Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо порядку здійснення іноземного інвестування у межах чинного законодавства і оподаткування ПДВ операції із внесення нерезидентом до статутного фонду юридичної особи - резидента основних фондів (у тому числі устаткування), ввезених на митну територію України в рамках реалізації інвестиційного проекту (лист ДФС від 23.12.2016 р. № 27883/6/99-99-15-03-02-15)

Щодо порядку здійснення іноземного інвестування у межах чинного законодавства і оподаткування ПДВ операції із внесення нерезидентом до статутного фонду юридичної особи - резидента основних фондів (у тому числі устаткування), ввезених на митну територію України в рамках реалізації інвестиційного проекту (лист ДФС від 23.12.2016 р. № 27883/6/99-99-15-03-02-15)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 23.12.2016 р. № 27883/6/99-99-15-03-02-15

Про розгляд звернення

 Державна фіскальна служба України розглянула звернення платника податку щодо порядку здійснення іноземного інвестування у межах чинного законодавства і оподаткування ПДВ операції із внесення нерезидентом до статутного фонду юридичної особи - резидента основних фондів (у тому числі устаткування), ввезених на митну територію України в рамках реалізації інвестиційного проекту та у межах компетенції повідомляє.

Відповідно до пункту 1.1 статті 1 розділу І Податкового кодексу України (далі – ПКУ) відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, регулюються ПКУ.

Правила оподаткування ПДВ визначено розділом V та підрозділом 2 розділу XX ПКУ.

Згідно з підпунктами «а», «б» та «в» пункту 185.1 статті 185 розділу V ПКУ об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з:

постачання товарів/послуг, місце постачання яких відповідно до  статті 186 розділу V ПКУ розташоване на митній території України;

ввезення товарів на митну територію України.

Відповідно до пункту 190.1 статті 190 розділу V ПКУ базою оподаткування ПДВ для товарів, що ввозяться на митну територію України, є договірна (контрактна) вартість, але не нижче митної вартості цих товарів, визначеної відповідно до розділу III Митного кодексу України, з урахуванням мита та акцизного податку, що підлягають сплаті і включаються до ціни товарів.

При визначенні бази оподаткування ПДВ для товарів, що ввозяться на митну територію України, перерахунок іноземної валюти у валюту України здійснюється за курсом валюти, визначеним відповідно до статті 39¹ розділу І ПКУ.

Датою виникнення податкових зобов’язань з ПДВ у разі ввезення товарів на митну територію України є дата подання митної декларації для митного оформлення (пункт 187.8 статті 187 розділу V ПКУ).

Таким чином, операція із ввезення нерезидентом основних фондів (у тому числі устаткування) на митну територію України, з метою подальшого внесення їх до статутного фонду юридичної особи – резидента, є об’єктом оподаткування ПДВ, а отже, при ввезенні основних фондів на митну територію України, особа, що здійснила таке ввезення, зобов’язана сплатити податкові зобов’язання з ПДВ, визначені за такою операцією відповідно до  пункту 187.8 статті 187 та пункту 190.1 статті 190 розділу V ПКУ.    

Водночас перелік операцій, які на сьогодні звільняються від оподаткування ПДВ, визначено статтею 197 розділу V ПКУ та підрозділом 2 розділу XX ПКУ. При цьому режим звільнення від оподаткування ПДВ товарів, визначений пунктом 197.1 статті 197 розділу V ПКУ, поширюється на операції із ввезення на митну територію України (пункт 197.4 статті 197 розділу V ПКУ).

 

Голова                                                                                                 Р.М. Насіров

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям