 165 Кодексу (пп. 164.2.20 п. 164.2 ст. 164 Кодексу).

Оскільки виплата доходу у вигляді суми середньої заробітної плати, нарахованої на підставі рішення суду за час затримки розрахунку при звільненні працівника, здійснюється звільненому працівнику і не пов'язана з відносинами трудового найму, то такий дохід оподатковується податковим агентом як інші доходи.

Форма податкової декларації про майновий стан і доходи(далі - декларація) та інструкція щодо її заповнення затверджені наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 р. N 859 із змінами та доповненнями (далі - Інструкція).

Відповідно до пп. 10 п. 2 розділу III Інструкції у рядку 10.9 декларації вказується загальна сума інших оподатковуваних доходів, не зазначених у попередніх рядках декларації. У графах 3 - 7 рядка 10.9 декларації вказуються значення сум річного оподатковуваного доходу, які не зазначені у попередніх рядках декларації, а також суми податку та збору, утриманих (сплачених) податковим агентом, та суми податку та збору, що підлягають сплаті до бюджету самостійно платником податку за результатами звітного (податкового) року.

Таким чином, виплата доходу у вигляді суми середньої заробітної плати, нарахованої на підставі рішення суду за час затримки розрахунку при звільненні працівника зазначається у рядку 10.9 розд. II "Доходи, отримані протягом звітного (податкового) року" декларації.

Слід зазначити, що відповідно до пп. 14.1.170 п. 14.1 ст. 14 Кодексу податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб'єктами господарювання, - це документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку - резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів - фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених Кодексу.

Отже, дохід, отриманий за рішенням суду у розмірі середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні, не враховується при розрахунку сум податку, на яку зменшуються податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб у зв’язку з використанням права на податкову знижку, а отже і не відображається у рядку 15 декларації.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям